HAYRULLAH AĞKAŞ
Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü Tarihi Fadlum Köprüsünü restore edecek. Yıllarca Cumhuriyet Üniversitesi’ne ulaşımı sağlayan ve hasar gören tarihi köprü restore edilerek, korunacak.
Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü iki ayrı tarihi köprüyü restore etmek için kolları sıvadı. Geçtiğimiz ay yapılan ihale sonrasında merkezdeki Tarihi Fadlum Köprüsü ile Zara İlçesindeki Tarihi Tekke Köprüsü restore edilecek.
Karayolları tarafından 17 Temmuz tarihinde tarihi köprülerin restorasyon işi için ihaleye çıkıldı. İhalenin sonuçlanmasının ardından tarihi köprülerdeki restorasyon çalışmalarına start verilecek. İhale şartnamesine göre iki tarihi köprünün restorasyonu yer tesliminden itibaren 450 gün yani yaklaşık 1 buçuk yıl içerisinde tamamlanacak.
Bilindiği üzere Tarihi Fadlum Köprüsü geçtiğimiz Nisan ayına kadar İşhan TOKİ mevkiinden Cumhuriyet Üniversitesi’ne geçişte trafik yükünü kaldırıyordu. Tarihi köprünün eski ve dar olması nedeniyle Üniversiteye ulaşımda aksaklıklar meydana geliyordu.
Sivas Belediyesi tarafından Üniversite’ye ulaşımı kolaylaştırmak adına yeni yapılan İsmet Yılmaz Bulvarı ile birlikte Üniversite’ye ulaşımdaki sorunlar da tarihe karışmıştı. Yeni yapılan bulvarın hizmete açılmasının ardından tarihi Fadlum Köprüsü de ulaşıma kapatılmıştı.
Ayrıca geçtiğimiz yıl içerisinde Ankara yolu üzerinde Karşıyaka’ya bağlantıyı sağlayan tarihi Kesik Köprü de Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek araç trafiğine kapatılmıştı.
TARİHİ FADLUM KÖPRÜSÜ
Köprü; kuzeybatı-güneydoğu yönünde akmakta olan Faldım Irmağı üzerinde kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanmaktadır. Düzgün kesme taş kullanılarak inşa edilen üç gözlü, üstü hafif meyilli olan köprü yaklaşık olarak 50 m. Uzunluğunda ve 5,5 m. Genişliğinde ve yaklaşık 6,5–7 m. yüksekliğindedir.
Yekpare düzgün kesme taşların yan yana dizilmesiyle meydana gelen köprü korkulukları40 cm. eninde ve köprünün meyiline göre değişmekle birlikte köprü ortasında90 cm. yüksekliktedir. Köprü gözleri yuvarlak kemerli olup, 10’ar m. genişliğinde açıklığa sahiptir. Mansap ve memba tarafında yer alan ayaklarda ikişer mahmuz vardır. Yapıdaki tek süsleme öğesi memba tarafındaki ilk kemer açıklığının üzerinde yer alan altlı üstlü yerleştirilmiş, bitişik baklava dilimi şeklindeki motiftir. Kitabesi bulunmayan köprü, Geç Osmanlı Dönemi eseridir.
Editor : Haberpanelim