Gündem

Sivas, Sıçramanın Eşiğinde

Sivas, Sıçramanın Eşiğinde

Sivas, Sıçramanın Eşiğinde
18-05-2014 20:11


HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu; ‘Sivas’ın ihtiyaç duyduğu soluk bu bölge (Sıcak Çermik) ile gelecek. Bugün 2 tane devre mülk projesi var, 3’ncüsü şuan söz konusuymuş. Düşüncemiz, bunun 8-10 olması ki, olmak da zorunda. Hem termal bölge için hem Sivas için. Başarı orada yatıyor ve bu sayıyı yakalarsak başarmış olacağız.’

Sıcak Çermik bölgesindeki yatırımları değerlendiren HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu; ‘Önceliğimiz devre mülktür, arkasından termal oteldir. Sivas’ın buna ihtiyacının olduğunu, hatta bir değil birkaç tanesine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Çünkü Sivas sıçramanın, kabuğunu kırmanın eşiğinde. Dolayısıyla o andan sonrası çok daha ivmeli bir hal olacaktır.’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Siv Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Akif Bilici’nin daveti üzerine Sivas’a gelen Hollanda Türk İş Adamları Derneği (HOTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, Başkan Vekili Şerif Aktürk, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Yılmaz tanışma ve istişare toplantısına katıldı.

AKSU Cafe’de gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Belediye Başkan Yardımcıları Naci Süha, Ahmet Yılmaz, MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, Aktif Sivaslı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASSİAD) Başkanı Zeki Bulut ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

‘SİVAS TERMAL ŞEHRİ OLABİLİR’

Toplantıda Sıcak Çermik bölgesinin gelişimi, bölgede çalışmaları devam eden Bilici Termal ve diğer yatırımlar ve bölgede yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan Siv Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Akif Bilici, Sivas’ın gelecekte bir termal şehir olabileceğini belirterek, Sıcak Çermik bölgesinin önemine dikkat çekti.

Hollanda’daki iş adamlarının Sivas’a gelmesinin de çok önemli olduğunu belirten Bilici; ‘Bizim buradaki amacımız Sivas’ı tanıtmak. Her zaman söylüyoruz; termal bölge Sivas’a çok ciddi anlamda katkı sağlayacak.

Her platformda gittiğimiz de biz Sivas’ı anlatıyoruz, Sivas’ımızın bir anlamada gönüllü elçisi oluyoruz. HOTİAD Yönetim Kurulu’nu eşleriyle birlikte 34 kişilik bir heyetle Sivas’ta misafir ettik. Divriği Ulu Camii’ni gezdik. Orada ecdadımızın o tarihi mirasını gördüğümüz zaman zenginliğimizin daha da farkına vardım. Sivas bir tarih, kültür şehri, hayata geçirilemedi ama bir termal şehri de aynı zamanda olabilir. Bizim de niyetimiz o bölgenin canlanması, termalle, tarih kültür turizmini birleştirerek şehrimize bir ivme kazandırmak. Tabi çok farklı sektörlerde de Sivas’ımızın yatırıma ihtiyacı var. Biz de bu amaçla HOTİAD ve kıymetli yönetim kurulu üyelerini de önemsiyoruz. En azından şuanda bizim gönüllü elçilerimiz olarak görüyoruz. Zaman içerisinde burayla ilgili yatırıma yönelik farklı düşünceleri olmasını arzu ediyoruz. Bu niyetle de şahsım ve Sivas’ımız adına bizleri kırmayıp geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum’ dedi.

‘TOPLUMU DÜŞÜNEN

BİR DERNEĞİZ’

Hollanda Türk İş Adamları Derneği (HOTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilici Termal’in ortağı Hikmet Gürcüoğlu ise konuşmasında Hollanda’daki çalışmalarından bahsederek başladı.

Derneğin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Gürcüoğlu, HOTİAD’ın üye iş adamları gurubuyla 1,5 milyar Euro ciro ve 2 binin üzerinde çalışanın temsil ettiğini söyledi.

Görcüoğlu; ‘HOTİAD Hollanda’da üst düzey iş adamlarının üye olduğu bir dernek. Çünkü derneğe üyelik için en az 5 milyon Euro ciro yapmayı şart koşuyoruz. Dolayısıyla üye sayımız çok kabarık değil. 34 kişiyiz ancak, bu 34 kişi ile HOTİAD, 1,5 milyar Euro ciroyu temsil ediyor. Hollanda-Türkiye toplamda 2 bini aşan bir istihdamı temsil ediyor. Aramızda Hollanda’nın en varlıklılar listesine giren bir arkadaşımız da var, Hollanda’nın en büyük ilk 500 şirketi arasına giren arkadaşımız da var. Tabi Hollanda’nın ilk 500’ü devasa bir gurup... Orada hamdolsun artık bir Türk şirketi de var.

HOTİAD belgi bir iş adamları derneği ancak HOTİAD, kendinden çok ait olduğu toplumu düşünen, o sorumluluğu taşıyan ve görevlerini yerine getiren bir dernek. Bu anlamda örnek ve özel bir dernek…’ dedi.

‘460 BİN NÜFUS, 20 BİNİ AŞAN

İŞLETMEMİZ VAR’

Hollanda Türklerin çok başarılı olduğunu belirten HOTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, tük işletmelerinin 6 milyar ciro ile 80 bin kişiye istihdam sağladığının altını çizdi.

Gürcüoğlu; ‘Hollanda’da 460 bin nüfusumuz var ama 20 bini aşan işletme sayımız var. Türkler girişimci bir grup olarak şuanda orada övülen bir grup... 20 bin işletme ile 6 milyar ciro yapıyoruz, 80 bin kişi istihdam ediyoruz ve Hollanda’da her 4 Türk ailesinden bir tanesi satın alarak kendi evinde oturuyor. Bu, bizim için hala bir başlangıç diye düşündüğümüz bir nokta. Çünkü devamını çok fazla önemli olduğunu düşünüyorum. Orada kendini hissettirmek ‘varım’ demekle olmuyor. Gücünle oluyor. Bu nedenle bu ipi biraz daha sıkı tutmaya çalışıyoruz’ ifadelerini kullandı.

ORTAĞIMA BİLE

SORMADAN KABUL ETTİM

Toplantıda Sivas’a dair düşüncelerini de dile getiren Gürcüoğlu, Hollanda’ya gittikleri ilk dönemde de, Sivas’a yatırım konusunun gündeme geldiğini belirterek, o dönemde bunu gerçekleştiremediklerini söyledi. Aradan geçen 25 Yıldan sonra Siv Yapı Yönetim Kurulu Akif Bilici’nin Sivas’a yatırım teklifini düşünmeden kabul ettiğini belirten Gürcüoğlu, bu süreci şu sözlerle anlattı:

‘Hollanda’ya tabi her dönem heyetler geldi. Sivas’tan gelen heyetlerle çoğu zaman görüştük. Son 20-25 yıldan bahsediyorum; her defasında Sivas ve Sivas’a yatırım konu oldu. ‘bu olmalı, Sivas için hayati’ dendi. Çok iyi hatırladığım bir andı benim için, vedalaşıyoruz. Elimi sıkı bir şekilde sıkarak ‘Sivas’ı unutmayın’ dedi. Ben de ona içimdeki gerçeği söyledim; ‘başkan biz göçtük, yeni konuyoruz. Bırakın kök salalım, şu toprakta her rüzgârın devirmediği bir ağaç olalım’ demiştim. Bu düşündüğüm şeydi. Tabi aradan yıllar geçti. Hamdolsun günün birinde Akif Bey bana, ‘Ağabey, çermik bölgesinde satılık bir arazi var. Yeri de hoş. Çermikte böyle bir proje bana akıllıca geliyor, ne dersiniz?’, dedim; Akif durma. Tabi bu cevabı verirken, henüz ortağımla da görüşmüş değildim. Ona sormadan onun adına bile ‘Akif durma, yapalım’ dedim.

Dışarıdan bakan bir kişi olarak, Sivas’ı bilen, hisseden biri olarak söylüyorum; Sivas, üniversite ile birlikte dokusunu değiştirdi. Sanki Sivas, dışa kapalı bir kaleydi ve üniversite ile birlikte kalenin bir kapısı oldu. Artık Sivas dışarı gitti, dışarı Sivas’a geldi. Benzer bir şeyi Sivasspor’un başarısıyla yakaladık. Sivas bir anda Türkiye’nin her yerinde var oldu. Türkiye’nin her yeri Sivas’a gelir gider oldu. Sanki Sivas tecrit bir haldeydi. Bu iki oluşumla Türkiye ile bütünleşti. Bu anlamıyla termal bölge de bana göre üçüncü halka. Bu defa hem bahsettiğimiz Türkiye ile bütünleşme bir ivme daha kazanacak, diğer taraftan da Sivas’ın ihtiyaç duyduğu soluk bu bölge ile gelecek. Çünkü bildiğimiz bölgeler var. Afyon, Fethiye bölgesini inceledim. Bugün 2 tane var, 3’ncüsü şuan söz konusuymuş. Düşüncemiz, bunun 8-10 olması ki, olmak da zorunda.  Hem termal bölge için hem Sivas için. Başarı orada yatıyor ve bu sayıyı yakalarsak başarmış olacağız. Sivas için binlerce insanın hem dahilden hem hariçten gelip konakladığı, binlerce Sivaslının istihdam edildiği ve şehir ticaretinin taze kan bulduğu bir imkan olacak. Dolayısıyla Sıcak Çermik, termal bölge ve o bölgede bir tesis düşüncesi, bütün bunların bir anda film şeridi gibi gözümün önünde geçip de ‘Akif yapalım’ dediğim anın bendeki görüntüsüdür. Tabi Sivas’a geçen hafta geldik. Projenin bir tanıtım çalışması olacaktı ancak, bakanımız gelemeyeceği için ertelemek zorunda kaldık. Bu haftaya ertelemiştik, bu haftada ülke olarak yas yasıyoruz. Tabi ki, olmazdı, uymazdı, kenara konuldu. 31 Mayıs deniyor. İnşallah geleceğiz.’

‘TERMAL BÖLGE SİVAS’IN

EN BÜYÜK POTANSİYELİ’

Sivas’a, Hollanda’da yaşayan yatırımcı iş adamları ile gelmeye çalıştığını belirten Gürcüoğlu, yine geleceklerini belirterek, kendisine eşlik eden iş adamları hakkında bilgi verdi. Sivas’ın en büyük potansiyelinin termal bölge olduğunu belirten Gürcüoğlu, bu alanda yapmayı düşündükleri ve yapılabilecek yatırım ve çalışmalara da değindi.

Gürcüoğlu, ‘Dernekteki arkadaşlarım kendi sahalarında iyiler. İçlerinde, Türkiye’de 3 tatil köyü, 2 tane şehir oteli olan arkadaşımız da var, Türkiye’ye yüz binleri taşıyan uçak şirketi olan arkadaşımız da var, tur operatörleri de var. Bu arkadaşlarımızla gelmeye çalıştık, inşallah yine geleceğiz. Bana öyle geliyor ki, termal bölge Sivas’ın en büyük potansiyeli. Bunu şu anlamda söylüyorum. Şuandaki etapta devre mülk var, bir sonraki etap da termal otel var.

Avrupa bir yandan yaşlanıyor, bir taraftan da sağlık hizmetlerinin çok pahalandığı bir coğrafya halinde. Rehabilitasyonun ve ağır sağlık sorunları nedeniyle yerinden kıpırdayamayıp bir yere gidemeyen hastalar, ülkeyi terk edemiyorlar. Bir mekan değişikliği, bir tatil düşünülemiyor. Ancak bununla ilgili, fonlar, sigortalar var. Bunlar başta İspanya olmak üzere bir çok ülkede yerine getirilmekte, yapılmakta. Bu Türkiye niye olmasın? Diyoruz. Bunu söylerken de tabi ki kendi potansiyelimize, çevremize güveniyoruz. Metin Bey, daha çok finansçı olduğunu söyledi ama bir o kadar da sağlık sigortasında faaldir. Ellerinde binlerce insan var. Bunların içinde bahsettiğim kategoride insanlar var ve bu insanlar özel tatil imkanı arayan insanlar. Dolayısıyla bizim Çermiğimizde o tür insanların ihtiyaç duyulan sağlık bakımlarının yapıldığı imkanların oluşturulduğu bir tesis de pekala o bölgede yapılabilir. Bunlar tabi ki fikir ve bana göre de doğruluk payı çok çok yüksek. Ama dikkatli gitmek de bizim için bir başka mecburiyet. Elimize aldığımızı önce bitirmek durumundayız. Önceliğimiz devre mülktür, arkasından termal oteldir. Sivas’ın buna ihtiyacının olduğunu, hatta bir değil birkaç tanesine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Çünkü Sivas sıçramanın, kabuğunu kırmanın eşiğinde. Dolayısıyla o andan sonrası çok daha ivmeli bir hal olacaktır. O nedenle biz ve bize benzer girişimcilerin bunu düşünmesinde fayda var.

Sıcak Çermik bölgesinde bu düşünceyi hayata geçiriyor olmak ve bölgenin bir anlamda kilidini açmış olmak adına Akif Beyi de kendimi de bahtiyar sayıyorum.’ Şeklinde konuştu.

‘MÜLKİYET SORUNU YAŞADIK’

Belediye Başkan Yardımcısı Naci Süha, ise Sıcak Çermik bölgesinin geçmişteki mülkiyet sıkıntısı nedeniyle istenilen gelişmeyi sağlayamadığını belirterek, artık böyle bir sorunun kalmadığını söyledi.

Süha; ‘Hakikaten günümüzde ülkeler arasındaki çalışmaların gizli mimarları, sizin gibi ülkeleri adına çalışan, lobi faaliyetlerini açıktan ve kapalı olarak yürüten derneklerimiz, iş adamlarımız.

2004-2009 yılları arasında başkanımız Sami Aydın’ın yönettiği belediyede, biz Sıcak çermik bölgesi ile ilgili bir çok problem yaşadık. Öncelikle mülkiyet problemleri, sınır problemleri yaşadık. Bu belki yanlış ve kısır bir çekişme olarak algılandı. Ama bizim oradaki hedefimiz, Sıcak Çermiği bir belde, köy yönetiminden ziyade merkezi bir belediyenin yönetmesinin daha doğru olacağına, yatırımların daha kanalize olacağına inandığımızdan dolayı biz Sıcak Çermik ile ilgili bir mülkiyet mücadelesine girmiştik. İşin garibi o dönemdeki belediye başkanımız da bizimle aynı partiden olmasına rağmen bir şekilde çözemedik bu noktayı. Ama gelinen noktada siz doğru hedefler koyar da doğru düşünürseniz, Allah’ta sizlere yardımcı oluyor ve Kalın Belediyesi yakın bir gelecekte Sivas’ımızın 65 mahallesinden bir tanesi olacak. Bununla ilgili belediye meclisimiz kararını almıştır.  Sıcak Çermik ve Kalın beldemizi artık, diğer mahallelerimiz ne ise o noktada düşüneceğiz. Bunun altyapı, sınır çalışmalarına başlandı. Biz, Sıcak Çermik bölgesini niye kendi bünyemize katmaya çalışıyoruz? Hakikaten, orası Sivas’ın uç bulacağı, filiz verebileceği birkaç noktadan bir tanesi. Sıcak Çermik’te bizim bir termal kent projemiz var. Bu projeyi hayata geçirmeyi çok arzu ediyoruz. Orada 45-50 derecelerde çıkan çok şifalı bir suyumuz var. Bununla ilgili özel sektörümüz çok güzel çalışmalar yapıyor. Üniversitemizin orada bir hastane modeli var. Termal olayını sadece bir tatil olarak değil, sağlık yönünden de düşünmeliyiz. Bununla ilgili çalışmalar mutlaka yapılmalıdır.’ Dedi.

‘KAYNAKLARIMIZI KORUMALIYIZ’

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise, bölgede acil olarak kaynak koruma alanı ve etüt raporlarının onaylanması gerektiğini söyledi. Bu konuda, devletin ilgili kurumlarına görev düştüğünü belirten Pürlü, ‘Kaynaklarımızı, korumazsak, altın yumurtlayan bir tavuğu kesersek, bütün çalışmalarımız boşa gidecek anlamındadır.’ Dedi.

Pürlü, şu şekilde konuştu:

‘Sıcak Çermikte yapılması gereken çok önemli çalışma koruma kullanma dengesini oluşturan kaynak koruma alanı, etüt raporunun onaylanması. Yani bu kadar bizim insanımız gelip buralara yatırım yapıyorsa alanı bir bütüncül olarak düşünmek zorundayız. Şuanda kaynakları nasıl koruduğumuza dair bir rapor ortada var ama onaylanmamış durumda. Belediyemiz ilk önce bunu sağlamalı. Neden? Çünkü jeotermal sular yasası çıktı Türkiye’de ve onun yönetmeliği çıktı. Bu kanun amir hükümleri eski planlara uygulanmak zorundadır diyor. Sıcak Çermik’in eski planı var ama yeni yasa bir takım yenilikler getiriyor. Mesela, ‘ hiçbir yapı kuyuya 50 metreden yakın olamaz’ diyor. Eğer siz 50 metreden daha yakın yaparsanız ileride biri şikayet ettiğinde sorunlar yaşayabiliriz. İkincisi, kaynak koruma alanı etüt raporu onaylandıktan sonra daha sonradan ilan edilmiş olan alanın imar planının yapılması gerekiyor. İnsanlar sağ olsunlar bu kadar büyük yatırımlar yapıyorlar. Yarın bir plancı vurup da sizin otelinizin karşısına çirkin bir tesis koyduğunda ne yapacağız? Trafo koyacak, rastgele bir yol sizi kesecek, kanalizasyon geçecek vesaire… İkinci adım da eski plandan sonra, yani çermiğin termal turizm merkezinin sınırları ikinci bir bakanlar kurulu kararıyla genişletildi. Buranın yeni imar planının da acilen yapılması gerekir. Bu planın da yapılması için yine kaynak koruma alanı etüt raporunun mutlaka onaylanması lazım. Çünkü imar yapılamıyor.

Kaynaklarımızı, korumazsak, altın yumurtlayan bir tavuğu kesersek, bütün çalışmalarımız boşa gidecek anlamındadır. Öncelikle kaynağı nasıl koruduğumuz mühimdir. İş adamlarımıza, yatırımcılarımıza yönelik değil, belediyemize, il özel idaremize, valiliğimize, bizlere düşen bir görev bu Arkasından da hiç enerjimizi kaybetmeden profesyonel düzeyde mastır planına ihtiyacımız var. İnsanlar, bu kadar büyük oteller, tatil köyleri planlıyor, şuanda çamlığın yanında köy tipi, kulübeye benzeyen yapılar var. Buna hangi belediye ne mantıkla izin verdi ben bilemiyorum.’

Konuşmaların ardından bölge ile ilgili bir çok konuda fikir alışverişinde bulunuldu. Siv Yapı Yönetim Kurul Başkanı Akif Bilici CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’tan, buradaki turizm yatırımlarında istihdam edilecek personel konusunda eğitim desteği istedi. Bu konuda çalışmalarının olduğunu belirten Kocacık ise her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER