Gündem

?Demirağ´ın Hayatı Okullarda Anlatılsın?

?Demirağ´ın Hayatı Okullarda Anlatılsın?

?Demirağ´ın Hayatı Okullarda Anlatılsın?
19-11-2016 17:27


HAYRULLAH AĞKAŞ

Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak, geçtiğimiz hafta vefatının yıldönümünde saygıyla andığımız ilimizin önemli şahsiyetlerinden Nuri Demirağ’ın hayatının ders kitaplarına konularak, öğrencilere anlatılması gerektiğini ifade etti. Bu konuda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın desteklerini beklediklerini ifade eden Albayrak, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda o dönemki şartlara rağmen yaptığı icraatlarla adından söz ettiren Demirağ’ın gelecek nesillere yol göstermesi açısından hayatının öğrencilere anlatılması gerektiğini ifade etti.

Albayrak, ‘Geçtiğimiz hafta bizler Sivas’ımızın medarı iftiharı olan Nuri Demirağ’ı rahmetle, saygıyla ve minnetle anıyoruz. Bugün ilimizde birçok insan, birçok öğrenci Nuri Demirağ’ın kim olduğunu daha bilmiyor. Nuri Demirağ, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni kurulduğu dönemlerde gerçekten gururu ve medarı iftiharıdır. Demirağ, ülkemizin, yokluk ve yoksulluk içerisindeyken, daha doğrusu Osmanlı Devleti’nin küllerinden kurulduğu bir dönemde yetim olarak büyümüş, bir gençti. Fakat Türk’ün zekâsı yüzünden belli, gözlerinden ateş fışkırıyordu’ dedi.

Bizim genç nesillerimizin Nuri Demirağ’ı iyi bilmeleri gerektiğini ifade eden Albayrak, ‘Ülkemizin daha modern, daha çağdaş, daha müreffeh ve emperyalistlere ve Avrupalılara boyun eğmemek için öğrenilmesi gereken çok önemli bir değer, çok önemli bir şahsiyettir. Biz kendi şahsiyetlerimizi iyi bilirsek ayakta kalabiliriz’ ifadelerini kullandı.

Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

‘Havalimanımıza ismini verdik ama hala birçok insan Nuri Demirağ’ın Sivaslı olduğunu dahi bilmiyor. Ben Nuri Demirağ’ın hayatının ders kitaplarına konulmasını talep ediyorum. Şuanda Milli Eğitim Bakanımız Sivaslı. Şuanki ders kitaplarımızda birçok önemli ismin yer aldığını ve yaptığı icraatların öğrencilerimize anlatıldığını biliyoruz. Bu anlamda Nuri Demirağ da hem ilimiz hem de ülkemiz adına çok önemli bir değerimizdir. Bu konuda Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz’ın da desteklerini bekliyoruz. Demirağ’ın hayatının ortaokul ve liselerdeki öğrencilerimize anlatıldığında o çocuklarımızın Demirağ’ın hayatından etkileneceğinden eminiz. Avrupa’daki sisteme baktığımızda onlar kendi bilim adamlarını tüm dünyaya tanıtmayı başarmışlar. Onların bilim adamlarını sadece kendileri değil, tüm dünya artık ezbere biliyor. Ama bizler kendi memleketimizin yetiştirdiği böyle bir değeri ne yazık ki tanımıyoruz. O dönemdeki şartlarda nasıl çalışmalar yaptığını bilmiyoruz. Bu sayede gelecek nesillerimizden daha nice Demirağ’lar yetişecektir.’

56 ADET ALTINLA

TİCARETE ATILIYOR

Demirağ’ın hayatından bazı kesitleri aktaran Albayrak, ‘İlk olarak İstanbul’da o dönemki Maliye’de Defterdar olarak göreve başlıyor. Daha sonra çeşitli kademelerde Müfettişlik ve devlet bürokrasisinde önemli görevlerde bulunduktan sonra ülkenin zor şartlar içerisinde bulunduğunu bilerek, kendi çabalarıyla biriktirdiği 56 adet altınla ticaret hayatına atılıyor ve ilk Türk sigara kâğıdı fabrikasını kuruyor. Bu işteki üstün başarılarıyla o dönemde Gazi Mustafa Kemal’in de dikkatini çekmeyi başarıyor’ ifadelerini kullandı.

Albayrak, ‘O dönemde özellikle İngilizler, Fransızlar ve Almanlar, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni sekteye uğratmak adına Türkiye’yi terk ediyorlar. O dönemde Atatürk, Demirağ’ı yanına çağırarak, alt yüklenici olarak demiryolu inşaatını yapıp yapamayacağını soruyor. Demirağ ise hiç tereddütsüz göreve talip oluyor ve Fransızların ve Almanların yarım bıraktığı demiryollarını tamamlayarak, çok daha iyi şartlarda çalışmaları bitiriyor. O dönemdeki şartlarla ülkemizde demiryollarını inşa eden, tamirat ve bakımlarını yapan ilk insan Nuri Demirağ’dır. Zaten bu çalışmalarının ardından Demirağ soyadı Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir’ diye konuştu.

‘NURİ DEMİRAĞ’I

ÖRNEK ALMALIYIZ’

‘Merinos Halı Fabrikası’nı, Sivas Çimento Fabrikasını, Karabük Demir Çelik Fabrikasını kuruyor ve hatta Divriği ilçesine uçak fabrikasının temellerini atıyor. O zamanki Türkiye’yi ve Sivas’ı hayal edebiliyor musunuz?’ diyen Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Albayrak, ‘Demirağ, 1930’lu yıllarda kendi gayret ve çabalarıyla bu başarılara imza atabiliyorsa, Türk Milleti olarak içerisinde bulunduğumuz dönemde daha başarılı çalışmalara imza atabilmeliyiz. Milletimizin o değerleri görüp, iyi analiz edip, kendimize iyi bir ders çıkarmalıyız’ dedi.

Albayrak şöyle devam etti:

‘Nuri Demirağ’ın daha sayamayacağımız çok önemli çalışmaları ve projeleri bulunuyor. Boğaz Köprüsünün projesini hazırlayan, ilk şehir ve köy planlarını hazırlayan ve tüm bunları kısa olarak nitelendirebileceğimiz bir ömür içerisinde hayata geçiren çok önemli bir şahsiyettir. Allah onların mekânlarını cennet etsin. Yeni neslimizin bu şahsiyetleri iyi analiz ederek. Ders çıkarmaları gerekiyor. Ben önümüzdeki süreçte bu topraklardan daha nice Demirağ’lar çıkacağına inanıyorum.’

‘PAŞAM, BEN UÇAK FABRİKASI

KURMASINA TALİBİM’

Nuri Demirağ’ın İstanbul, Ankara ve Sivas’ın Divriği ilçesinde uçak fabrikası temellerini attığını belirten Albayrak, 30’a yakın uçak üretimi yaptığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybetmesinin ardından uçak üretiminin engellendiğini ve yurt dışına satışının da durdurulduğunu kaydetti.

Albayrak, şunları kaydetti:

‘Ülkenin yokluk ve sıkıntılı olduğu bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk, uçak filomuzu genişletmek istiyor. O dönemde Vehbi Koç’u huzuruna çağırıyor. Yine bazı önemli iş adamlarını yanına çağırıyor. Diyor ki: Biz yurt dışından uçak alacağız. Bize maddi olarak ne kadar katkıda bulunabilirsiniz? Vehbi Koç 10 bin lira veriyor. Mustafa Kemal Atatürk de 10 bin lira veriyor. Diğer işadamları da durumları ölçüsünde katkıda bulunuyor. Sıra Nuri Demirağ’a geldiğinde Atatürk ‘Sen ne kadar verebilirsin’ diye soruyor. Demirağ ise, ‘Paşam ben para vermem’ diyor. Atatürk neden diye sorduğunda ise, ‘Paşam ben fabrikasına talibim’ diyor. Atatürk’ün görevlendirmesiyle Nuri Demirağ, insanların kendisine gülüp alay ettiği bir dönemde İtalya’ya Fransa’ya giderek 1 yılı aşkın bir süre eğitim alıyor. Türkiye’ye döndüğünde ise ilk uçak fabrikasının temellerini İstanbul Beşiktaş’ta atıyor, ikincisini ise Ankara Etimesgut’ta atıyor. Üçüncü uçak fabrikasının temellerini ise Divriği ilçemize atıyor. İstanbul ve Ankara’daki fabrikalarda 30’a yakın uçak üretimini başarıyla gerçekleştiriyor. O dönemdeki şartlara göre en modern ve çift motorlu uçaklar ülkemizde üretiliyor. Biz ülke olarak 1 yıl önce İtalyanlardan uçak alacakken, 1 yıl sonra onlara uçak satacak duruma geliyoruz. İtalyanlar uçaklarımıza hayran kalıyor. Hatta Amerikalı bir uçak mühendisi ‘Ben Türklerin zekasına hayran kaldım’ ifadelerini kullanıyor. Sonrasında İtalya ve Mısır bize uçak siparişi veriyor.

Sonrasında ise siyasi hülasalarla Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının akabinde Cumhur reisinin değişmesiyle maalesef uçakların ne devlete ne de yurt dışına satışı engelleniyor. Yani burada Atatürk’ün ömrünün kifayet etmemesi bu fabrikaların ülke ekonomisine katkısı engelleniyor. Milli Şef dönemiyle hem yurt dışına satamıyoruz, hem de yurt içinde üretimine devam edemiyoruz.’

İLK PARAŞÜT

FABRİKASINI KURDU

Nuri Demirağ’ın tüm engellemelere rağmen yılmadığını ifade eden Albayrak, ‘Akabinde Türkiye’de ilk paraşüt fabrikasını kuruyor ve okullar açarak, paraşütçü yetiştiriyor. Yaptığı çalışmalarla ülkemize çok büyük katkıları olan Türkiye’yi demir ağlarla ören bu değerlerimizi çok iyi öğrenmemiz lazım. Yokluk ve başarısızlıklar içerisinde bu başarıları elde eden bir devlet adamının öğrencilerimiz tarafından örnek alınması gerekiyor’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER