ADEM NALBANT
Kurban Bayramı’nda et yeme miktarında normal zamanların aksine oldukça büyük bir artış yaşanabiliyor. Hal böyle olunca sağlığımızı tehdit eden durumlar ortaya çıkabiliyor. Hem evde sofralara gelen hem de misafirliklerde ikram edilen etin yanında, tatlı tüketimi de normalin üstüne çıkabiliyor. Uzmanlar ise bayramda vatandaşların hem et hem de tatlı tüketimi konusunda sağlıklı ve dengeli bir yol izlemesi gerekliliğine dikkat çekiyor.
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Songül Bişgin, bayramda sağlıklı beslenme ilgili tüyoları Gazetemize paylaştı. Özel günlerde beslenme düzeninin farklılaşabildiğini söyleyen Bişgin, ‘Söz konusu kurban bayramı olunca da tabi ki et yeme miktarında ciddi artışlar olabilmektedir. Gidilen ziyaretlerde ısrarlarla birlikte yediklerimizi de düşünürsek bayramı yüksek kalorili atlatmak kaçınılmaz gibi olmaktadır’ dedi.
GÜNLÜK 3-4 KÖFTE MİKTARINDA TÜKETİLMELİ
Küçük önlemlerle bayramın daha dengeli ve sağlıklı atlatabileceğini bildiren Bişgin, güne mutlaka her gün sağlıklı ve hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini ifade etti.
Et yemeğinin özellikle öğle öğününde tercih edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Bişgin, ‘Akşam öğününde hafif bir sebze yemeği tüketilerek öğünlerde denge sağlanmalıdır. Et miktarı günlük 3-4 köfte kadar et büyüklüğünde olmalıdır ve etin görünen yağları yenilmemelidir. Özellikle tansiyon ve kolesterolü yüksek olan hastaların yağsız et tercih etmeleri gerekmektedir’ diye konuştu.
ETLER 1-2 GÜN SOĞUTUCUDA BEKLETİLMELİ
Etin sindirimi zor bir besin olduğuna dikkat çeken Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bişgin, ‘Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır, bu nedenle eti 1- 2 gün soğutucuda bekletmelisiniz’ ifadesini kullandı.
Etin pişirilme şekline dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Songül Bişgin, ‘Kızartma ve yağlı pişirmek yerine haşlama veya ızgara olarak tüketilebilir’ dedi.
TATLILARDA DA ÖLÇÜ AŞILMAMALI
Bayram süresince tatlı ve çikolata tüketiminin de et gibi dengeli ve sağlıklı olmasına özen gösterilmesini ifade eden Bişgin, şunları söyledi:
‘Belli miktarları geçmeyerek günlük 2 kare bitter çikolata veya 1 kase sütlü tatlı şeklinde tercih edilmeli özellikle şerbetli tatlı yenilecekse 1 dilim baklava veya yarım porsiyon kalburabastı gibi sınırlı miktarlarda yenilmelidir. Bayramda ziyaretlerinizi mümkün olduğunca araba yerine yürüyüşle yaparsanız ve asansör yerine merdiven kullanırsanız alınan fazla kalorileri böylelikle yakmış olursunuz. Et tüketiminin artmasıyla birlikte sindirim sistemi zorlanacağı için su tüketimi arttırılarak hem metabolizmayı hem de sindirim ve dolaşım sistemini hızlandırmalıyız. Yemek yemeniz konusunda yapılan ısrarlara kapılarak aç olmadığınız halde fazla tüketimden kaçınmalısınız.’
Editor : Haberpanelim