Gündem

?TÜDEMSAŞ´ın Kapasitesi Artırılmalı?

?TÜDEMSAŞ´ın Kapasitesi Artırılmalı?

?TÜDEMSAŞ´ın Kapasitesi Artırılmalı?
09-12-2016 17:44


HAYRULLAH AĞKAŞ

Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak, ilimizin köklü kuruluşlarından olan TÜDEMSAŞ’ın kapasitesinin artırılarak, Sivas ekonomisine daha fazla katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

TÜDEMSAŞ’ın lokomotif üretim, bakım ve montaj ünitelerinin kurulmasını öneren Albayrak, bu şekilde en az 2 bin kişiye yeni istihdam alanının oluşacağını ve Sivas ekonomisine önemli katkı sunacağını ifade etti.

Albayrak, ‘Hepimiz Sivas’ın evlatlarıyız. Hepimiz bu memlekette yaşıyoruz. Ancak nüfusumuz her geçen gün düşmeye devam ediyor. İlimizdeki gerilemenin başlıca sebebi ise istihdamdır. Tarım politikaları nedeniyle artık köylerimiz boşalmış durumda. Artık vatandaşlarımız köylerden kasabalara, kasabalardan kent merkezlerine, buralardan da büyükşehirlere göç etmeye devam ediyor. Bu göçün başlıca sebebi ise insanlarımızın ekmek derdi… Vatandaşlarımız büyükşehirlerde kamu yatırımları olmasa da özel sektördeki yatırımcıların fazla olması nedeniyle bu illeri tercih ediyor. İlimizdeki göçün temel noktası da burada kamu yatırımlarının olmadığı gibi özel sektör yatırımlarının da çok az olmasıdır’ ifadelerini kullandı.

TÜDEMSAŞ’ın ilk kurulduğu dönemlerde çalışan sayısının 7-8 bini bulduğunu belirten Albayrak, ‘Bugün ilimizde TÜDEMSAŞ diye bir yatırım var. TÜDEMSAŞ (Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi Anonim Şirketi) buharlı lokomotif ve yük vagonlarının tamirini yapmak amacı ile Sivas Cer Atölyesi adı altında 1939 yılında kurulmuştur. Demiryolu ulaşımının gelişimine paralel olarak 1953 yılında yük vagonu üretimine başlamıştır. 1975 yılında SİDEMAS olan ismi 1986 yılında TÜDEMSAŞ olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ilimizde kaldığı 108 günün ardından Sivas halkının misafirperverliğine istinaden Sivas Cer Atölyesi’ni bu memlekete hediye etmiştir’ dedi.

Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Albayrak şunları kaydetti:

‘O yıllarda TÜDEMSAŞ’ta çalışan insan sayısı 7-8 binleri aşmış durumdaydı. O zaman ki ilimizin nüfusunun 60-70 bin olduğunu düşündüğümüzde burada çalışan sayısı çok büyük bir rakam. İlimizin bugünkü merkez nüfusu 320 binlerde, TÜDEMSAŞ’ta çalışan personel sayısı ise bin 500’lere kadar düştü. Teknolojinin gelişmesiyle fabrikalardaki insan gücünde de düşüş yaşandı ama bu gibi fabrikaların yan sanayilerinin de oluşturularak, bu rakamlar iki katına çıkarılabilirdi. Bu zamana kadarki yanlış yönlendirmeler, yanlış siyasi politikalar TÜDEMSAŞ’ın günden güne erimesine neden oldu. TÜDEMSAŞ bugün modernizasyonunu tamamlamıştır, bu konuda hem fikiriz. Gelinen noktada Türkiye genelinde hatta Ortadoğu’nun belki de en büyük ağır sanayi fabrikaları arasına girer. Sivas olarak devam eden göçü tersine çevirebilmemiz için TÜDEMSAŞ başta olmak üzere benzer fabrikalarımızdaki istihdamı artırmamız gerekiyor. Bugün Kayseri’deki sanayi kuruluşlarında tanklar için yan sanayi parçalar üretiliyor. Bunun yanı sıra CNC, Fireze ve torna tezgâhları üretiliyor. Bizde TÜDEMSAŞ’ta vagon üretiminin yanında ekonomiye katkı sağlamak ve istihdamı artırmak için farkı üretimler de yapılabilir. Artık diğer illerde özel müteşebbisler tarafından vagon üretim fabrikaları açılmaya başladı.’

Sivaslı siyasi ve bürokratlara seslenen Albayrak, ‘Ben Sivas’ta Sayın Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz ve Sivas Milletvekillerimizin dikkatini çekmek istiyorum. TÜDEMSAŞ’ın kendi iş kolunda kendisini geliştirmesi gerekiyor. Bu noktada demiryolu şehri olan Sivas’ta lokomotiflerin montaj, bakım, üretiminin de TÜDEMSAŞ’ta sağlanması gerekiyor. Bu çalışmanın yapılması 2 binlere yakın bir istihdam alanı oluşturacaktır. Bu rakam Sivas için de çok büyük bir rakamdır. Ben TÜDEMSAŞ’ın farklı iş kollarına açılması ve yeni istihdam alanları oluşturmasının Sivas adına büyük bir önem arz ettiğini düşünüyorum’ şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER