THK’nın bugüne kadar kimseden zorla deri toplamadığının altını çizen Işın, ‘Milletimiz, Allah rızası için kurban kesiyor. Derisini de dilediği gibi değerlendirsin’ dedi.
ERSAN ARSLAN
THK Sivas Şube Başkanı Halil Işın, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurban derisi toplama usul ve esaslarında yapılan değişiklik hakkındaki fikirlerini basın mensupları ile paylaştı. Işın, THK Sivas Şubesi bünyesinde açılan, ‘yamaç paraşütü sertifika kontrol kursu’ hakkında da bilgi verdi.
THK’nın halktan aldığı bağış ve destekle halka hizmet ettiğinin altını çizen Işın, sağlık alanında hizmet veren ambulans helikopterleri, yangın söndürme uçaklarını örnek göstererek, ‘Bunlar halkımızın bağışları, desteği ile alındı’ dedi.
‘TEPKİLER OLUYORDU’
Kurban derisi toplama yetkisinin yasa ile THK’ya verildiğini, THK’nın da bu yetki ile kurban derisi topladığını belirten Işın, kimseden zorla deri almadıklarını belirtti. Vatandaşlardan da ‘THK’ya deri vermeye mecbur muyuz?’ şeklinde tepkiler geldiğini belirten Işın, yeni düzenlemenin kendilerini de rahatlattığını söyledi.
Işın, ‘Yılardan beri halkımızın yakından ilgilendiği bir konu olan, yardım toplama usul ve esaslarına dair kanunda geçtiğimiz hafta değişiklik yapıldı.
Dernekler Yasası gereğince deri ve yardım toplama yetkisi THK’ya verilmişti. THK’da, topladığı ubu yardımları 5 kurumla paylaşıyordu. Yüzde 50’sini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na veriyordu. Yüzde 10’unu Kızılay, Diyanet, Çocuk Esirgeme Kurumu’na veriyordu. Yüzde 40’ı da THK’da kalıyordu. Tabi bu zaman zaman tepkiler de çekiyordu. ‘biz mecbur muyuz THK’ya vermeye, dilediğimiz yere veririz’ gibi tepkiler de oluşuyordu. Bundan biz de THK olarak rahatsızlık duyuyorduk. THK şimdiye kadar hiç kimsenin derisini zoraki, çekiştire çekiştire almış değil. Ben THK’nın 8-9 yıldır başkanlığını yürütüyorum. Başkanlıktan evvel de yıllarca yönetim kurulunda bulundum. Benim derim, benim elimden çekip alındı ama biz kimsenin derisini çekip almadık. Bunu bütün samimiyetle ifade ederek altını çizmek istiyorum.
THK’nın bu yetkisi kaldırıldı. Artık herkes, kamu yararına faaliyet gösteren bütün dernekler, vakıflar deri toplayabiliyor. Bu yeni getirilen usulden biz de memnunuz. Zaten, daha evvelki yıllarda İçişleri Bakanlığı’na talebimiz de oldu. ‘Bu yasa uygulanmıyor. Kalksın’ dedik. Neticede bu aşamada yasa kalktı herkesle birlikte biz de rahatladık. Bu arada paylaşım da tabi kalktı. THK toplamış olduğu yardımı kendi harcama ortamlarına yönlendirmiş oluyor.
Yıllardın Sivas’ta kesilen kurbanların derilerinin biz yüzde 10’unu ancak alıyorduk. Yani zoraki çekip alacak bir konum olsa, en azından yüzde 40’ını, 50’sini alabilirdik. Verenden de vermeyenden de Allah razı olsun. Allah rızası için milletimiz kurban kesiyor. Derisini de götürsün dilediği gibi değerlendirsin’ ifadelerini kullandı.
‘ALDIĞIMIZ BAĞIŞLAR
FEVKALADE KULLANILIYOR’
THK’ya yapılan bağışların halka hizmet olarak geri döndüğünü belirten THK Sivas Şube Başkanı Halil Işın, THK’nın yapmış olduğu çalışmalardan bahsetti.
Işın, şu ifadeleri kullandı:
‘Biz, şu konuda çok rahatız. THK’ya kurban derisini bağışlayan insanlarımız da bu rahatlık içerisinde olsunlar. Bu bağışlar yardımlar, fevkalade iyi ortamlarda kullanılıyor. Bir kere bunun altını çizeyim. Bazıları bilerek, bilmeyerek kul hakkına giriyor, iftira ortamında. Bu da bizi üzüyor.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Almanya’dan 17 tane ambulans helikopter alındı. Sağlık Bakanlığımızın belirttiği noktalara da konuşlandırıldı. Bu ambulans helikopterler kime hizmet verecek? Halkımıza… Kimin parası ile alındı? Bağışta bulunan, yardımını esirgemeyen vatandaşlarımızın bağışları ile alındı bu helikopterler. Bunlardan bir tanesi de nüfus yoğunluğu çok fazla olduğu için Kayseri’de konuşlandırıldı. Allah korusun Sivas’taki bir hastaneden, herhangi bir ortamdan Ankara’ya, İstanbul’a veya bir başka merkeze nakli gereken acil bir hasta var. ‘Alo’ dediğiniz zaman, 15-20 dakikada o helikopter Kayseri’den buraya gelecek, hastasını aldığı gibi gideceği yere nakledecek. Bu toplumuza sağlık alanında fevkalade bir hizmet. Ben isterim ki bunun sayısı 17’den 47’ye çıksın.
Son 3-4 yıldır son model yangın söndürme uçakları alınıyor. Bunun sayısı 9’a çıktı. Eski model 11 tane var. Onlar çok kullanışlı değil, modası da geçti onların. Yeni model yangın söndürme uçakları her türlü fiziki ortamda su alma kabiliyetine sahip. Suyla temas ettiği anda 12 saniyede dolup kalkan uçaklar. Ormanlarımız cayır cayır yanıyor. Keşke yeni alınan bu uçaklarımızın sayısını 9 değil de 39’a çıkarabilsek.
THK bir üniversite kurdu. Havacılık ortamında eğitim veren bir üniversite. Bünyesinde uzay mühendisliği, uçak mühendisliği, bilgisayar, elektrik-elektronik mühendisliği gibi bölümler var. Bu üniversite Amerika’daki bir havacılık üniversitesi ile ortak eğitim yapıyor ve ortak diploma verecek. Bizim öğrencilerimiz belirli süreçte orada eğitim alacak. Amerika’daki öğrenciler belirli bir süreçte burada eğitim alacak. Amerika’daki köklü üniversite bu protokolü neye göre, nasıl imzaladı? Dünyada ki havacılık üzerine eğitim veren 36 üniversite içerisinden en devasa alt yapıya sahip üniversitesi THK Üniversitesi… Niye devasa bir altyapıya sahip? Çünkü, 1925’lerde kurulmuş bir THK’nın temelleri üzerine oturtulmuş bir üniversite. 80 uçaklık bir filo var. Bunların bakım merkezleri, teknisyenleri altyapısı falan, devasa bir alt yapı. Buna helikopter filoları da eklenmeye başladı.
Biz bu gelişmelerden gurur duyuyoruz. Bu gelişmeler bu seviyeye geldiyse halkımızın desteği ile, halkımızın bağışı ile meydana geldi. İnşallah bu destek, bu bağış ortamı da gittikçe de artar, THK’nın halkımıza sunduğu imkân ve olanaklar da dev gibi büyüyüp gelişerek devam eder.’
‘ULUSAL VE ULUSLAR ARASI
YARIŞMALAR YAPMAYI HEDEFLİYORUZ’
THK Sivas Şubesi’nce düzenlenen kurslar hakkında da bilgi veren THK Sivas Şube Başkanı Halil Işın, THK olarak hedeflerinin Yıldız Dağı’ndaki tesislerin tamamlanması ile birlikte, ulusal ve uluslar arası düzeyde yarışlar düzenlemek olduğunu söyledi.
Işın sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
‘Geçtiğimiz hafta yelken kanat kursumuz, bölgesel olarak tamamlandı. Şehir dışından, katılımcılarımız da vardı. Dün, yamaç paraşütü sertifika kontrol kursumuz başladı. Bu kontrol kursu, başlangıç eğitimini almış, seviyesini artırmak isteyen sporcularımıza, yamaç paraşütü pilotlarına yönelik bir kurs. Teorik dersler şuanda devam ediyor. Uçuşla ilgili eğitimler Yıldızeli Çal Dağı’nda yapılacak.
Bundan sonraki çalışmalarımızı da inşallah yol düzenlemeleri devam ediyor. Yıldız Dağı’nda yapacağız. Yıldız Dağı’ndaki telesiyej, teleferik tesisleri tamamlandığında Sivas’ta ilk etapta yamaç paraşütü, yelken kanat konusunda ulusal bir yarışma, akabinde de uluslar arası bir yarışma ortamını hedefliyoruz ki, inşallah adım adım bu noktalara da geleceğiz.’
Işın daha sonra yamaç paraşütü sertifika kontrol kursuna katılan sporcu ve eğitimcileri ziyaret etti.
Editor : Haberpanelim