Gündem

İş dünyası iftarda buluştu

İş dünyası iftarda buluştu

İş dünyası iftarda buluştu
30-07-2013 16:52


SOSAD Başkanı Göksel Aras, ‘Sivas kalkınacaksa bu sanayisi, turizmi, madenleri, üniversitesi, geçmişten gelen kültürel alt yapısı ve zenginlikleri ile kalkınacaktır. Sivaslılar olarak bu değerlerimize sahip çıkıp, kaybedilen heyecanı yeniden şehrimize kazandırmamız gerekiyor.’

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin; ‘Bizler hükümetin temsilcisi olarak, iktidardaki bir partinin milletvekilleri olarak yapılması gerekenlerle ilgili sizlerle istişare halindeyiz. Mutlaka dünya geliştikçe, Türkiye büyüdükçe bizde bu gelişmeden, büyümeden payımızı almak zorundayız.’

ERSAN ARSLAN / OĞUZHAN SARZEP

Sivas Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği (SOSAD), Sivas iş dünyasını iftar sofrasında buluşturdu. Kent merkezindeki Hisar Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen iftar programına, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Taş, AK Parti İl Başkanı Burhanettin Kuru, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, il protokolünün önde gelen isimleri ve sanayiciler katıldı.

İşletmeleri ile kent ve ülke ekonomisine, istihdama katkı sağlayan iş adamları, iftar sofrasında uzun süre sohbet etme imkânı buldu. 

 ‘BUGÜNLERE KOLAY GELMEDİK’

İftar programında bir konuşma yapan SOSAD Başkanı Göksel Aras, Sivas’taki ekonomik gelişmelere değindi. Türkiye’deki ekonomik istikrarın birtakım olaylarla bozulmaya çalışıldığına dikkat çeken Aras, ‘Biz bugünlere kolay gelmedik. Zaman birbirimizi daha iyi anlama ve dinleme zamanıdır’ ifadeleri ile birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Sivas OSB’nin mevcut durumu hakkında bilgiler vererek, yaşanan gelişmelere değinen Aras, şu ifadeleri kullandı:

‘1976 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan organizemiz 1989 yılında faaliyetine başlamıştır. Bugün yaklaşık 4 milyon metrekare alanda 130 fabrika, 6 bin 500 çalışanı ile dünyanın 70 ülkesine ihracat yapan bir organizedir. OSB’mizin bugünlere gelmesinde emeği geçen yerel ve genel idarecilerimize, siyasi parti ve hükümet temsilcilerimize özellikle yaptığı katkılarından dolayı Belediye Başkanımız Doğan Ürgüp’e teşekkür ediyorum.

Ülkemiz son 10 yılda ekonomik ve politik alanda çok büyük sıçramalar gerçekleştirildi. Türkiye ekonomisinin zirve yaptığı bir dönemde sözde bir çevre hareketi ile başlayan olayların sonucunda faizler yükseldi, fatura kime çıktı? Memura, işçiye, esnafa ve biz sanayicilere… Yine biz üzüldük, yine biz kaybettik. 3. Köprü, 3. Havaalanı, Kanal İstanbul, Türkiye’nin uluslar arası kredi notlarındaki artışlar, kimi uluslar arası çevrelerin çabaları ile bir siyasi krize dönüştürülmeye çalışıldı. İkiyüzlü uluslar arası medya ülkemizde bir siyasi kriz varmış gibi anlatmaya çalıştı. Biz bugünlere kolay gelmedik. Zaman birbirimizi daha iyi anlama ve dinleme zamanıdır. Bugün Sivas’ımızda, yollarımız, havaalanımız, iki yıl sonra faaliyete geçecek uluslar arası standartlarda hızlı trenimiz geliyor…’

‘EKSİKLERİMİZ DE VAR’

Kentte yaşanan gelişmeler ve sahip olunan imkânlar kadar bazı eksikliklerin de olduğunu belirten SOSAD Başkanı Göksel Aras, bu sorunların da el birliği ile çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Teşvikteki olumsuzluklara değinen Aras, Şanlıurfa örneği ile Sivas’ın içinde bulunduğu durumu özetlemeye çalıştı.

Aras; ‘Tabii ki şehrimizde eksikler de var. Bazı kamu yatırımları yüzünden Sivas, hak ettiği teşviki alamamıştır. 5. Ve 6. Bölgede olması gerekirken maalesef 4. Bölgede kalmıştır. 5084 sayılı teşvikin gecikmesi, çıkan teşvik sanayiciler ve esnaflar için tam bir hayal kırıklığı yaşatmıştır. Teşvikin gecikmesi yüzünden 2012 yılının 12. Ayında 65 bin 658 olan SSK’lı sayısı maalesef 2013’te 8 bin 744 kişi birden işten çıkartılarak 56 bin 914’e düşmüştür. 2005 yılında 5084 sayılı yasa çıktığında Sivas, 80 milyon dolar değerinde 40 adet teşvik almış. Aynı yıl, Şanlıurfa 33 milyon dolar değerinde 22 adet teşvik almış. Peki, son 2 yılda ne olmuş? Şanlıurfa 2. Bölgeye geçtikten sonra Sivas son 2 yılda 210 milyon dolar değerinde 60 adet teşvik almış. Ama Şanlıurfa, 1 milyar dolar değerinde 151 adet teşvik almış ve yaklaşık 900 milyon dolarlık kısmı dışarıdan gelen yatırımcılar. Peki, Urfa bizden daha fakir bir il mi? Sivas’ta müteahhidimiz 300 milyona yaptığı daireyi satamazken, Urfa’da 800–900 milyona daireler satılmaktadır. Şanlıurfa’da yılda 2 mahsul alırken, Sivas’ta 1’i zor alırız. Şanlıurfa’da çiftçi aynı mazotu, aynı emeği harcayarak 1’e 60 ürün alırken, Sivas’ta çiftçi 1’e 20’yi zor alır. Neden biz bunu anlatamadık, neden sesimizi duyuramadık? Vergi denetiminde, iş güvenliği denetiminde, SSK denetiminde neden hep Sivas pilot il seçildi? İstanbul’da, Ankara’da, Kayseri’de yapılamayan neden Sivas’ta yapılıyor? Sivas kayıtlı istihdamda Türkiye’nin en başarılı illerinden birisi oysaki… Sivas kalkınacaksa bu sanayi, turizm, madenleri, üniversitesi, geçmişten gelen kültürel alt yapısı ve zenginlikleri ile kalkınacaktır. Sivaslılar olarak bu değerlerimize sahip çıkıp, kaybedilen heyecanı yeniden şehrimize kazandırmamız gerekiyor. Bugünden tezi yok dosyalarımızı hazırlayalım. Bakanımızla, vekillerimizle, valimizle, belediye başkanımız ve oda başkanlarımızla beraber Sayın Başbakana gidip bunu anlatalım’ şeklinde konuştu.

‘HEDEFİMİZ İLK 10…’

Sivas’ın 2023 hedefinin Türkiye’de ilk 10’un içinde yer almak olduğunu belirten Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ise, ‘bu hedefe ulaşmak için daha çok üretmeli, daha çok çalışmalıyız’ dedi. Sanayicinin yaşadığı tüm zorluklara rağmen Sivas’ta üretmeye devam ettiğinin altını çizen Yıldırım, SOSAD Başkanı Göksel Aras’ın, kanun ve yönetmelik ve bazı uygulamaların Sivas’ta denenmesi ile ilgili serzenişine destek verdi.

Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

‘Sivas’ta her türlü sorunu biliyoruz. Her şeyden önce sanayiciliğin çok zor olduğunu biliyoruz. Çok zorluklar var ama üretim daha zor. Bu zorluklara rağmen OSB’mizde olsun, diğer yerlerde olsun üretim yapıp da şehrimize katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Tabi gelişmeleri Göksel Bey anlattı ama şöyle baktığımızda, 2002 ile bugünü kıyasladığımızda gelişmenin kat kat olduğunu görüyoruz. Her şeyden önce OSB’mizin girişi ilan tahtası gibi… Daha önceleri bize en çok iş ile ilgili talep gelirdi, iş isterdi insanlar. Şimdi aynı durum söz konusu değil. Var isteyen ama kendilerine göre iş istiyorlar ve iş beğenmiyorlar. Oysaki tüm işletmelerimizin açık pankartlarla iş aradığını da hepimiz görüyoruz.

Hedefimiz 2023’te Türkiye’de ilk 10’un içinde olmak. Onun için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. Bunun için de tabi destekler var, destekler bekliyoruz. Ben bakanlı dönemde de bakansız dönemde de oda başkanlığı yaptım. Tabii ki hükümette güçlü olmak, bir bakan olması çok önemli… Ama Sivas’ta ortak hareket etme kültürünün gelişmesi ve ortak hareket etmek de çok önemli.

Başkan, özellikle denetimlerden ve bürokrasiden bahsetti. Buna fazlası ile katılıyorum. Hepimizin yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesi… Türkiye’deki herhangi bir kanun, yönetmelik değişir, ilk uygulaması veya ilk denemesi Sivas’ta olur. Bunu neden diye çok düşündüğümüzde sanıyoruz birincisi; biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kanun ve kurallarına uyan, ülkesini seven insanların yaşadığı bir şehirdeyiz. Bundan dolayı tüm alınan kararları hemen kabul edip uyuyoruz. Onun için bizde deniyorlar. İkincisi ses çıkarmıyoruz galiba, itiraz etmiyoruz. Belki de bundan dolayı bu uygulamalar Sivas’ta deneniyor. Birincisini, ülke sevgimizi kimse sorgulayamaz ama ikincisi daha önemli. Sanıyorum biz gerekli tepkiyi göstermiyoruz, gerekli birlikteliği sergilemiyoruz bu konuda. En çok denetim, en çok ceza, en çok bu tür kanun uygulamalarına biz kalıyoruz ama buna bir türlü çözüm bulamıyoruz. Belki Türkiye’nin hiçbir yerinde yaşanmayacak olaylar Sivas’ta bazen yaşanabiliyor. Bazı kamu görevlilerimiz keyfi davranabiliyorlar. Bu keyfi davranılmasının bir nedeni de kendi aramızda birlik olmamamızdan kaynaklanıyor.’

‘SANAYİMİZİ ÖNEMSİYORUZ’

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun ise Sivas Belediyesi olarak sanayiciye ve sanayinin gelişmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Kısaca, bu doğrultuda gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahseden Uzun; ‘Sanayi Sivas’ımız için, genelde aslında ülkemiz için çok önemli bir sektör ve sanayicilerimiz de ülkemizin gelişmesi, kalkınmasında yoğun emeği olan kişiler. Sivas’ımız 1962 yılında ekonomik gelişmişlikte 10. Sıradayken bugün 46. Sıraya düşmüş bir ilimiz. O nedenle Sivas Belediyesi olarak Sanayimizi önemsiyoruz. Hem Küçük Sanayi Sitesini, hem Organize Sanayi’nin gelişmesi açısından yapmış olduğumuz 1/500’lik nazım planda ve 1/1000’lik revizyon imar planında küçük sanayi sitesini geliştirmek ve kalkındırmak için Ata Sanayi, Eski Sanayi’yi hatta 4 Eylül Sanayi Sitesi’ni bir arada toplayabilmek için OSB’mizin karşısında yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir yer ayırmış bulunuyoruz Sivas Belediyesi olarak’ ifadelerini kullandı.

‘İŞ ADAMLARIMIZIN SORUNLARI İLE

YAKINDAN İLGİLENİYORUZ’

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ise konuşmasında iktidar partisi milletvekilleri olarak daima Sivas’taki sanayici ve iş adamlarının yanında olduklarını söyledi. Sorunları çözümü ve yapılması gerekenlerle ilgili sürekli iş adamları ve oda başkanları ile istişare halinde olduklarını belirten Bilgin, ‘İnşallah sorunları çözmeye devam edeceğiz’ dedi.

Bilgin, şu ifadeleri kullandı:

‘Sizler, Sivas’ta üretim yapan, istihdam sağlayan ihracat yapan, Sivas’ın gelişmesi ve kalkınması noktasında sadece eli değil, tüm vücudu taşın altında olan insanlarsınız. Dünya döndükçe, değiştikçe, Türkiye geliştikçe mutlaka, çok değerli başkanlarımızın söylediği sorunlar var, mutlaka sorunlarımız olacak. Bir kısmına zamanında çözüm bulabileceğiz belki, bir kısmına çözüm bulmak da biraz zaman alacak. Sivas’ımızı, nereden çıktığımızı, başlangıç noktamızla bugünü değerlendirdiğimiz zaman, 2002’den bugüne değerlendirme yaptığımız zaman o günle bugün arasında mutlaka çok çok büyük bir fark var. Sivas için yeterli mi? Mutlaka yetmez. Bunu daha büyütmek için gerek üretimde gerek istihdamda, gerekse Sivas’ta kazanıp kazandığını Sivas’a yatıran sizlerin daha çok kazanması için mutlaka devlet olarak, hükümet olarak bizlere de düşen görev vardır. Biz bu noktada yapılması gerekenleri yetkililerle, çok değerli oda başkanlarımızla, OSB’nin çok değerli başkanı ve dernek yönetimimizle istişare halindeyiz. Tabi bu bir süreç... Gönül ister ki, her şey istediğimiz zamanda olsun. Ama dünyanın gittiği noktayı, bir çevre eylemi ile başlayıp Türkiye’yi kaosa, Türkiye’yi farklı bir ortama götürmek isteyen süreci gördüğümüz zaman mutlaka yapılması gerekip yapamadığımız, yapmamız gerekip de geciken mutlaka işlemler vardır. Biz hükümetin temsilcisi, iktidardaki bir partinin milletvekilleri olarak Sivas’ın büyümesi, kalkınması, gelişmesi, istihdamın artması içi, ortak akılla sorunların tespit edilip çözüme kavuşturulması noktasında istişareye açık bir ekibiz. Bundan yaklaşık 3 ay önce İl Başkanlığımızın organizesinde genel merkez ekonomi işleri başkanlığımızın talimatları ile Sivas’ta faaliyet gösteren sendika, oda, borsa, sanayicilerden oluşan bir birliktelikle kent ekonomileri formu düzenledik. Oradan ortaya çıkan sonuçları kamuoyu ile paylaştık ve takip ediyoruz. Sivas için yapılması gereken en önemli 5 kalemin neler olduğunu kamuoyu ile paylaştık ve ne noktaya getirdiğimizde önümüzdeki dönemde paylaşacağız. Bunu şunun için anlatıyorum. Bizler hükümetin temsilcisi olarak, iktidardaki bir partinin milletvekilleri olarak yapılması gerekenlerle ilgili sizlerle istişare halindeyiz. Mutlaka dünya geliştikçe, Türkiye büyüdükçe bizde bu gelişmeden, büyümeden payımızı almak zorundayız. Biz bu noktada OSB’mizdeki siz değerli iş adamlarımızın sorunları ile yakından ilgileniyoruz. İnşallah bu sorunları da çözüyoruz ve çözmeye de devam edeceğiz.’

Bilgin ve diğer protokol üyeleri, iftar yemeğinin ardından iş adamları ile bir süre sohbet etti. SOSAD Başkanı Göksel Aras, programa katılan il protokolü ve iş adamlarına teşekkür etti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER