SERCAN ÇETİNEL
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, burun kemiği eğriliği yani deviasyon ameliyatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Burun kemiğinde eğrilik olan herkesin ameliyata girmesine gerek olmadığı, ameliyat ile düzeltilmesi için bir takım sorunları gösteriyor olması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca burun kemiği eğriliği yani deviasyon ameliyatının kendi rutininde çok abartılacak bir ameliyat olmadığını söyleyen KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, en çok merak edilen burun nasıl kırılıyor, ameliyat olunması için yaş sınır nelerdir, ameliyattan sonra neler dikkat etmek gerekir, tampon kullanılıyor mu gibi tüm soruları gazetemize cevapladı.
İlk olarak burun kemiğinde eğrilik olan kişilerin hangi durumlarda ameliyat olması gerektiğini söyleyen KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, yaşanılabilecek şikayetler hakkında da bilgiler vererek şu ifadeleri kullandı:
‘Burun kemiğinde eğrilik olan herkes ameliyat olacak diye bir şart yok. Bizim Türk toplumunun yüzde 80’in burun kemiğinde eğrilik var. Benimde en çok yaptığım ameliyatlardan birisi burun kemiği ameliyatıdır. Evet, yüzde 80’inde eğrilik var, kimleri ameliyat yapalım. Hastada şikayete neden oluyor, hasta nefes alamıyorsa, ağzı açık uyuyorsa, horlaması varsa, geceleri uykusuzluk yaratıyor yaşam kalitesini düşürüyorsa bu hastalara mutlaka ameliyat önermemiz gerekiyor.
Bazı kemik eğrilikleri çok fazla oluyor. Yani bir burun deliğini tamamen kapat boyutta kemik eğrilikleri ya da bizim bunun içerisinde sinüs dediğimiz yapılar var ve onların açıldığı boşluklar var. Eğer o delikleri kapatacak kadar büyük kemik eğrilikleri varsa bunları da mutlaka ameliyat etmemiz lazım. Bu hastalarda sürekli solunum enfeksiyonlarına yatkınlık oluyor.
Özet olarak hastada yaşama kalitesini bozacak kadar kemik eğriliği varsa, hastan gece uykusunu bozuyorsa, ağzı açık uyuma, horlama, burun tıkanıklığı yapıyorsa, sürekli solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanacak kadar bir kemik eğriliği varsa bunun düzeltilmesi lazım. Ama hastada şikayete neden olmayan bir kemik eğriliği varsa beklenilebilir.’
‘EĞİKLİK NEREDEYSE O ALAN DÜZELTİLİR’
Geçmiş yıllarda lokal ameliyatların fazla yapıldığını bu yüzden hastaların, ameliyat esnasında gelen kemik seslerinden korktuğunu söyleyen KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, günümüzde yapılan ameliyat tekniğinden şu şekilde bahsetti:
‘Ameliyatta bu işin tekniği aslında yoktur. Eskiden lokal ameliyatlar çok fazla yapılıyormuş. Çekiç sesleri falan duyduklarından dolayı, hastalar kemiğimi kırdılar, şunu yaptılar, bunu yaptılar gibi şeyler söylüyorlar. Eğiklik nerede varsa, bizim septum dediğimiz yapı yani burnun ortasındaki kemik hem kıkırdaktan hem de kemikten oluşur. Bu eğrilik ne taraftaysa yani kemik taraftaysa kemik taraf çıkartılır, kıkırdaktaysa kıkırdak çıkartılır. Bazen de tamamen çıkartılmaz düzeltilir ve tekrardan yerine konulur. Teknik her zaman aynıdır aslında.’
‘AMELİYATTA NORMAL YAŞ SINIRI 17-18’
Burun kemiği eğriliği ameliyatının 17-18 yaştan gün almış kişilerde yaptıklarını söyleyen KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, bunun sebebini ise şu şekilde dile getirdi:
‘Biz bütün KBB uzmanları çocuk yaşta çok fazla septum deviasyonu ameliyatı önermiyoruz. Ama çocukta bir burun deliği olmayacak kadar bir eğilme varsa travmaya maruz kalmıştır ya da herhangi bir şey olmuştur böyle bir şey olmuşsa evet onu açıyoruz, kıkırdağını çıkartmadan düzeltiyoruz. Yani çocuk yaşta çok ciddi bir nefes alma problemi yaratacak bir kemik eğriliği ya da kıkırdak eğikliği varsa ona ameliyat öneriyoruz. Ama normal yaşımız bu ameliyat için 17-18 yaştır. Yani gelişimini tamamlamış bireylerdir. Bunun nedeni de kıkırdak ve kemik gelişiminin, özellikle kıkırdak daha sonra da tamamladığından dolayı burnun şeklinde herhangi bir deforme olmasını istemiyoruz. 17-18 yaşından sonra ben kendi rutinimde bu ameliyatı öneriyorum.’
AMELİYATTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Burun kemik eğriliği ameliyatı olanlara bir takım önerilerde bulunan KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, sözlerini şöyle noktaladı:
‘Septum Deviasyonu dediğimiz burundaki kemik eğriliği ameliyatı o kadarda çok abartılacak bir ameliyat değil. Hastalar daha çok tamponda ve lokal ameliyattan korkmuşlar. Eskisi gibi artık öyle metrelerce tampon konulmuyor. Delikli silikon tamponlarımız var. Ben kendi rutinimde uyguladığım ya delik silikon tampon kullanırım ya da tampon kullanmadan hastayı taburcu ediyorum. Bu cerrahın kendi seçeceği tercihtir. Ameliyatı olan kişi ilk 1 hafta ağır kaldırmama konusunda, ıkınma konusunda, sümkürme konusunda dikkat etmesi gerekir. Tabi yaz aylarına girdik. Çok çok güneşte kalınmaması gerekir. Onun dışında herhangi bir şey önermem yani. Yani ben bugüne kadar o kadar çok ciddi problemlerle karşılaşmadım. Hastalarım gayet memnun bir şekilde ayrılıyorlar.’
Editor : Haberpanelim