Belediye Meclis Üyesi Çınargil, Adliye Sarayı, Stadyum gibi yatırımlarla cazibe merkezi haline gelmeye aday ve gelişime açık olan 4 Eylül Sanayi Sitesi´nin bulunduğu bölgenin sanayi yapılanması ile önünün kapatılacağını, bu alanın da tıpkı Eski Sanayi Sitesi gibi yakın gelecekte, şehrin içerisinde kalarak sorun teşkil edebileceğini söyledi.
ERSAN ARSLAN
Sivas Belediyesi eski başkan yardımcısı, Belediye Bağımsız Meclis Üyesi Ömer Faruk Çınargil, Revizyon İmar Planı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kendisine ait çalışma ofisinde basın mensupları ile bir araya gelen Çınargil, planla ilgili düşünce ve önerilerini dile getirdi. Açıklamasında 4 Eylül Sanayi Sitesi´nin çevresindeki yapılanmalara dikkat çeken Çınargil, Adliye Sarayı, Stadyum gibi yatırımlarla cazibe merkezi haline gelmeye aday ve gelişime açık olan bu bölgenin sanayi yapılanması ile önünün kapatılacağını, bu bölgenin de tıpkı Eski Sanayi Sitesi gibi yakın gelecekte, şehrin içerisinde kalarak sorun teşkil edebileceğini söyledi.
Çınargil, ?Revizyon İmar planında 2 milyon metrekarelik bir alan sınırları çizilmiş, içi boş bir şekilde konulmuş. Acilen orada yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Mera vasfında bir kısmı. Siz devletsiniz, ciddi bir kurumsunuz, şehri yeniden planlıyorsunuz. Orası mera vasfını yitirmiş bir bölgedir. OSB´nin karşı tarafıdır. Acilen buranın plan içerisine alınması gerekiyor. Bu alanda altyapı çalışmaları başlatıldığı zaman, Kavraz Köyü´nün eteklerine kadar 10 milyon metrekareye kadar çıkarabilirsiniz bu alanı. Bütün sanayi bölgelerini buraya taşıyorsunuz. 4 Eylül, Eski Sanayi, Ata Sanayi, 100. Yıl sanayi, 4 Eylül Sanayi Sitesi´nin içinde birkaç tane mini kooperatif sanayi bölgeleri var. Bunların hepsini buraya taşıma imkânı elde etmiş oluyorsunuz. Bununla birlikte vinç firmaları, traktörler var? Şehrin bütün görüntü kirliliklerini bir bölgeye toplamış oluyorsunuz? dedi
?PROJE VE METOD YANLIŞ?
4 Eylül Sanayi sitesi ile ilgili eleştirilerini sürdüren Çınargil, burada oluşturulacak sanayi yoğunluğuna dikkat çekerek, Eski Sanayi Sitesi´nin de kentin içinde kaldığını söyledi.
Çınargil, ?4 Eylül Sanayi Sitesi´nin içinde bulunduğu bölge sanayi alanı olarak kalacak. Burada 700 bin metrekare sanayi bölgesi var. 800 bin metrekare de üzerinde yapı bulunmayan imarlı alan var. Önceki imardan kaynaklanıyor. Yani 1 milyon 500 bin metrekaresi planlı. Bunun 700´ü aktif. Yani karşımıza çıkacak sorun 700 bin metrekare. Siz buraya tutuyorsunuz, 3 milyon 300 bin metrekare daha sanayi tesisi, dükkân, tamirhane, hurdacı, bakırcı taşıyorsunuz. O zaman burası sanayi bölgesi olmuş oluyor. Şehrin merkezinde yeni bir sanayi bölgesi? Peki, Eski Sanayiyi niye yerinden oynatıyorsunuz? Ki bu fikre ben yüzde yüz katılıyorum. Orası kesinlikle dönüşmeli. Ama o dönüşüm esnasında uygulanan metot yanlış, proje yanlış? İfadelerini kullandı.
?GELİŞMİŞ ŞEHİR HAYALİMİZ
BAŞKA BAHARA KALACAK?
Kentteki sivil toplum örgütlerinin, kamuoyunun bu konudaki görüş ve önerilerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirten Çınargil, hayati önem taşıyan hususlar dikkate alınmadan, gündeme getirdiği bu ayrıntılar göz ardı edilerek, planın kesinleşmesi halinde düzenli ve gelişmiş bir şehirde yaşama hayalinin başka bahara kalacağını savundu.
Çınargil, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
?Bu gün Ticaret Odası, Esnaf Odaları, MÜSİAD, TÜMSİAD, Mimarlar Odası, diğer meslek odalarının ve STK´ların da seslendirdiği ve şehrin geleceğini ilgilendiren benzer öneriler eğer plan kesinleşirse düzenli ve gelişmiş bir şehirde yaşama hayalimiz ertelenecek ve bir başka bahara kalacaktır.
Özellikle Ticaret Odası, Meslek Odaları taşın altına elini koymalı, Ticaret ve Sanayi Odamız kanun ve yönetmeliklerinde açıkça ifade edilen ?organize sanayi, teknoloji merkezleri ve küçük sanayi bölgelerinin belirlenmesine ve yapımına öncülük´ misyonuna uygun sorumluluk almalıdır.
Esnafların, sanatkârların, tüccarların oluşturduğu ya da oluşturacağı ehil, yasal kooperatif ve benzeri yapılanmalar da desteklenmelidir.
Bu faaliyetler gerçek anlamda ve nitelikli revizyonların yani yenilenmenin temini, şehrin güncel ihtiyaçlarının düzenli ve modern yapılaşması anlamına geldiği gibi, inşaat sektörünün çok ciddi canlanması ve yüzlerce sektöründe hareketlenerek oluşturacağı katma değer gözden kaçmamalıdır.
Şehrin bütününün planlandığı şu hassas dönemde, kısmen fakat şehrin ekonomisi ve istihdam oluşturacak öncelik ve önem arz eden bu planlamalarla ilgili acil müdahale önerilerimin tamamı tartışmaya açıktır ve çok daha güzel öneriler ve düzenlemelerle geliştirilebilir.?dedi.
Basın toplantısında Çınargil, ayrıca revizyon imar planı ile ilgili önerilerini de sıraladı.
Editor : Haberpanelim