Gündem

Bayraklarına kavuştular

Bayraklarına kavuştular

Bayraklarına kavuştular
20-06-2013 18:47


Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, ‘Sağlıklı beslenme aslında milli bir konu. Biz, sadece ‘vatanın bölünmez bütünlüğü’ diyoruz milli konuya. Ama sağlıksız bir toplum geliyorsa, sen istediğin kadar vatanını koru. Vatan içeriden çürüyor… Onu emanet edeceğin insanlar sağlıksız yetişiyor. O bakımdan bunu bir milli mesele olarak görmek lazım. Temizlik de bizim kültürümüzde var zaten. ‘Temizlik İmandandır’ demişler, boşuna mı söylemişler? Onun için bu iki projenin daha yaygınlaşarak okullarımızda hüküm sürmesi gerekiyor’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nca 2006 yılından bugüne yürütülen ‘Beyaz Bayrak Projesi’ kapsamında Sivas’ta ödül alan okul sayısı 94’e yükseldi. 2012-2013 döneminde proje kapsamında ‘Beyaz Bayrak’ almaya hak kazanan 52 okul ve ‘Beslenme Dostu’ 9 okul için tören düzenlendi.

2006-2012 yılları arasında toplam 42 okulun beyaz bayrak aldığı belirtilirken, son dönemdeki artış dikkat çekti. Beslenme Dostu Okul sayısı da 6’dan 15’e yükseldi.

TSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, il protokolünün önde gelen isimleri ve ödül alan okulların yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

‘TEMİZLİK, YAŞAM TARZIMIZ OLMALI’

Törende konuşan Vali Zübeyir Kemelek, Temizliğin, bu tarz projeler bakılmaksızın hayatın içinde yer alması gerektiğini belirterek, bunun bir yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kemelek, ‘Beyaz Bayrak uygulaması, öteden beri yapılmakta. Okullarımızı daha temiz, hijyenik ortamda olmaları teşvik ediliyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda ortaklaşa çalışmalar yürütüyor. Birçok görev yaptığımız yerde benzeri törenleri icra ettik.

Esas olan bunu yaşam tarzı haline getirmek... Yani, yaşadığın yeri daha temiz, daha hijyenik tutmayı bir hayat tarzı haline getirmek… ‘Müstahdemler temizlesin, işi mi yok veya belediyenin çöpçüleri var’ gibi bir anlayış yerine biz yaşadığımız yeri her şeyden önce daha az kirleteceğiz ve bunu temizleyenlere destek olacağız. Öğrenciler açısından baktığımızda bunun hayat tarzı haline gelmesi lazım. Yani ‘bu okul benim okulum, ben burada ders, eğitimi alıyorum, hayatımın birçok günü burada geçiyor. Burası ne kadar temiz olursa, benim sağlığımı, sıhhatime, zihnime daha faydalı olur’ düşüncesini hâkim kılmak lazım. Çünkü okul sadece bilgi aktarma kurumu değil, elbette bilgi aktarılıyor ama hayat tarzı da öğretiliyor. Öğrencileri, kötü davranışlardan uzak tutma, iyi davranışlara yönlendirmek gerekiyor. O bakımdan iki bakanlığımız böyle bir projeyi yürütsün veya yürütmesin zaten kendiliğimizden bizim böyle bir icraat yapmamız lazım bütün okullara. Tabi bunu proje haline getirmek de bu alışkanlıklarımızı okullarımızda yaygınlaştırmak amacıyla yürütülüyor’ dedi.

‘SAĞLIKLI BESLENME

MİLLİ BİR KONU’

Sağlıklı beslenme konusunun da çok önemli olduğunu belirten Vali Kemelek, ‘Sağlıklı beslenme milli bir konu’ dedi.

Sağlıksız bireyler yetişirse vatanın içeriden çürüyeceğini belirten Kemelek, ‘Sağlıklı beslenme aslında milli bir konu. Biz, sadece ‘vatanın bölünmez bütünlüğü’ diyoruz milli konuya. Ama sağlıksız bir toplum geliyorsa, sen istediğin kadar vatanını koru. Vatan içeriden çürüyor… Onu emanet edeceğin insanlar sağlıksız yetişiyor. O bakımdan bunu bir milli mesele olarak görmek lazım. Temizlik de bizim kültürümüzde var zaten. ‘Temizlik İmandandır’ demişler, boşuna mı söylemişler? Onun için bu iki projenin daha yaygınlaşarak okullarımızda hüküm sürmesi gerekiyor’ dedi.

Sağlıklı beslenme konusunda ev hanımlarına büyük görevler düştüğünü belirten Vali Kemelek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

‘Diğer taraftan beslenme de aynı şey. Eğer hayat tarzımızı biz ona göre dizayn ettiysek, tat alma duygumuz, damak tadımız bizim geleneksel mutfağımıza göre tertiplenmişse, belki halk sağlığı müdürümüzün söylediğine göre bir obezite olmaz. Hamur ağırlıklı beslenilen yerlerde biraz kilo sorunu oluyor ama, özellikle Amerika ve Avrupa’da görünen tarzda bir obezite hastalığı bizim kendi geleneksel beslenme alışkanlıklarımızda olmaz. Son zamanlarda özellikle sucuk, salam, sosis gibi uzun süre saklanabilen tarzdaki gıda maddelerinde yer alan koruyucuların, mayonez, ketçap vesaire tüm bazı yiyecek içecek maddelerinin insanın genetik yapısı ile herhalde iyi anlaşamadıkları söz konusu. Çünkü bunları çok fazla tüketen topluluklarda bu obeziteyi görüyoruz. Tabi, hamur işlerinde özellikle İç Anadolu insanının yavaş yavaş uzaklaşması gerekiyor. Kızartmalardan, hamur işlerinden. Daha çok ev hanımlarına düşüyor bu görev. Evde nasıl bir anlayış hakim ise ev hanımında herkes ona uymak zorunda kalıyor, açık konuşmak gerekirse. Bu bağlamda okullarımızdaki bayan öğretmen arkadaşlarımıza, daha çok görev düşüyor. ‘

‘7 YILIN TOPLAMI KADAR

BU YIL BAŞARI SAĞLADIK’

İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, ise Beyaz Bayrak Alan okul sayısının bu yıl geride kalan 7 yılın toplamı kadar olduğunu belirterek, bu sayıyı daha da artırmak için çalışacaklarını söyledi.

Proje hakkında da bilgi veren Akpınar, şu ifadeleri kullandı:

‘Beyaz Bayrak Projesi Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim tarafından okulların temizlik konusunda teşvik edilmesi amacıyla yürütülen bir projedir. Bu proje Gıda Güvenliği ve hijyen için olağanüstü çaba gösteren okulların ödüllendirilmesini amaçlayan bir ödül ve teşvik projesidir. Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, okul sağlığının iyileştirilmesi amacıyla bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığı arasında 2006 tarihinde başlayan Beyaz Bayrak İş Birliği Protokolü, 4 yıllık süre ile imzalanmıştır. Protokol 2010 yılında sona ermiş ancak tekrar uzatılarak 2014 yılına kadar uzatılmıştır.

Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve müdürlüğümüzce görevlendirilen yetkililerce denetlenen okullarda yapılan değerlendirme sonucunda 90 ve üzeri puan alan okullara sağlık ve temizliği simgeleyen beyaz bayrak ve sertifika verilmektedir. Bu belge 2 yıl geçerli olacak, kontroller de bu süre içinde devam edecektir.

2006-2012 yılları arasında 73 okulumuz beyaz bayrak için müracaat etmiş, bunlardan sadece 42’si bu sertifikayı alabilmişlerdi. Bu yıl 2012-2013 eğitim öğretim yılında, Eylül ayından bu yana 35 il merkezi, 42 ilçe merkezlerinde toplam 77 okulumuz bu proje için başvuru yapmış ve 28’i il merkezi, 24’ü ilçeler olmak üzere 52 okulumuz Beyaz Bayrak Sertifikası almayı hak kazanmıştır. 7 yılın toplamı kadar bu yıl bir başarı sağlamıştır okullarımız. Bu anlamda sayı olarak 94’e ulaşmış bulunmaktayız.’

 

 ‘OBEZİTE ÇAĞIMIZIN EN ÖNEMLİ

SORURULARINDAN BİRİ’

Halk Sağlığı İl Müdürü Levent Sağlam ise konuşmasında sağlıklı beslenmenin önemine değindi. Obezitenin çağın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi olduğunu belirten Sağlam, ‘Çocuklarımızı bu tehlikeden korumak için obeziteye giden bütün yolları kapatmamız gerekmektedir’ dedi.

Sağlam; ‘Koruyucu Sağlık Hizmetleri kapsamında ‘Beslenme Dostu Okul Projesi’ ile okulların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi, obezitenin önlenmesi, bu konuda yapılan iyi uygulamaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi hedeflenmektedir. Artık obezite yaygınlığı ve ileride yol açtığı hastalıklar nedeniyle çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Çocukluk çağlarında edindiğimiz beslenme alışkanlıkları ileri yaşlarda meydana gelecek obezite açısından çok önemli etkileri vardır. Kantinlerde satılan yiyecekler, kızartmalar, fast food tarzı yiyecekler obeziteye giden yolda çok önemli roller oynamaktadırlar. Sadece normal kiloda kalarak tip 2 diyabet, kroner arter hastalıkları, hipertansiyon, eklem, solunum rahatsızlıkları, uyku aknesi ve bazı kanser türlerinden korunabileceğimizi biliyor musunuz? İşte bu nedenle sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam, sağlıklı ve uzun bir ömür için vazgeçilmez bir zorunluluktur. Çocuklarımızı bu tehlikeden korumak için obeziteye giden bütün yolları kapatmamız gerekmektedir’ ifadelerini kullandı.

‘BU RAKAM ÇOK YETERSİZ’

Beslenme Dostu Okul sayısının oldukça az olduğunu, bu rakamı artırmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekli değerlendirme ve çalışmaları yapacaklarını belirten Halk Sağlığı İl Müdürü, Uzm. Dr. Levent Sağlam, bu rakamı 3-4 katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Sağlam;  ‘15 ay evvel göreve başladığımda beyaz bayraklı okul sayısı 40 civarında, beslenme dostu okul sayımız da 6 civarındaydı. Bugün bu rakam sırasıyla 94’e ve 15’e yükselmiştir. Bu rakamın bizim için çok yetersiz olduğu açıktır. Beyaz Bayrak’ta iyi bir noktaya geldiğimiz söylenebilir ama beslenme dostu okul sayısında biraz geride kaldık, hedeflerimizin gerisinde kaldık. Bunu da, bu konudaki hassasiyetinden emin olduğum Sayın Milli Eğitim Müdürümüz ile birlikte masaya yatıracağı ve nedenlerini irdeleyeceğiz. İnşallah gelecek sene bu rakamı 3-4’e katlamak azminde ve düşüncesindeyiz’ dedi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Törende, Beyaz Bayrak almaya hak kazanan 52 okula Beyaz Bayrak, sertifika ve pirinç levha verildi. Beslenme Dostu 9 okul da ödül aldı.

Ödül almaya hak kazanan okulların yöneticileri ödüllerini Vali Kemelek, Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam ve diğer protokol üyelerinin elinden aldı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER