Gündem

?Çanakkale Namustur?

?Çanakkale Namustur?

?Çanakkale Namustur?
26-03-2014 23:30


OĞUZHAN SARZEP

Çanakkale Deniz Zaferi ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 93. yıl dönümü dolayısıyla Sivas Selçuk Ortaokulu, Atatürk Kültür Merkezinde bir program organize etti.

Programa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, çok sayıda okul müdürü, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, okul müdürü Ferhat Doğan’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı.

Çanakkale’nin öneminin altını çizen okul müdürü Ferhat Doğan, Çanakkale’nin namus ve şeref olduğunu dile getirdi.

‘ÇANAKKALE NAMUS VE ŞEREFTİR’

Okul müdürü Doğan, Çanakkale’yi anlamlı kılan tarihe altın harflerle geçmesine vesile olan güçlü kararlılığın neleri başarabileceğinin göstergesi olduğunu belirterek şunları kaydetti; ‘Aziz milletimiz tarih sahnesine çıktığı tarihten beri varlığını muhafaza amacıyla olağanüstü mücadeleler sergilemiş. Milli şuur ve heyecan kahramanlıkla bütünleşmiş ve ‘Çanakkale Geçilmez, Türk Milleti Yenilmez’ yapmış. Çanakkale namus ve şereftir. Çanakkale’de köken, mezhep, dil ve din ya da başka bir yapay farklılık dikkate alınmadan milletimizin her ferdi aynı hedefin ve aynı kararlılığın etrafında toparlanmıştır. Çanakkale’yi anlamlı kılan tarihe altın harflerle geçmesine vesile olan güçlü kararlılığın neleri başarabileceğinin göstergesi olmuştur. Kınalı kuzular vatan kurtarmıştır’ dedi.

‘MEHMET AKİF ERSOY’UN YERİ ÇOK AYRICALIKLI VE ÇOK ÖZELDİR’

İstiklal Marşı’nın ve yazar Mehmet Akif Ersoy’un yerinin çok ayrıcalıklı ve özel olduğunu belirten Doğan şöyle devam etti; ‘İstiklal marşımız 13 Mart 1920 Cumartesi günü Büyük Milet Meclisinde heyecan ve coşku içerisinde kabul edilmiştir. Her kelimesinde inanç, her kelimesinde iman, her kıtasında cesaretlik ve kahramanlık olan İstiklal Marşımız karanlık ufkun ardından doğacak şafağı müjdelemiş bu çerçevede bağımsızlık özlemini ateşlemiştir. İstiklalimizin mimarları arasında şüphesiz ki merhum Mehmet Akif Ersoy’un yeri çok ayrıcalıklı ve çok özeldir. İstiklal marşı milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısında en önemli unsur Mehmet Akif’in şahsiyetidir. Bu yüzden Mehmet Akif, ‘O şiir bir daha yazılmaz. Onu bende yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır’ diyerek bu durumu ifade etmiştir. Yine istiklal şairimizin Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın diye dua etmesi de apaçık ortadadır. Türk milleti istiklaline sahip çıkacak ve yeni bir marşın yazılmasına inşallah fırsat vermeyecektir’ ifadelerini kullandı.

Program, ‘Bir destandır Çanakkale adlı sinevizyon gösterisi, Atiyi karanlık görerek, Çanakkale hikayesi, Yetim Halil’in kırık tabancası, Ordunun duası, Pandomima 1 (Galatasaray lisesi öğrencileri), Sakarya şiiri, Pandomima 2 (Yarbay Hasan Bey), Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, İstiklal Marşı’nın kabulü, Bülbül şiiri ve Oratorya gösterileri ile sona erdi.

Program, öğretmenler ve veliler tarafından büyük beğeni alırken, ayakta alkışlandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER