Gündem

?KÖYÜN BEREKETİ KESİLDİ?

?KÖYÜN BEREKETİ KESİLDİ?

 ?KÖYÜN BEREKETİ KESİLDİ?
18-06-2013 18:15


ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

Sivas’ta merkeze bağlı Gazi Köyü’nde su sıkıntısı yaşanıyor. Köye adeta Can veren Dumanlı Çayı’nın üzerindeki bendin yıkılması, tarımsal alanlar ve ağaçların su aldığı kanalın suyunu kesti. Köy halkı 2008 yılından meydana gelen göçük nedeniyle ekili alanların faydalandığı su yatağının kuruduğunu belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Su yatağının kuruması ile birlikte ekili alanların kuruduğunu, çok sayıda ağacın kuruyarak kesildiğini belirten köy halkı, ‘Gezi Parkı’ eylemlerine de göndermede bulundu. Köylü vatandaşlar, ‘Gezi Parkı’nda bir tane ağaç kesiliyor diye tüm Türkiye ayaklandı. Buradaki ağaçların sayısını bilmiyoruz. Çok sayıda ağacımız kurudu’ dedi.

Köy sakinlerinden Eyüp Demir, Kayacık mevkii olarak bilinen alandan geçen Dumanlı Çayı’nda meydana gelen göçük nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Demir; ‘Burasını ırmak uçurdu, 6 senedir buradaki vatandaşların hepsinin bir mağduriyeti var. Herkesin tarlası, ağaçları var. Buradaki ağaçları biz kendimiz sahibi olarak sayamıyoruz. Dışarıdan gelen hiç sayamaz. Şimdi İstanbul’da Gezi Parkı’nda bak bir tane ağaç kesilecek diye Türkiye ayaklandı, her taraf harabeye döndü, devletin belki şu an 100 trilyon zararı var. Ama burada devlet bakıyor ki sessiz sedasız bir çocuk uyur gibi uyuyorlar yani buraya bakmak istemiyorlar. Çünkü ses olacak ki devlette sese kulak versin. Ama biz bu sesi bugüne kadar hiçbir yere basın aracılığıyla duyurmadık. Basını buraya kadar getirtmemizin nedeni bu konunun başbakanımıza kadar iletilmesini istiyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘DEVLETİ BURADA

GÖRMEK İSTİYORUZ’

Siyasilerin seçim dönemlerinde gelerek çeşitli vaatlerde bulunduklarını, seçimlerden sonra isi unutulduklarını belirten Demir, seçimlere az bir zaman kaldığını hatırlatarak, ‘seçim dönemlerinde değil, devleti şimdi burada görmek istiyoruz’ dedi.

Demir, şu şekilde konuştu:

‘Milli savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Sivas Milletvekillerinden de yardım isteyen Demir, ‘canımız sağ olursa 7 ay kaldı seçimlere. Seçimlerde bizi öyle güzel hatırlıyorlar ki, ama seçim geçtikten sonra siz şu tarafa biz bu tarafa. Biz buna karşıyız. Biz bugün devleti burada görmek istiyoruz. Devlet o gün bizi istiyorsa biz de bugün burada devleti görmek istiyoruz. Çünkü 6 senedir biz mağdur durumdayız, bizim ağaçlarımızın 3/2’si kurudu. Bu otların yeşil olduğuna kimse bakmasın, aşağı geçildiği zaman ağaçlar hep kuru. Bizim özel idareden talebimiz paletli dozer ve kepçe. İş makinesi ile buranın doldurulup, 6 senedir olan mağduriyetin giderilmesini talep etmekteyiz.

Devlet Su İşleri’nin burada, bizim bölgemizde bir sulama çalışması var. Bu çalışma belki, buraları da kapsıyor ama bu dağlar bizi biraz caydırıcı gösteriyor. Belki su gelecek ona bizim inancımız sonsuz ama 2015 yılında geçerli olacak yani 2 yıl daha var. Biz bu 2 sene proje uygulanana kadar geçici olarak, özel idare tarafından buranın doldurulmasını istiyoruz.’

‘ÖZEL İDARE’DEN YARDIM BEKLİYORUZ’

Bu konuda DSİ ile de görüştüklerini, DSİ’nin alanda keşif yaptırdığını ve bu çalışmanın yetki alanlarına girmediğini bildirdiğini belirten Demir, mağduriyetlerinin giderilmesi için İl Özel İdaresi’nden hassasiyet beklediklerini söyledi.

Demir; ‘Muhtar burası için çok dilekçe verdi. Burası için dilekçe verince diyorlar ki ‘tamam biz gelip orayı yapalım’ bugün yapılacak, yarın yapılacak, muhtarla zaten aynı beklentideydik. Bizi 6 senedir bu şekilde söyleyerek 6 seneyi geride bıraktılar. Buranın geçici olarak doldurması gereken kurum özel idare. Devler Su İşleri’ne talepte bulunduk. Burada keşif yaptılar. ‘Burayı geçici olarak iş makinesiyle doldurma kanunca bizde yoktur’ diyorlar. Bu su eskiden kanaldan giderken, 30–40 hane bu sudan faydalanıyordu. Kanaldan faydalandığımız su ile hep yoncalar ekiliydi, şu anda arpa ve yulaf ekiyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘6 SENEDİR MAĞDURUZ’

Köy halkından İshak Bıyık ise, kendi çabaları ile su yatağını düzeltmek için bir çalışma yaptıklarını ancak, suyun taşları yine uçurduğunu söyledi.

Sadece seçim döneminde hatırlanmak istemediklerini belirten Bıyık, 6 yıldır mağdur durumda olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

‘Aşağıda benim de arazim var. 2008’den 2013 yaklaşık 6 yıldır bir mağduriyetimiz var burada. 2 yıl kendi çabamızla aşağıda bir düzenleme yaptık, 2 yıl akıtabildik. 2010 yılında bir su daha vurdu. Aşağıda göründüğü gibi taşları uçuruma uçurdu. Bunun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Sadece seçim dönemlerinde hatırlanmak istemiyoruz. İl Özel İdare ve Valilik tarafından bir önce bu mağduriyetin giderilip, fidanlarımızın suya kavuşturulup, artık yeşillendirilmesini istiyoruz. İstanbul’da ki Gezi Parkı’nda çıkan olaylarda bir fidan için, bir ağaç için, milyonlarca insanın meydanlara toplanıp seslerini duyuruyorsa, biz burada milyonlarca ağaç gösterebiliriz. Bizim bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. 6 senedir mağduruz. Aşağıda o kadar arazi şu anda susuz. Yonca, bostan ekiliyordu, meyve ağaçları vardı, şu anda hepsi susuz bir an önce bu işin halledilmesini istiyoruz.’

‘KÖYÜN BEREKETİ KESİLDİ’

Suyun kesilmesi ile birlikte köyün bereketinin gittiğini belirten 67 yaşındaki Osman Tirit ise, ‘kendimi bildim bileli bu su buradan akıyordu. Ama şimdi su yön değiştirdi. Ağaçlarımız, ekili alanlarımız susuz kaldı. Köyün bereketi gitti’ dedi.

İlgililerin bu soruna çözüm üretmesini isteyen Tirit, ‘6 senedir bu su akmıyor. Köyün bereketi kesildi. Bu kadar insanın tarlası susuz kaldı. Yonca, arpa, yulaf ekiyorlardı. Bizim 200 söğüt vardı, onlar da kurudu kaldı’ dedi.

İzmir’de yaşadığını belirten Bekir Akdolu isimli vatandaş ise, köye geldiğinde ağaçlarının kuruduğunu gördüğünü ve çok üzüldüğünü söyledi. Kuruyan ağaçlarını kesmek zorunda kaldığını belirten Akdolu, ‘Valiliğimizden, Özel İdaremizden hassasiyet bekliyoruz’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER