Gündem

?Ucuz Etin Yahnisi Olmaz?

?Ucuz Etin Yahnisi Olmaz?

?Ucuz Etin Yahnisi Olmaz?
28-11-2013 17:37


Sivas’ta, hazır kıymanın çok fazla benimsenmediğini belirten Hastaoğlu, vatandaşlara kasap yada markete gidip, beğendiği etip çektirmelerini tavsiye etti. Hastaoğlu, piyasada normal fiyatın çok çok altıda satılan etlerin de sağlıklı olup olmadığı konusunda akıllarda soru işaretleri oluşturduğunu söyledi.

MUSTAFA IŞIK

STB Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, sağlıklı et tüketimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Büyük şehirlerde, et ve et ürünleri ile ilgili sık sık skandalların gündeme geldiğini ancak Sivas’ta böyle bir şeyin yaşanmadığını belirten Hastaoğlu, bunun bu tür olumsuzlukların gelecekte de yaşanmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

‘HAZIR KIYMA ALMAYIN?’

Sivas’ta, satıcı ve tüketicilerin hazır kıymayı pek fazla benimsemediğini, hazır kıymanın zaten sağlıklı olmayacağını belirten Hastaoğlu, vatandaşlara ‘hazır kıyma almayın’ çağrısında bulundu.

Hastaoğlu, ‘Sivas’taki marketler olsun, kasaplarımız olsun genelde hazır kıymayı sevmiyor. Çünkü tüketicimiz hazır kıyma yemiyor. Bu karar bence de doğru bir karardır. Ben hem satıcı hem de tüketiciyim. Hazır kıymayı hiçbirimiz istemiyoruz. Çünkü bunun sağlık koşulları var. Hazır kıymanın çok çabuk bakteri ürettiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bunun tezgahta ne kadar kaldığı, nezamandan beri beklediği belli değil. Biz hazır kıymayı istemiyoruz, hiç kimse istemiyor.

Bunun bir de yasal boyutu var. Yasalarımız da bunu zaten engelliyor. Kesinlikle hazır kıyma yasak. Büyük et üretim fabrikaları hariç hazır kıyma satma yetkisi yoktur. Bunun için parçalama ünitesi olacak. Soğuk zinciri kırmadan tezgahlara ulaştırmak için büyük tesislerimiz var. Onların haricindekilerin hiçbir tanesi hazır kıyma yapamaz.

Biz tüketicilerimize önemle belirtiyoruz. Kesinlikle hazır kıyma alınmasın. Bu demek değil dir ki hepsi kötü. Diyemiyoruz ama, insanların aklına kötü şeyler geliyor. Çok şükür Sivas’ımızda geçtiğimiz yıllarda dönemlerde bu konuyla alakalı skandallar yaşanmadı. O yüzden içimiz çok rahat. Ama bundan sonra olmayacak anlamına gelmiyor tabi. Büyük şehirlerde duyuyoruz, türlü türlü hayvanların, sakatat ürünlerinin karıştırıldığını ve bununla beraber fiyatların çok aşağı çekildiğini’ şeklinde konuştu.

‘UCUZ ETİN YAHNİSİ OLMAZ’

STB Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, sağlıklı et konusunda bir diğer önemli konunun ise ucuz et olduğunu söyledi. Etin maaliyetinin belli olduğunu, ancak piyasada maaliyetin altında fiyata et satılabildiğini belirten Hastaoğlu, bu durumun akıllarda soru işaretleri bıraktığını söyledi.

Vatandaşların aldıkları etin sağlıklı olup olmadığından emin olmalarını isteyen Hastaoğlu, şu şekilde konuştu:

‘özellikle tüketicilerimize her zaman söylemek istediğimiz konu ucuz etin yahnisi olmuyor. Atasözümüz bu… Bundan yola çıkarak bu tür kampanya ve indirimler hiçbir zaman hoş değil. Onda da aklımıza şüphe düşüyor. Çünkü memleketimizde kemikli kargasın kesimi bellidir. 16,5 lira kargas kesim fiyatımız var. Adam dönüyor 15 liraya sırf kıymasını satıyor. Kemiği nereye gitti, vergisi nereye gitti, bunun günlük giderleri nereye gitti? Bunlar ortada hiç yoktur. Dolayısıyla aklımıza kötü kötü şeyler geliyor. Onun için hiç kimse kendi kafasını kurcalamasın. Kasap tezgahına gittiği zaman ‘ben şu eti istiyorum’ diyerek o eti çektirip alması en güzel, en hiyenik ve kalitelisidir. Belki 1-2 lira fiyat anlamında pahalı olur ama bence hiç önemli değil, o eti kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Şuanda daha kıymanın fiyatı 20 TL, Kuşbaşı 21 TL, Biftek 25 TL, Bonfile 25  TL, dana eti olarak. Kuzu eti de 24-25-26 TL olarak parça çeşidine göre değişiyor. Bu fiyatlar eksi yıllardan kalan fiyatlar. Kıymanın aslında resmi fiyatı da 22 TL’dir.

Bu fiyatların altında satılan etlerin pek sağlıklı olacağını düşünmüyoruz. Ucuz et dediğimizde kesinlikle aklımızda soru işaretleri oluyor. Esnaf arkadaşlarımız ben sadece bir iki üründe indirim yapıyorum dese de bu bizim aklımıza soru işaretleri getiriyor. 16,5 lira olan kargasta 15-16-17 liraya et satmak mümkün değil. Zaten yüzde 20 kemiği var bunun, yüzde 5 firesi var, KDV’si, stopajı var. Bunlar nereye gitti. Kimin cebinden çıkacak bu paralar. Bunlar çok büyük zararlar. Etin zararı da başka ürünlerle karşılamaz. Çünkü etteki sürüm fazladır. Dolayısıyla özellikle bazı marketlerde ani indirimler yapılıyor. Bu hoş değil ve biz bunu iyi karşılamıyoruz. Hem tüketici, hem de satıcı olarak.’

ETİN TAZELİĞİ NASIL ANLAŞILIR?..

Taze etin kendisini tezgahta belli ettiğini, etin taze olup olmadığını anlamanın ise oldukça kolay olduğunu belirten Hastaoğlu, taze etin renginin açık kırmızı ve parlak olduğunu söyledi.

Eskiden kasap ne verirse vatandaşın o eti aldığını, şimdi vatandaşın istediği eti alma şansına sahip olduğunu belirten Hastaoğlu, sivastaki Kasap ve tezgahtarların da oldukça kültürlü ve beyefendi olduğunu söyledi.

Hastaoğlu, sözlerini şu şekilde noktaladı:

‘Kanlı-canlı etin doğal rengi vardır. Çok parlak ve açık kırmızı olur. Bu et mutlak suretle tazedir. Renginin atmış olması artık bozulmaya döndüğü anlamına gelir. Bu etin çabukça tüketilmesi gerekir. Hele hele siyahlanmaya döndü ise temelli kokuşma başlamış demektir.

Biz her zaman diyoruz. Herkes kendi semtinde kasabına veya marketine gitsin, tezgahtan eti beğenerek alsın. Eskiden kasap neyi veriyor ise onu alıyorduk. Ama şimdi öyle değil, tezgahtarlarımız da kasaplarımız da hep kültürlü ve beyefendi insanlar. Bazı yerlerde hanımefendiler var. Dolayısıyla o iş bitti. Herkes istediği eti, beğendiği eti alacak. Gönlü hoş olacak. Biz bu konuda hep arkadaşlarımızı da uyarıyoruz ve iyi de bir yol aldık. Diğer illeri de gidip görüyoruz. Gerçekten ciddi bir farkımız olmuş.

Bu arada, bazı büyük ulusal marketlere de personel anlamında teşekkür ediyoruz. Çünkü onların personel eğitimleri çok güzel ve biz onları örnek aldık. Şuanda piyasadaki tezgahtarlarımızın çoğunluğunu biz o şekilde eğittik.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER