Gündem

?Kitap Sayısını 58´e Çıkarmayı Hedefliyoruz?

?Kitap Sayısını 58´e Çıkarmayı Hedefliyoruz?

?Kitap Sayısını 58´e Çıkarmayı Hedefliyoruz?
25-03-2014 21:35


Bu yıl Sivas kitaplarının sayısını 58’e çıkarmayı kendilerine hedef olarak belirlediklerini söyleyen Pürlü, ancak kaynak sıkıntısı yaşadıklarının altını çizdi.

RUHİ DEMİR

Sivas’ta 22-25 Ekim 2011 tarihinde düzenlenen ‘Kültürümüzde Türkü Sempozyumu’ bildirileri kitaplaştırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce hazırlanan ve İl Özel İdaresi’nin katkıları ile 3 cilt halinde 1000 adet bastırılan ‘Kültürümüzde Türkü Sempozyumu Kitapları’nın dağıtımına başlandı.

Kent merkezindeki tarihi Osman Ağa konağında sempozyum kitapları için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ve yayın kurulu üyeleri kitabın hazırlanmasına katkı sağlayan kurum personeli katıldı.

‘ÖNEMLİ BİR ESER’

Sabah kahvaltısının ardından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, gerçekleştirilen sempozyumun önemine değinerek, bu sempozyum sonrasında da önemli bir eser ortaya çıkarıldığını söyledi.

Aktaş, ‘Sivas denince Türk edebiyatında, özellikle halk edebiyatında oldukça önemli bir şehir akla gelir. Anadolu insanının en temel özelliklerini burada çok rahat görebilirsiniz. Halk edebiyatı deyince de Türkülerimiz ve diğer edebi dallarımız akla geliyor. Dolayısıyla ilimiz de öncelikle böyle bir Türkülerle ilgili sempozyum yapılması bizim Sivas olarak bu alana olan yatkınlığımızı ve verdiğimiz önemi bir kere daha ortaya koyuyor. Bu vesile ile öncelikle sempozyumu düzenleyen, gerçekleştiren ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

Bugünde bu eserin basımını, editöryasını gerçekleştiren, emeğini esirgemeyen tüm değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum. Biz daha sonraki nesillere belki yeni türküler, yeni edebi eserler, yeni hazineler belki kazandıramıyoruz ama olanları bence en iyi şekilde nakletmeye çalışıyoruz. Bu önemli bir eser’ ifadelerini kullandı.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise, kitap ve kitabın oluşumuna katkı sağlayan yayın kurulu hakkında bilgi verdi.

Tamamı 3 cilt olan Kültürümüzde Türkü Sempozyumu kitaplarının 22-25 Ekim 2011 tarihlerinde düzenlenen Kültürümüzde Türkü Sempozyumu’nun bildirilerinden oluştuğunu belirten Pürlü, ‘Kitaplara ayrıca sempozyum değerlendirme oturumu metinleri ile 65 adet etkinlik fotoğrafı da eklenmiştir. Kitapları baskıya girmeden önce titiz bir şekilde inceleyen yayın kurulumuz, Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Hüseyin Akkaya, Prof. Dr. Bilal Yüce, Prof. Dr. Şeref Boyraz, Prof. Dr. Talip Özdeş, Doç. Dr. Galip Eken, Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya, Yrd. Doç. Dr. Berat Demirci, yazar Müjgan Üçer, İsmail Hakkı Acar, İbrahim Yasak, Av. Haluk Çağdaş ve Tekin Şener’den oluşmaktadır.

Yayına hazırlanan kitaplara araştırmacımız Sibel Akyüz, Sefer Babacan ve Ali Rıza Akyüz tashih yapmak, Şube Müdürü Mehmet Cebecioğlu ve şef Eyüp Eskici konuşmaları çözümlemek, Ertuğrul Özkanat, Adnan Perçin ve Şemsettin Elmas ise fotoğraf çekmek suretiyle katkıda bulundular.

Sivas İl Özel İdaresi’nin katkısıyla 1000’er adet bastırılan kitap 3 ciltten oluşmakta olup, baskı gideri olarak 11 bin 307 TL harcanmıştır.

1. Cilt 30 bildiri 445 sayfa, 2. Cilt 33 bildiri, 443 sayfa, 3. Cilt 22 bildiri ve 65 fotoğraf olmak üzere 436 sayfadan oluşuyor. Kitaplar toplamda 80 bildiri metni ve 1324 sayfadan oluşmaktadır’ dedi.

‘DAĞITIM BAŞLADI’

Kitapların 81 il valiliği, üniversite kütüphaneleri ve il halk kütüphanelerine gönderildiğini belirten Pürlü, kentteki kamu kurum ve kuruluşlarına ise dağıtımların başladığını söyledi.

Kitabın bu alanda önemli bir boşluğu dolduracağını belirten Pürlü, ‘Türkülerimiz bize geçmişten kalan çok önemli değerlerimizdir. Cumhuriyet döneminde bir ilk olarak Türkü kültürünün bu kadar geniş kapsamlı bir etkinlik ve yayınla ilimizde ele alınmış olması şehrimiz adına önemli bir kazanımdır. Bu kitapların alanında önemli bir boşluğu doldurduğuna ve şimdiden uzmanlarınca aranan kaynaklar arasına girdiğini gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Kitaplar 81 il valiliğine, tüm illerin il halk kütüphanelerine ve tüm üniversitelerimizin merkezi kütüphanelerine posta yolu ile gönderilmiştir. İlimizdeki kurum ve akademisyenlere dağıtım ise şuan itibariyle başlamıştır’ dedi.

‘KİTAPLARA ONLİNE ULAŞILACAK’

Pürlü, Sivas kitaplarına internet ortamında erişimin sağlanması için de çalışma yaptıklarını söyledi.

Bu çalışmanın devam ettiğini belirten Pürlü, ‘Daha önce yayınladığımız 1000 temel eserin ‘kulturenvanteri.com’ sitemizde yer almasına dair bir çalışmamız var. Bazı yazarların iznini aldık. Kendilerinin yazılı izni gerekiyordu çünkü. Bunları internetimize koyacağız ama muhtemelen bir yılımızı alacak bu çalışma. Hatta şehrin bütün kaynak kitaplarını da internete koyacağız. Böyle bir çalışmamız var. İlgili olanlar bin temel eseri taranmış olarak internet ortamında bulabilecekler’ ifadelerini kullandı.

‘KAYNAK SIKINTISI YAŞIYORUZ’

Bu yıl kendilerine Sivas kitapları sayısını 58’e çıkarmayı hedef olarak belirlediklerini belirten Pürlü, kitap konusunda çalışma yaptıklarını ancak, kaynak konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Pürlü, sözlerini şu şekilde noktaladı:

‘Bu kitaplarla birlikte Sivas bin temel eser 33. Kitabına ulaştı. Bu takvim yılı içerisinde büyük bir atak yapacağız inşallah. Arkadaşlarımızla bunu bu seneki planımıza aldık. Sivas kitapları sayısını 58’e çıkaracağız. Buna niyet ettik. Bunu kendimize hedef olarak aldık. Sadece kaynak bulmakta zorlanıyoruz. Bunu açık bir dille söyleyebilirim. Yoksa biz üretip masaya koyuyoruz. Bu kitapları bastırmak için ‘bu kaynağı nerde bulacağız’ noktasına geldiğimizde bir sorun yaşıyoruz. İlgili makamlara başvurduğumuz da oluyor ama böyle bir sorunumuzun olduğunun bilinmesinde de fayda var.’

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, yayın kurulu üyeleri ve basın mensuplarına Kültürümüzde Türkü Sempozyumu Kitaplarını hediye etti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER