Gündem

?Bu Uygulamadan Vazgeçilmeli?

?Bu Uygulamadan Vazgeçilmeli?

?Bu Uygulamadan Vazgeçilmeli?
05-05-2014 23:35


HABER MERKEZİ

Sivas Erzincan Tabip Odası, aile hekimleri ile ilgili gerçekleştirilen yeni düzenlemeye tepki gösterdi. Oda binasında aile hekimlerinin katılımı ile basın toplantısı düzenleyen Sivas Erzincan Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Gültürk, aile sağlığı merkezleri (ASM) çalışanlarına kamu hastaneleri acillerinde ve 112 istasyonlarında ayda en az 8 saat ‘nöbet’ tutmayı dayatan bir genelge yayınlandığını belirterek bunun hukuki olmadığını savundu.

Gültürk; ‘Aile Hekimliği yani Birinci Basamak Hekimliğinde temel görev dünyanın bütün ülkelerinde koruyucu hekimlik olarak bilinir. Bir süre önce 6514 sayılı torba yasayla Aile Hekimliği Kanununun yapılan değişiklik neticesinde Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarına acil nöbeti yolu açılmıştır.

09.04.2014 tarihinde aile sağlığı merkezleri (ASM) çalışanlarına kamu hastaneleri acillerinde ve 112 istasyonlarında ayda en az 8 saat ‘nöbet’ tutmayı dayatan bir genelge yayınlamıştır. Alelacele torba yasalarla yasal alt yapı oluşturulsa bile bu yapılanların hukuki olduğunu söyleyemeyiz.’ Dedi.

‘SAĞLIK HİZMETİ DİBE VURDU’

Gerçekleştirilen düzenlemeler ve bu düzenlemelere temel oluşturan mantıkla Türkiye’deki sağlık hizmetinin dibe vurduğunu savunan Gültürk, acil servislerde yaşanan yoğunlukla ilgili de değerlendirmede bulundu.

Gültürk; ‘Sağlık Bakanlığı gerekçelerini sıralarken; önce ‘Acillerde sağlık personeline ihtiyacımız var’ demiştir. Peki, buna karşı sormak istiyoruz; Sayın Bakanım aciller gayet güzel çalışıyor ve çalışacak eleman sorunu yaşanmıyorken ne yaptınız da acilleri bu hale getirdiniz? Aciller boşalırken siz neredeydiniz? Bu hale gelinceye kadar beklemek zorunda mıydınız? Hastanelerinin acil servislerinde acil nöbeti tutacak hekim sayısında ciddi bir azalma söz konusu ise, bunun sorumlusu aile hekimleri veya ASM çalışanları mıdır yoksa ilerisini düşünmeden birkaç bakanlık elemanın ortaya koyduğu yanlış politikalardan sorumlu olan ve ben yaptım oldu zihniyeti ile hareket eden Sağlık Bakanlığı mıdır?

1. Basamaktaki hekimleri ikinci basamakta görevlendirmeniz doğru mudur? Eğer doğru ise o zaman bütün branşları ortadan kaldırıp mezun olan hekimleri nerede ihtiyaç varsa günübirlik politikalarla ASM’ler de hastanelerde hatta üniversitelerde hoca olarak görevlendirebilir miyiz? Bu mantık ile lisedeki bir İngilizce öğretmenine matematik dersi anlattırmanın farkı yoktur hatta savunmasında da ‘ne var canım hepsi öğretmen değil mi?’ diyebilirsiniz. Böyle bir mantıkla 2014 Türkiye’sinde sağlık hizmeti dibe vurmuş demektir.

Aslında sorun personel mi yalancı iş artışımı? Sağlık Bakanlığı acil servislerde ne yapacağını bilemez duruma gelmiştir. Acil servislerde yanlış politikalar sonucu gereksiz yoğunluk yaşanmaktadır ve bunun çözülmesi gerekmektedir ama buna seyirci kalınmıştır ve hala devam etmektedir. Yılda 90 milyon acil servis başvurusu ile dünya birincisi olarak rekor kırdığımızı belirtmek istiyorum.

Daha sonra ‘mesleki eğitim nöbetsiz olmaz’ denmeye başlamış, peki soruyoruz; Eğitim alacak hekimin yani bilgi ve tecrübesi eksik bir hekimin acil gibi her an insan hayatının tehlikede olabileceği bir alanda hizmet vermesini nasıl bekleyebilirsiniz? Olası riskler karşısında sorumluluğu üzerinize alabiliyor musunuz? Birinci basmak sağlık çalışanlarını ayrı bir mesleki eğitim ve deneyim gerektiren hastane acillerinde görevlendirmek bilimsel gerekçelere uymakta mıdır? Oysa hiçbir ülkede mezuniyet sonrası Acil polikliniklerde eğitim diye bir şey söz konusu değildir. Aciller gerekli eğitimleri almış kişilerin çalıştığı özel alanlardır.

O da olmayınca ‘sizleri yeşil alanda çalıştıracağız’ dendi. O da olmayınca, ‘Nöbet hekimlik mesleğinin onurudur’ dendi. Bu uygulama ile Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Sistemine geçilirken topluma ve sağlık çalışanlarına verdiği sözler yerle bir olmuş, altına imza attıkları sözleşmeler bile çiğnenmiştir.

Sonuçta; Bakanlığın böyle bir düzenlemeyi kaçınılmaz olarak görmesi, 10 yıldır sürdürülen ‘sağlıkta dönüşüm Programı’nın iflas ettiğinin bir kanıtıdır.

Sivas Erzincan Tabip Odası olarak, aile hekimi arkadaşlarımıza yapılanların, mantıksız, hukuksuz ve yanlış uygulamalar olduğunu ifade ediyor, Bakanlığı bir an önce bu uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz’ ifadelerini kullandı.

Toplantıya Türk Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Hamza Binici, Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Oğuz Kangal ve Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ziyaaddin Çaylak ve çok sayıda aile hekimi katıldı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER