Gündem

Pancar Tarlada Kaldı

Pancar Tarlada Kaldı

Pancar Tarlada Kaldı
31-10-2013 17:24


Çiftçi Murat Sulakçı ‘Çiftçimizin pancarı yerde, güneş vesilesiyle daha çok fire veriyor. Mağduriyetimiz çok büyük. Bu şekilde devam ederse kamyoncular pancarımızı çekmeyeceğini söylüyor.’

İRFAN ÖZŞEKER / ÖZEL HABER

Çiftçinin pancarı tarlada kaldı.

Bu sene uygulamaya giren ve yol kenarlarına kurulan seyyar kantarlar tarafından sorun yaşayan çiftçiler ürünlerini fabrikalara gönderemiyor. Çiftçilerin fabrikalara gönderemedikleri pancarlar güneş altında beklediği için çok fazla fire veriyor ve buda mağdur olmalarına neden oluyor. Ulaşlı çiftçiler bu sorunun devam etmesi halinde seneye pancar ekimi yapmayacaklarını söylüyorlar.

Ulaş’ta yaşayan pancar işiyle uğraşan ve aynı zamanda Ulaş Karacalar Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Murat Sulakçı yaşadıkları sorunları şu şekilde anlattı: ‘Bölgemizde son zamanlarda yaşanan taşıma sorunumuz var. Özellikle Malatya Şeker Fabrikasına yolladığımız ürünlerde yolda kantar sorunları ile karşı karşıya kaldık. Bugüne kadar bu uygulanmıyordu. Artı verilen rayiçlere göre eğer yönlendirilecek olursa bu seferde kamyoncularla sıkıntı yaşıyoruz. Kamyoncular bizi kurtarmıyor diyor haklı olarak. Diğer bir sıkıntımız ise biz bu tonajı uygulamaya kalksak tarlada nerden kantar bulacağız da neye göre ayarlayacağız. 3-4 kilometre ilerde tarlalarımız var. Varsayalım ki bu kantara gittiğini düşünelim o kantara gidip gelmesi bile sıkıntı. Dolayısıyla çiftçinin bu konuda çok büyük bir mağduriyeti var. Çiftçimizin pancarı yerde, güneş vesilesiyle daha çok fire veriyor. Mağduriyetimiz çok büyük. Bu şekilde devam ederse kamyoncular pancarımızı çekmeyeceğini söylüyor. Zaten ortalama biz kamyon başı 300 TL para ödüyoruz. Daha fazla verilecek paralara da çiftçinin verecek gücü yok ek masrafı kaldıramaz. Dolayısıyla biz ivedilikli bu sorunun çözülmesini istiyoruz. çiftçi mallarına bir öncelik tanınmasını istiyoruz.  çünkü bizim başka firmalar gibi bu işi kaldıracak ne gücümüz var nede vatandaşın buna tahammülü var. Kış geliyor artık vatandaş biran önce hasadını teslim etmek istiyor’ dedi.

2 BİN BEŞYÜZ, 3 BİN LİRA CEZA ÖDÜYORUZ

Fabrikaya gönderilmek üzere araçlara yüklenen pancarların tonajının ayarlanmasının zor olduğunu söyleyen Murat Sulakçı devletin ya kendilerine biraz daha esnek olmasını ya da devletin ek tedbirler alması gerektiğini söyledi. Sulakçı: ‘Her aracın kendine göre tonaj hakkı oluyor. Ortalama 2 bin beş yüz, 3 bin lira ceza yaptırımı uygulanıyor. Dolayısıyla çiftçinin burada şöyle bir mağduriyeti var. Çiftçi tarladan aldı ürününü nerede tarttıracak? Nasıl ayarlayacak bunu? Tamam toplama yerinde kantardan tartılarak çıkıyor fakat tarladan yüklenen araçlar nasıl tartılıp ayarlanacak. Her tarlaya bir kantar koyma imkanı da yok. Burada çiftçiye belirli bir esnekliğin gösterilmesi gerekiyor. Aşırıya kaçmadan esneklik gösterilmesi gerekiyor. Yada devletin ek tedbirler alması gerekiyor’ dedi.    

YAPILAN YATIRIM BOŞA GİDER

Devletin bu bölgeye milyonlarca lira yatırım yaparak sulama sistemlerinin kurulduğunu fakat pancarın fabrikaya götürülmediğinde yapılan bu yatırımın boşa gittiğini vurgulayan Sulakçı: ‘Devlet bu konuda duyarsız kalıyor. Pancar ekilemediği zaman yapılan yatırımlar boşa gidiyor. Sonuçta devlet buraya milyonlarca lira yatırım yapmış. 40 bin dönüm arazinin sulanabilmesi için. Buranın iklimi dar. Bölge sürekli göç veriyor. Eğer biz burada pancar üretimini de sekteye uğratırsak otomatikman göçün hızlanmasına sebep olmuş oluyoruz’ dedi.

ACİL ÇÖZÜM İSTİYORLAR

Yaşadıkları sorunun acil olarak çözülmesini isteyen Sulakçı, çözüm yollarını ise şu şekilde açıkladı: ‘Sorunun çözümü Bostankaya kantarının sahasının büyütülüp iki tane elek konması bu yapılamıyorsa o zaman devletin bize şunu yapması lazım. Kendi ürünümüzü bize tarlada yükleyebilecek imkânlar sağlamalı tonajlı olarak. O zaman çiftçi kamyoncuyla da muhatap olmaz, bu tür sorunlarla da karşılaşmaz. Çiftçi sadece ürününü direk firmaya teslim etmiş olur. Şuanda vatandaş buraya getiriyor ürününü. Saha küçük olduğu için kuyruk bekliyor. Özelleştirme davası tutturulmuş. Özelleştirilmeden sonra ne saha büyütülüyor. İkinci bir elek konmuyor. Bunlar olmadığı gibi çiftçinin malı da bu sefer yerde kalıyor. Kamyoncu bu fiyatlarla ben bu tonajla çalışamam diyor. Dolayısıyla çiftçi iki arada bir dere kalmıştır. Ya bu fiyatların düzeltilmesi fabrikanın bize kamyon yollaması lazım bu şekilde taşımacıyla muhatap edilmememiz lazım bu sorunun çözülmesi için yada bu sahanın büyütülmesi lazım’ dedi.

KAMYONCULAR TEMİNAT PARASI İSTİYOR!

Ulaşa bağlı Ekinciler Köyünde yaşayan ve pancar işiyle uğraşan Rafet Coşkun ise kamyoncuların pancarlarını götürmek için teminat parası istediklerini yolda ceza yemezlerse bu teminat parasının geri iade edildiğini iddia etti. Coşkun: ‘Sadece umudumuz bu kaldı. Geçen sene 4 bin beş yüz liradan mal aldık. Aynı mal bu sene düştü 2 bin liraya. İaşe ile pancar işine başladık. Pancarda da bu senede kamyon sorunu yaşadık. Kantarlar tarafından yol kesme sorunu çıktı. Kamyoncu diyor ki bana her kamyon başı 3 bin lira teminat parası yatıracaksın çünkü yolda bana ceza kesiyorlar her kamyona 3 bin lira ceza kesiyorlar. 2 kamyonum var 6 bin lira yatırırsan giderim, ceza yemeden gelirsem paranı geri veririm diyor yoksa paranı alırım diyor. Zaten götürdüğü pancar 3 bin lira ediyor. Çok zor durumdayız devletten bu soruna çare bulmasını istiyoruz’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER