Gündem

Örnek Almalıyız

Örnek Almalıyız

Örnek Almalıyız
25-09-2013 20:28


Esnaf ve sanatkârımızın bu güzel mirasa sahip çıkması, bu anlayışa uygun şekilde ticaret hayatının şekillendirilmesi, Ahiliğin günümüzde yaşatılması ve sonraki nesillere miras bırakılması bakımından son derece hayatidir’ dedi.

MUSTAFA IŞIK

Sivas’taki Ahilik Kültürü Haftası kutlama programı dün gerçekleştirilen etkinliklerle sona erdi.

Program, Pulur Mahallesi Öğretmen Evi karşısındaki Ahi Emir Ahmet Türbesi’ndeki tören ile başladı. Törene Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkan Vekili Ali Kılıç, İl Müftü Vekili Hasan Hüseyin Susam, oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Ulu Camii İmam Hatibi Ergun Ceylan tarafından gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, İl Müftü Vekili Hasan Hüseyin Susam tarafından dua okundu. Buradaki törenin ardından, Mehteran Takımı eşliğinde Atatürk Caddesi üzerinden Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi’ne kadar kortej yürüyüşü düzenlendi.

ŞED KUŞATMA VE

PLAKET TÖRENİ YAPILDI

Kortej yürüyüşünün ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi’nde Şed Kuşatma ve plaket töreni gerçekleştirildi.  Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile birlikte başlayan tören Sivas Belediyesi Mehteran takımının konseri ile devam etti.

Mehteran konserinin ardından konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, ‘Unutulmaya yüz tutmuş olan Ahilik geleneğinin günümüzde örnek alınması, kökleri çok eskiye dayanan bu geleneğin yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkârımızın bu güzel mirasa sahip çıkması, bu anlayışa uygun şekilde ticaret hayatının şekillendirilmesi, Ahiliğin günümüzde yaşatılması ve sonraki nesillere miras bırakılması bakımından son derece hayatidir’ dedi.

Ahilik teşkilatının, Anadolu’nun Türkleşmesinde ve büyük rol oynadığını belirten Aktaş, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

‘Tarih boyunca millet olarak bizi farklı ve özel kılan, tarihin derinliklerinden gelen güçlü bağlarımız ve değerlerimiz bulunmaktadır. Bu değerlerin en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz Ahilik geleneğidir. Bir tür esnaf kuruluşu olan Ahilik, temeli paylaşma ve dayanışmaya dayanan esnaf teşkilatıdır. Sadece mesleki fonksiyonunu yerine getirip topluma hizmet etmekle yetinmeyerek, Anadolu’nun Türkleşmesinde, Türk vatanı haline getirilmesinde büyük rol oynamış bir teşkilattır. Türk milletinin genlerinde var olan sevgi, hoşgörü, birlik gibi kavramları temel alarak kurumsallaşan, toplumsal birliğe, kardeşliğe ve huzura katkıda bulunan Ahilik, iş yaşamında ahlakın, sorumluluğun, çalışma disiplini, azmin ve alın terine olan saygının benimsenmesinde son derece etkili olmuştur. ‘Bir olsun benim olsun’ yaklaşımı yerine, ‘bol olsun, bereketli olsun, hepimizin olsun’ felsefesi ile beslenen Ahilik, tarihimizdeki en mükemmel dayanışma ve paylaşma örneklerinden birisidir. Ahilik değerlerine göre üretim, insana rağmen değil, ancak insan mutluluğuna hizmet ettiği sürece değerledir. Bu sebeple üretici daima kontrol edilmiş, günümüzde sıklıkla duyduğumuz tüketicilerin hakları korumuştur. Ahilik, bireyleri her yönüyle iyi yetiştirmeyi ve bu sayede sağlıklı ve huzurlu bir topluma ulaşmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, kutlanan Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri, bizi biz yapan değerleri hatırlatmak, yaşatmak ve bu değerlerin anlamını yeni nesillere aktarmak noktasında çok önemli bir işleve sahiptir. İlimizde Ahilik geleneğinin banisi ve sembolü olan Ahi Emir Ahmet’in ailesi 13. Yüzyılın ikinci yarısı ile 14. Yüzyılın ilk yarısında Horasan’dan Azerbaycan’a, Oradan Bayburt’a, Bayburt’tan da Sivas’a gelmiş ve Zaviyesini, tekkesini, mescidini ve kervansarayını kurmuş, yapmış olduğu hizmetlere Sivas’ta devam etmiştir. Bu vesile ile yaşadığı dönem boyunca yolcuyu, garibi, kimsesizi, aç ve açıkta koymayan, tüm varlığını yaşadığı şehre ve onun insanlarına vakfeden Emir Ahmet’i rahmetle anıyoruz.’

DEMİROK; ‘AHİLİK, AHLAKİ VE

KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZDİR’

Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok ise, Ahiliğin yaklaşık bin yıldan beri, Anadolu’da ticari ve sosyal hayata yön verdiğini söyledi.

Ahiliğin, Türk milletinin ahlaki ve kültürel zenginliği olduğunu belirten Demirok, şu şekilde konuştu:

‘Ahilik geçmişe saygı, geleceğin teminatı anlayışı içerisinde değerlendirilecek tarihi, ahlaki ve kültürel zenginliğimizdir. Milli değerlerimizle, İslam dinine ait değerlerin harmanlandığı, Türk milletine özgü bir kurum olan Ahilik, yaklaşık bin yıldan beri Anadolu’da ticari ve sosyal halatımıza yön vermeye devam etmektedir. Yaklaşık 8 asırdan beri, öğretileri ve kuralları bakımından devamına ihtiyaç duyulan Ahilik prensiplerinin şehrimiz esnafları tarafından da sürdürülüyor olması, takdirle karşıladığımız bir durumdur.

İçinde bulunduğumuz son yıllarda esnaflarımızın zor durumda oluşu hepimizi son derece üzmektedir. Ahilik geleneklerimizin, bize bu sıkıntılardan çıkış yollarını da sunacağı ümidini taşıyoruz. Ahiliğin kurallarında hakkı korumak, haksızlığa riayet etmemek, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak vardır. Emri altındakileri ve hizmetindekileri korumak, gözetmek, içi, dışı, özü, sözü bir olmak vardır.

Bu niteliklere sarılıp sahip çıkarsak her türlü zorluğu aşabileceğimize inanıyorum.

Sivas Belediyesi olarak, bizim anlayışımız atalarımızın bize bıraktığı bu büyük ve kutsal miraslara sahip çıkmak. Medeni toplumun ve çağın gereklerini yerine getirerek, halkımıza hizmet vermektir.’ 

‘AHİLİK, FELSEFESİ MİRASTIR’

SESOB Başkan Vekili Ali Kılıç ise konuşmasında Ahiliğin 7 asır evvel, Anadolu medeniyetlerinin bıraktığı bir miras olduğunu söyledi.

Kılıç; ‘Günümüzde ‘ahilik’ esnaf ve sanatkâra özgü bir kavram olarak algılanmakta; ahilik denince esnaf, esnaf denince de ahilik akla gelmektedir. Ahilik; çıraklık, kalfalık ve ustalık sisteminin esnaf ve zanaatkârlara getirmiş; esnaf ve sanatkârlara ahlaklı iş yapma kurallarını getirmiştir. Ahilik, sadece esnafları bir çatı altında toplamakla kalmamış aynı zamanda ilkeleriyle toplumsal barışın ve huzurun tesisine de vesile olmuştur.

Ahilik anlayışı; bu toprakların bizlere kalıcı vatan olmasında çok önemli bir görev üstlenmiştir. Bu anlayış Türklerin yerleşik hayata geçip zanaat öğrenmeleri, ticari hayat öğrenmeleri, esnaflık ilkelerini ortaya koyarak her alanda çok önemli felsefeler geliştirerek toplum hayatını düzenleme noktasında çok önemli bir misyonu üstlenmiştir.  İnanıyorum ki bundan sonraki süreçte ahilik anlayışını Türk toplumu olarak aynı değeri verecek şekilde hak ettiği noktaya hep birlikte getireceğiz.

7 asır evvel Anadolu medeniyetlerinin bizlere bıraktığı en önemli miraslardan birisi Ahilik felsefesidir. Bizler bu değerli mirası asırların şartlarına uygun ve daha da güçlendirerek yüceltmişsek ne mutlu bizlere’ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Şed Kuşatma ve Plaket töreni gerçekleştirildi. Yılın Ahilik Onur Ödülü’ne Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık layık görüldü. Kocacık, il dışında olduğu için ödülünün daha sonra verileceği belirtildi.

Yılın Ahisi ödülü ise Anahtarcılık yapan Celal Gülseven’e verildi. Gülseven ödülünü SESOB Başkan Vekili Ali Kılıç’ın elinden aldı.

Daha sonra ise, genç girişimci esnaflara plaket takdim edildi. Esnaflara ödüllerini Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş ve Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok takdim etti. Plaket töreninin ardından Ahi Esnafı belge ve yemin töreni gerçekleştirildi.

Yemin töreninin ardından Kayseri Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi Şed Kuşatma Ekibi tarafından temsili olarak Şed Kuşatma töreni gerçekleştirildi.

Programda vatandaşlara Ahilik Pilavı ve un helvası dağıtıldı. Program, esnaf stantlarının gezilmesi ile sona erdi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER