SERCAN ÇETİNEL
Cumhuriyet Üniversitesi’nde önceki gün ‘Dudak damak yarıklarına multidisipliner yaklaşım’ sempozyumu düzenlendi. Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif Estetik Cerrahi tarafından düzenlenen ve Başkalığını Prof. Dr. Sarper Yılmaz’ın yapmış olduğu sempozyuma, Prof. Dr. İbrahim Yıldırım ve Prof. Dr. Yağmur Aydın davetli konuşmacı olarak katıldı.
ÖZKAYA, ‘NELER YAPABİLİRİZ ONLARA BAKACAĞIZ’
Sempozyumun açılış konuşmasında, bugüne kadar neler yaptıklarını ve neler yapabileceklerini hakkında bilgiler paylaşmak için bir arada olduklarını vurgulayan Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, şu ifadelere yer verdi:
‘Bugün burada hep birlikte neler başarıyoruz ve ilerde neler başaracağız onları görmek için buradayız. Dudak damak yarıkları tedavisi sadece bir bölümün ilgilendiği ve sadece bir bölümün üstlenebileceği bir durum değildir. Hep birlikte uyum içerisinde çalışarak bir başarı elde edebileceğimiz bir durumdur. Bunlara her bölüm elinden tutarak bir şeyler yapar, sadece cerrahi değildir tedavisi. Bunu hepimiz farkındayız.’
YILMAZ, ‘AMAÇ DİSİPLİNLİ OLARAK BİR ARADA OLMAMIZ’
Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı ve sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sarper Yılmaz yapmış olduğu konuşmasında, başarının birlikte çalışmaktan kaynaklandığını vurguladı. Hiç kimsenin ben yaptım, en iyi ben bilirim düşüncesinden uzak kalması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:
‘Burada vurgulanan şey, multidisipliner çok disiplinli olarak bir arada olmak. Bütün bölümlerin bir arada olması. Bir bilimsel ve sosyal aktiviteye destek vermesi. Bu aktivitenin yüzde 50’si bilimsel ise yüzde 50’si ise sosyaldir. Birbirimizle tanışıp konuşmamız, bir şeyler yememiz, bir araya gelmemiz. Bütün bilimsel toplantıların zaten yüzde 50’si bazen daha da fazlası sosyal aktivite oluyor. Ama burada vurgulanan şey disiplinlerin birlikte olması, bir araya gelmesi. Ben yaptım, ben yaparım, en iyiyi ben bilirim zihniyetinden uzakta ancak bir araya geldiğimiz zaman faydalı bir şeyler yapabiliriz zihniyetini hem bizim benimsememiz hem de bunu kardeşlerimize, arkadaşlarımız ve öğrencilerimize yaymamızdır. Bu nedenle hepinize katılımınız tekrar teşekkür ediyorum.’
PROGRAM KONUŞMACILARI
Programda daha sonra, dudak damak yarığında prenatal tanı ve aile hakkında bil Prof. Dr. Savaş Karakuş, damak yarığı anotomisi hakkında Yrd. Doç. Dr. Handan Derebaşınlıoğlu, Pediatri gözüyle dudak damak yarıklı bebeğe bakış hakkında Doç. Dr. Fatih Bolat, Dudak damak yarığında beslenme ve aile eğitimi hakkında ise hemş. Nazlı Alkan bilgi verdi.
Konuşmalarında ardından kısa bir mola verilen sempozyumda, daha sonra dudak yarığı onarımı teknikleri ve deneyimlerimiz konu başlıklı Prof. Dr. İbrahim Yıldırım, dudak damak yarığında ortodonti hakkında Yrd. Doç. Dr. Hasan İlhan Mutaf bilgi verirken, ortakulak enfeksiyonları ventilasyon tüp kullanımı hakkında ise Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş önemli konuları katılımcılar ile paylaştı.
Yine bir ara ile devam eden sempozyumda son olarak damak yarığı onarımı teknikleri ve deneyimleri hakkında Prof. Dr. Yağmur Aydın, velofarengeal yetmezlikte cerrahi hakkında Yrd. Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, konuşma terapisinde neler yapıyoruz, konuşma terapisinin zorlukları hakkında ise Doç. Dr. Emine Elif Altuntaş bir takım bilgiler aktardı.
Program sonunda ise sempozyuma katılanlar bir araya gelerek toplu bir hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Editor : Haberpanelim