Gündem

Bu Eserler Türkiye´de Tek

Bu Eserler Türkiye´de Tek

Bu Eserler Türkiye´de Tek
26-03-2013 17:28

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin restorasyon çalışmaları kapsamında boşaltılması nedeniyle kent merkezindeki tek müze olarak hizmet veren Arkeoloji Müzesi'nde 12 bin 500 eser yer alıyor. 2009 yılında hizmet vermeye başlayan ve İç Anadolu Bölgesi'nin en büyük müzelerinden biri Arkeoloji Müzesi'nde birbirinden değerli eserler bulunuyor. Hititler'e ait eski yerleşim yerleri Sarissa ve Kayalıpınar kazı alanlarında gün yüzüne çıkarılan çok sayıda tarihi eserinde sergilendiği müzeyi her yıl yaklaşık 30 bin kişi ziyaret ediyor.
    Hititler'in 'Baş tanrı' olarak adlandırdığı Teşub'un kutsal ikiz boğaları olarak gösterilen 'Hurri ve Şerri' müzedeki en çok dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. Tanrı Teşub'un arabasını taşıdığı düşünülen kutsal ikiz boğalar hakkında bilgi veren müze arkeologu Adem Bedir, ‘Sivas'ın Altınyayla İlçesi Başören Köyü'ne bağlı Kuşaklı'da 1992-2004 yılları arasında yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan Hitit dönemine ait bir eserdir. Bugüne kadar Anadolu'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış ünik dediğimiz eserlerden bir tanesi olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Şu an bir tanesi Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, diğeri de bizim müzemizde sergilenmektedir. İki eser arasında belli farklar görülmektedir. Ankara'da sergilenen eser bitişik değil ve Sivas'ta sergilenen boğalardan daha büyük. Sivas'ta sergilenen boğalar ise birbirine bitişik halde 'ikiz boğalar' diye nitelendirdiğimiz şekilde bulunmuştur. Bu boğalardan biri iyiliği diğeri ise kötülüğü temsil eder. Kazılar esnasında eserin tamamı bulunamadığı için baş boyun ve ayaklarının bazı kısımları restorasyon sonucu tamamlanmıştır’ dedi.
    Müzede dikkat çeken bir başka eser ise Hititler Dönemi'ne ait altın mühür yüzük. Dünyada başka bir örneği olmayan ve mühür olarak kullanıldığı sanılan yüzük ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Üzerinde hiyeroglif (resim yazı) bulunan 16 gram ağırlığındaki yüzük hakkında bilgi veren arkeolog Adem Bedir, ‘Kangal'a  bağlı Yarhisar Köyü yakınlarında bir kişinin tarlasında bulunan altın mühür yüzük müzemize satın alma yoluyla kazandırılmıştır. Yüzük, bilimsel yöntemle bulunmadığı için eser hakkında tam bilgi edinememekle birlikte yapılan stikritikler neticesinde yüzüğün Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğu anlaşılmıştır. Yüzük üzerine işlenen hiyerogliflere baktığımızda ortada bir boğa figürü tasvir edilmiş, boğa figürünün yanında ikiz bir kartal bulunmaktadır. Mühür yüzüğün her iki tarafına da işlenen testilerden anlaşıldığına göre bu yüzüğün bir başsakiye ait olduğu düşünülmektedir. Yüzüğe işlenen testiye baktığımızda Boğazköy kabartmalarındaki testiye rastlıyoruz. Bu da bizim eserle ilgili Hitit İmparatorluğu dönemini tarihlendirmemizi sağlıyor.’
    Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin büst şeklindeki heykeli Osmanlı döneminde yapılmış tek heykel olması nedeniyle büyük önem taşıyor. 1936 yılında Sivas valisi tarafından yıktırılan Osman Bey büstü hakkında bilgi veren arkeolog Adem Bedir, ‘Osman Bey büstü Osmanlığı İmparatorluğu döneminde yapılmış tek heykel örneği. Osman Bey büstü 1916 yılında dönemin valisi Muammer Bey tarafından Hafik ilçesinde yaptırılıyor. Daha sonra 1936 yılında dönemin valisi Nazmi Toker tarafından yıktırılıyor. 1943 yılında ise müze müdürlüğüne nakli gerçekleştiriliyor. Sivas'ta arkeoloji müzesinin bulunmaması nedeniyle 2009 yılına kadar Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin deposunda saklanıyor. 2009 yılında arkeoloji müzesinin açılmasıyla birlikte burada teşhir edilmeye başlandı’ dedi. (DHA)

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER