Gündem

?Suyumuzu İsraf Etmeyelim?

?Suyumuzu İsraf Etmeyelim?

?Suyumuzu İsraf Etmeyelim?
20-01-2014 17:07


Sivas’ta su ihtiyacının yüzde 51’ının 4 Eylül Barajı, yüzde 49’unun ise Tavra Deresi’nden karşılandığını belirten Ürgüp, her iki su kaynağının da yeterli düzeyde olduğunu söyledi.  Bugünkü su kaynaklarının dikkatli kullanılmaması halinde ise gelecekte ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Ürgüp, ‘Suyumuzu israf etmeyelim’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Son günlerde en çok konuşulan konuların başında gelen kuraklık, ‘Sivas’ta içme suyu konusunda bir sıkıntı var mı?’ Sorusunu akıllara getirdi. Kent merkezinde su ihtiyacı 4 Eylül Barajı ve Tavra Deresi’ndeki su kaynaklarından karşılanırken bu kaynakların yeterlilik durumu merak uyandırmaya başladı.

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, 4 Eylül Barajı’nda Sivas’ın 3,5 yıllık su ihtiyacını karşılayacak su rezervinin bulunduğunu, Tavra Deresi’ndeki su oranının da oldukça iyi durumda söyledi. Bu açıdan değerlendirildiğinde Sivas’ta su sıkıntısı bulunmadığını belirten Ürgüp, ‘Ancak su kullanımı konusunda tasarruflu olmalıyız. Gelecekte nasıl bir durumla karşılaşacağımızı bilemeyiz. 3-4 yıl süren bir kuraklığın olmayacağını kimse garanti edemez. Mevsimler normal seyretse, yağışlar yeterli olsa dahi sularımızı israf etmememiz gerekiyor’ dedi.

BARAJDA SIKINTI YOK…

4 Eylül Barajı’nda son yapılan ölçümlere göre 63 milyon metreküp su bulunduğunu belirten Başkan Ürgüp, barajın doluluk oranının ise %74 seviyesinde olduğunu söyledi.  Geçen yıl aynı dönemde barajda 56 milyon metreküp su bulunduğunu belirten Ürgüp, doluluk oranının ise %66 olduğunu söyledi. 4 Eylül Barajı’nın çoğunlukla yağmur ve kar suları ile beslendiğini belirten Ürgüp, şuan bir sıkıntı bulunmadığını, ancak bunun gelecekte de bir sıkıntı olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Sivas’ta 4 Eylül Barajı’ndan karşılanan yıllık su kullanım miktarının 17 milyon metreküp olduğunu belirten Ürgüp, ‘Şehir suyunun yaklaşık yüzde 51’lik kısmını 4 Eylül Barajı’ndan veriyoruz. Kalan yüzde 49’luk kısmı ise Tavra Deresi dediğimiz yer altı kuyularının bulunduğu bölgeden veriliyor. Burada bizim 27 tane su kuyumuz mevcut. Yer altı su seviyemiz yüksek olduğu için biz kuyularımızı çalıştırmadan drenajlara kendi cazibesi ile gelen suyu alarak gerekli arıtma işlemleri yapıldıktan sonra şehre veriyoruz.

4 Eylül Barajı yapılmadan önce, şehir suyunun tamamı bu bölgeden, yer altı kuyuları çalıştırılarak veriliyordu. Yer altı su seviyesi düşük olduğu için yeraltındaki su pompalarla çekilip yukarıya çıkarılıyordu. 4 Eylül Barajı’nın aktif olarak çalışmaya başlamasından itibaren Tavra Deresi’nden tüketilen su miktarının azalması ile birlikte yer altı su seviyesi artarak yükseldi ve artık biz kuyuların hiçbirini çalıştırmadan drenaja kendi cazibesi ile gelen suyu şehre veriyoruz.

Ayrıca baraj var diye, kuyuları atıl bir durumda bekletmiyoruz. Kuyularımız sürekli olarak kontrol altında ve her an çalışabilecek durumda. Barajda olabilecek herhangi bir sıkıntı halinde Tavra Deresi’ndeki kuyuları aktif hale getirerek şehre anında su verebilecek durumdayız. Baraj hattının dışında tavra deresinden kentin tamamına su verilecek şu şebekesi aktif kullanıma hazır olarak bekletiliyor. Yaşanabilecek bir sıkıntıda vatandaş bunu hissetmeden biz depomuzu aktif hale getirerek şehre su verme imkânına sahibiz’ dedi.

‘SUYUMUZ SAĞLIKLI’

4 Eylül Barajı ve Tavra Deresi’nden şehir şebekesine verilen suların günlük analizlerinin yapıldığını arıtma tesisinin 7 gün 24 saat aktif olarak çalıştığını belirten Ürgüp, ‘Vatandaşlarımız çeşmelerinden akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirler’ dedi.

Ürgüp, ‘4 Eylül Barajı’ndan aldığımız suyu içme suyu arıtma tesisine naklediyoruz. Burada suyu arıtırken Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nde belirtilen tüm standartlara uygun bir şekilde suyumuzu arıtıp, bu standartlar çerçevesinde suyumuzu şebekeye veriyoruz. Yalnızca suyu arıtıp buradan vermekle bitmiyor işimiz. Ayrıca şebekede de belirli noktalarda, şehri temsil edecek noktalarda günlük olarak numuneler alıp kontrol ederek ayrıca şebeke sisteminde de suyun kalitesini sürekli olarak kontrol ediyoruz. Ayrıca Halk Sağlığı İl Müdürlüğümüz de günlük olarak gerekli kontrolleri yapıyor’ dedi.

Ürgüp, Kolluca Köyü’nün baraja akan kirli suyu da bara karışmadan aldıklarını söyledi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER