Daha önce arkeolojik kazı çalışması yapılması planlanan alanda 1963–1965 yılları arasında bu çalışmanın yapıldığı tespit edildi. Bu tespitin ardından, bölgede temizlik ve düzenleme yapılması kararlaştırıldı.
ERSAN ARSLAN
Sivas’ın simgesi, Çifte Minareli Medrese’nin yan tarafında bulunan Darülhadis alanı aslına uygun olarak yeniden düzenlenecek. Daha önce bölgede arkeolojik kazı çalışması yapılması yönünde çalışma başlatan Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, alanda 1963–1965 yılları arasında arkeolojik kazı çalışması yapıldığını tespit etti. Alanın kazı çalışmasının ardından üzerinin toprakla kapatıldığı belirlendi.
Bu tespitin ardından 2008 yılında gerçekleştirilen kent meydanı düzenleme çalışmaları kapmasında Arkeolojik kazı alanı olduğu için herhangi bir çalışma yapılamayan alanın düzenlenmesinin önündeki engelde kalkmış oldu.
Alanda daha önce arkeolojik kazı çalışması yapıldığının tespit edilmesinin ardından Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bölgenin temizlenerek mevcut durumunun ortaya çıkarılması yönünde karar aldı.
Darülhadis kalıntısı olarak bilinen alanda geçmiş yıllarda bilimsel bir kazı çalışması yapılarak daha sonra mevcut kalıntıların üzerinin toprakla kapatıldığının anlaşıldığı belirtilen karada; alana dökülen hafriyat toprağının temizlenmesi ve mevcut durumun ortaya çıkarılmasına yönelik kazı çalışmasının sanat tarhi uzmanının bilimsel danışmanlığında, müze müdürlüğü denetiminde Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce yapılmasına karar verildiği ifade edildi.
ASLINA UYGUN OLARAK
DÜZENLENMESİ HEDEFLENİYOR…
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararının ardından harekete geçti. Edinilen bilgiye göre, bölgenin geçmiş dönemdeki yapı durumuna uygun olarak yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Önümüzdeki günlerde, alanın temizlenmesine yönelik çalışmaların başlatılması planlanıyor.
Yapılacak çalışma ile birlikte 2008 yılında yapılan düzenleme kapsamında çalışma yapılamayan, içerisinde toprak yığınları bulunan ve bilinçsiz vatandaşlar tarafından çöp atılarak kirletilen bölge, tarihi yapılarla uyumlu bir hale dönüşecek.
‘ALLAH LAFZI TESPİT EDİLMİŞTİ’
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün daha önceki çalışmalarında Çifte Minareli Medrese'de önemli bir keşfe imza atılmıştı. Yapıldığı dönemde İslam Hukuku derslerinin okutulduğu Çifte Minareli Medrese'nin eyvan bölümündeki Hücre Duvarları'nın Küfi yazı ile Allah Lafzı'nı oluşturduğu tespit edilmişti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü sanat tarihçisi Sedat Şahin'in keşfettiği muhteşem ayrıntı kentte heyecan uyandırmıştı.
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
Kitabesine göre: M. 1243'deki Sivas-Suşehri Köse Dağı'nda Selçuklular ile Moğollar arasında yapılan Köse Dağı Savaşı'ndan sonra Anadolu ve Sivas'ta başlayan Moğol hâkimiyeti sonrasında Sivas'ta bulunan İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese, halk arasında Dar'ül Hadis olarak da bilinir. Açık avlulu 4 Eyvanlı ve iki katlı olan medrese dikdörtgen planlıdır. Harap olması nedeniyle 1882 yılında Sivas Valisi Sırrı Paşa tarafından ön cephesi hariç yıkılmıştır. 1886 yılında ana eyvana hastane yaptırılmıştır. Bu yapı daha sonraları Askeri Rüştiye olarak kullanılmıştır. 1914 yılından 1960 yılına kadar da İsmet Paşa ve Numune İlkokulu olarak hizmet vermiştir. 1960 yılından sonra bina Sivas Valisi, Mehmet Varinli tarafından yıktırılmış, çevre düzenlemesi yaptırılarak bu günkü halini almıştır. 1927 yılında müzeler müdürlüğünün çalışmalarıyla ön cephe yapılan istinat duvarlar medresenin ön cephesini ve çini işlemeli minarelerini yıkılmaktan kurtarılmıştır.
Yapıldığı dönemde vezir Şemseddin Medresesi olarak da bilinen Çifte Minareli Medrese de İslam Hukuku derslerinin okutulması, medresenin hukuk fakültesi olarak yapıldığını göstermektedir.
Editor : Haberpanelim