Gündem

Güvenlik İş-Sen Rektörlüğe Dava Açmaya Hazırlanıyor

Güvenlik İş-Sen Rektörlüğe Dava Açmaya Hazırlanıyor

Güvenlik İş-Sen Rektörlüğe Dava Açmaya Hazırlanıyor
27-10-2016 10:09


ADEM NALBANT

Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası, geçtiğimiz günlerde teknik şartnameye uymadığı gerekçesiyle 15 özel güvenlik görevlisinin işten çıkarılması ile ilgili Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne dava açmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili sendika avukatı Levent Atabay bir basın toplantısı düzenledi.

Atabay, sendikanın Sivas Şubesi’nde yaptığı açıklamada işten çıkarılan kişilerin hem bu ihale dönemi hem de önceki ihale dönemleri de dâhil olmak üzere uzun yıllar Cumhuriyet Üniversitesi’nde çalıştığını ifade ederek, ‘Bu zamana kadar uygulanmayan bu teknik şartname nedense 2016 yılının Ekim ayının sonunda uygulanmaya başlanmış ve üyelerimiz işten çıkarılmıştır. Bu toplu işten çıkarma işlemi açıkça usul ve yasaya aykırıdır. Nitekim üyelerimiz Yıldız-Ay güvenlik şirketinin alt işvereni olduğu şekilde özel güvenlik hizmet alımı usulüyle çalışmakta olup asıl işveren olan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü’nün, işçileri işten çıkarmaya yetkisi olmadığı gibi bununla ilgili alt işverene talimat verme yetkisi de bulunmamaktadır’ dedi.

‘YAPTIRIMLARI AĞIR OLACAK’

‘Eğer bu şekilde bir işlem yapılmış ise 4857 sayılı İş Kanunu ve yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre bu durum muvazaa olarak kabul edilecek ve bunun yaptırımları da ağır olacaktır’ diyen Atabay, 4857 sayılı iş kanununun 18. maddesine göre feshin geçerli bir sebebe dayanması gerekmekte olduğunu ve uyuşmazlık konusu bu olayda feshin, geçerli bir sebep varmış gibi gösterilerek haksız bir şekilde yapıldığını savundu. 

‘İŞÇİLERİMİZİN İŞTEN ÇIKARILMASI USUL VE YASAYA AYKIRIDIR’

İhale teknik şartnamesinin ise hiçbir şekilde 4857 sayılı İş Kanunu’na aykırı olamayacağını bildiren Av. Atabay, ‘Teknik şartnameye göre istenen işçilerin hepsinin okul ve askerlik durumlarını gösterir belgeler idareye teslim edildiği ve o zamanda işlem yapılmadığı halde uzun yıllardan beri aynı iş yerinde çalışan işçilerimize kötü niyetli olarak yaklaşık 2 seneden beri uygulanmayan yaptırımların uygulanması da hakkın kötüye kullanılmasıdır. Ve medeni kanunumuza göre hakkın kötüye kullanılmasını hiçbir hukuk düzeni korumaz. Zira özel güvenlik hizmet alımı ihalesi incelendiğinde 6. maddesinin h bendinde ‘Şartnameye uygun olmayan elemanların çalıştırılması durumunda elemanlar değiştirilmediği takdirde 750 (yedi yüz elli) TL ceza kesilecektir’ ibaresi yer almakta olup işçilerin işten çıkarılması gerektiğine dair hiçbir şekilde ibare bulunmamaktadır. Yani cumhuriyet üniversitesi tarafından alt işverene öncelikle cezai şart uygulanması gerekmekteyken doğrudan işçilerimizin işten çıkarılması usul ve yasaya aykırıdır’ diye konuştu. 

İŞÇİLERİN İŞE GERİ DÖNÜŞLERİ SAĞLANMADIĞI TAKDİRDE…

Son olarak Levent Atabay, ‘İdare, kendi hatası ile uzun yıllardan beri teknik şartnameyi uygulamamış ve işçide bu durumun bu şekilde devam edeceği izlenimi uyandırmıştır. İdare, teknik şartnameyi uygulayarak işçiyi işten çıkarma veya bu yönde talimat verme hakkında sahip olmayıp bu yönde yapılan her türlü davranış hakkın kötüye kullanılması ve muvazaa olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Burada işçilerin Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü tarafından işten çıkarılması uygulamasından önce ihale teknik şartnamesinin 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre zeyilname ile düzeltici işlemin yapılması gerekmekteyken hem haksız sebeple hem de 4857 sayılı iş kanunundaki usullere uyulmaksızın toplu işten çıkarma işleminin yapılması usul ve yasaya aykırıdır. Bu hafta içerisinde; Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü tarafından işçilerin işe geri dönüşleri sağlanmadığı takdirde; Sivas iş mahkemeleri nezdinde haksız fesih sebepli işe iade davaları açılacak olup yargılamanın kazanılması neticesinde işçilerimizin geri işlerine iadesi sağlanacaktır’ ifadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER