Belediye Başkanı Yılmaz Uysal Gazetemize yaptığı açıklamada geri dönüşüm konusunda gelinen son durumu değerlendirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çıkarılan kanun hükümleri uyarınca belediyelerin geri dönüşüm için atık toplayabildiğini söyleyen Uysal, bu konuda 2 firmayla sözleşme imzaladıklarını bildirerek Bakanlığın direktifleri ve çıkarılan yönetmelikler uyarınca çalışmalarını sürdürdüklerini ve ilimizde geri dönüşüm kültürünün zamanla oturacağına inandığını kaydetti.
Geri dönüşüm bilincini özellikle küçük yaşta aşılama gayretinde olduklarını ve bu nedenle okullarda bir program dahilinde eğitimler verdiklerini belirten Uysal ‘(Öğrencilerimiz bilinçli yetiştiği zaman çok daha güzel olur) diye düşündük. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmeler sonunda okullarda haftada 2 gün dörderden sekiz okulda iki ekip kurduk biz. Sabah öğlene kadar bir okulda öğleden sonra bir okulda bir şekilde 120 okulda öğrencilere geri dönüşümün faydalarını, atıkların çevreye verdikleri zararları, arkadaşlarımız bir program dahilinde anlattılar. Bütün devlet dairelerinde, marketlerde, birçok iş yerinde geri dönüşüm atık kutularımız var. Bunlar dolduğu zaman ambalaj atıklarını alıyoruz. Bunun haricinde atık pil toplamada da bütün Türkiye'de TAP diye bilinen Taşınılabilir Atık Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği var. Türkiye'deki bütün atık pilleri bunlar topluyorlar’ şeklinde konuştu.
Uysal okullar arası atık pil toplama yarışmasıyla da öğrencileri özendirdiklerini söyleyerek ‘Okullar topluyor pilleri ve topladıktan sonra bizim ekipler gelip yerinde tartarak alıyorlar. Aldıktan sonra en fazla pil toplayan üç okula hediyeler veriliyor. Bu sene de aynısını yapacağız’ ifadelerini kullandı.
Uysal açıklamasının devamında geri dönüşüm konusunda ‘Tabi hastaneler, büyük yemekhanesi olan yerler olarak değil de evlerden de arandığı zaman arkadaşlarımız gidip alıyorlar. Daha çok fazla yağ üreten yerlerden de yine bir lisanslı firma yararıyla da toplanabiliyor. Tıbbi atıklar var ve bunlar için de çok güzel tesisler kuruldu. Geçen yıl tesisimiz yoktu yalnız kanun gereği toprağa gömme yasaklandığı için en yakın illere götürmek zorundaydık. Şu anda bizim tesisimiz çalışıyor’ bilgilerini verdi.
Yenişehir Mahallesi, İşhan TOKİ ve Üniversite Lojmanları pilot bölge olarak seçildiğini ve buralarda evlere poşet dağıtarak çöplerin ayrıştırılarak toplandığını söyleyen Uysal bunun tüm şehre yaygınlaşacağını ifade ederek ‘Buralara poşetler dağıtıldı. Gerekli yazılar verildi. Belirli günlerde oradaki ambalaj atıkları kullanılabilir cam, plastik gibi geri dönüşüme uygun olanlar toplanır.
Bizim Bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde bütün şehrin her tarafına yaymayı düşünüyoruz. Çalışmalarımız bu şekildedir’ dedi.
Geri dönüşüm konusunda eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Uysal hem okullarda öğrencilere hem de ailelere bu konuda büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti.
Editor : Haberpanelim