Gündem

15 Milyon Çöpe Gidiyor

15 Milyon Çöpe Gidiyor

15 Milyon Çöpe Gidiyor
05-06-2014 23:41


Sivas Valisi Alim Barut, ‘Çevre kirliliği konusunda toplumun en küçük birimi olan aileden, eğitimcilere, yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar toplumun her kesiminden ve her yaştan insana çok büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Tabiatı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan, maalesef insanlardır. Bu nedenle her insan çevreci olmak ve bu sorumluluğu taşımak durumundadır.’

Belediye Başkanı Sami Aydın, çevreye karşı daha duyarlı olunması çağrısında bulundu. Belediyenin çevre temizliğindeki mali yüküne de değinen Aydın; ‘Bizim Sivas Belediyesi olarak, çevre temizlikle ilgili yılık giderimiz 15 milyon TL civarında. Emin olun, biz bunu 5’e düşürebiliriz. Bu ne demektir? 10 milyon TL ile birçok başka iş yapabiliriz demektir’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta 5 Haziran Dünya Çevre Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinesindeki program, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun, Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Yardımcısı Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Uzun ve TEMA İl Temsilcisi Emine Yönücü ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Daha sonra il protokolü ve öğrenciler hep birlikte Ulusal Çevre andını okundu.

Buradaki programın ardından Atatürk Anıtı’ndan programın devam edeceği Fidan Yazıcıoğlu Hanımlar Kültür Merkezi’ne (HKM) kadar Çevre Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Fidan Yazıcıoğlu HKM’deki programa Sivas Valisi Alim Barut ve Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’da katıldı. Barut ve beraberindeki protokol üyeleri ilk olarak HKM içerisinde açılan ‘Neden ve Nasıl Geri Dönüşüm’ konulu sergiyi gezdi.

Vali Barut ve beraberindeki protokol üyeleri daha sonra HKM Salonu’nda gerçekleştirilen Çevre Günü Töreni’ne katıldı.

‘TABİATI KİRLETEN

MAALESEF İNSANDIR’

Programda konuşan Sivas Valisi Alim Barut, tabiatı insanların kirlettiğini belirterek, bu nedenle her insanın çevreci olmak zorunda olduğunu söyledi.

Vali Barut; ‘Programda konuşan Sivas Valisi Alim Barut, ‘Çevre insanların sürekli yaşadıkları, canlıların hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içerisinde bulundukları bir zincir; biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Son yüzyılda dünya nüfusundaki hızlı ve aşırı artış, kuraklık, teknolojik gelişimler, küresel iklim değişikliği, orman alanlarının imara açılması, sanayinin verdiği zarar ve daha birçok sebep; hava, su, orman gibi doğal kaynakların aşırı kirlenmesi ve tahrip olmasına sebep olmuştur.

Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, dünyamızın düşüncesizce kirletilmesi, şüphesiz ki hayatın sürekliliği ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Çevre kirliliği konusunda toplumun en küçük birimi olan aileden, eğitimcilere, yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar toplumun her kesiminden ve her yaştan insana çok büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Tabiatı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan, maalesef insanlardır. Bu nedenle her insan çevreci olmak ve bu sorumluluğu taşımak durumundadır. Henüz vakit varken ve geç kalmadan, ‘bana ne’ demeden bu çabanın içinde olmalı ve bir kez daha düşünerek yapabileceklerimizi gözden geçirmeli, daha yoğun ve kesintisiz bir mücadele kararı alarak uygulamaya koymalıyız. Çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik atılacak her adım insanlığın geleceği için büyük önem taşımaktadır. Daha temiz, daha yaşanabilir bir Sivas temenni ediyoruz.’

‘TOPLUM BİLİNCİ ÇOK ÖNEMLİ’

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise, siyasileri toplumun yönlendirdiğini belirterek göze güzel görünen çalışmaların takdir topladığını, ancak çevre için, insanlığın geleceği için önem taşıyan daha ciddi yatırımlar için aynı durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Bu nedenle toplum bilincinin çok önemli olduğunu belirten Aydın, şu ifadeleri kullandı:

Başkan Aydın; ‘Dünyada tek ağaç kaldığı zaman, bir yudum su kaldığı zaman, nefes alacağınız hava kalmadığı zaman milyar dolarlarınız olsa hiçbir işe yaramayacak. Maalesef Allah’ın bize emanet ettiği bu dünyayı biraz önce ifade edilen cümlelerin gereği gibi koruma ve muhafaza etme bilincimiz henüz istenilen düzeyde değil. Bugün de dâhil olmak üzere yerleşim birimlerimizin çevre kirliliği ile baş başa olduğunu biliyoruz. Irmakların, nehirlerin, derelerin bilinçsiz bir şekilde kirletildiği bir gerçek… Ülkemizde, son yıllarda özellikle arıtma tesisleri ile ilgili birtakım adımlar atıldı. Hamdolsun Sivas’ımızda atık su arıtma tesisimiz mevcut ama şehrimizin önemli bir kısmında hala sıkıntı var. Özellikle il merkezi bazında baktığımız zaman Kızılırmak’ın güney tarafında henüz ana kolektör hattımız yok. Burada yerleşim birimlerinin atıkları, hala Kızılırmak’a akmaktadır. En kısa zamanda bunu çözmek bizim asli görevimizdir. Ancak, biz siyasetçileri veya yöneticilerin toplum yönlendiriyor. Öyle ki, çok küçük bir park yapıyorsunuz, emin olun çok büyük teşekkürler takdirler kazanıyorsunuz. Ama o parkın 50-100 katı yatırım yapıyorsunuz, arıtmaya, altyapıya ve benzeri projelere ve hiç kimse sizin o yaptığınız yatırımları ağzına almıyor. Eski bir belediye başkanı olarak biz Paşabahçe’ye bir yatırım yaptık Sivas takdir ediyor. Gerçekten güzelde bir yatırım. Ana arıtma tesisi en az onun on katı değerde. Ben Sivas’ta arıtma tesisinden dolayı teşekkür edenle pek karşılaşmadım.

Kızılırmak’ın güneyine ana kolektör hattı yapmamız lazım. Bu talebi de hiç duymadım. Ama yapmak zorundayız. Bunun maliyeti de çok yüksek olacaktır. Bu bakımdan idealist yöneticiler hariç. Maalesef toplum baskısı ve talebi bizi kolaycılığa itiyor. Onun için toplum binici çevre için çok önemli. Şu bulunduğunuz ortamda temiz hava olmaz ise nefes alamayız. İçtiğimiz su temiz olmaz ise yaşayamayız. Aldığımız gıdalar kirli olursa yine yaşayamayız. Demek ki çevre bizim her şeyimiz. İşte bu bilinci ortaya koyduğumuz da ve çocuklarımıza kazandırdığımızda belki de bizim düzenli çöp depolama projemizi hepiniz Sivas’ın en önemli ve öncelikli projesi olarak göreceksiniz.

Bir tıbbi atığın, çevreye ne kadar yük getirdiğini, yer altı sularını nasıl kirlettiğini ve topraklarımızda yetişen sebze meyvelerin bundan ne kadar etkilendiğini yeteri kadar biliyor olsak belki apartmanımızın önündeki kaldırımdan, sokağınızdaki asfalttan önce o tıbbi atık tesisini kurmamızı istersiniz. Demek ki toplum olarak bu bilince ulaşmamız, bu sorunların çözümüne büyük katkı sunacaktır.’

‘15 MİLYON LİRA ÇÖPE GİDİYOR’

Başkan Aydın konuşmasında Sivas Belediyesi’nin çevre temizliği için ayırdığı mali kaynağa da değindi. Sivas Belediyesi’nin çevre için yılda 15 milyon lira harcadığını belirten Aydın, Sivas halkından çevreye daha fazla duyarlılık göstermesini istedi.

Aydın; ‘Bizim Sivas Belediyesi olarak, çevre temizlikle ilgili yılık giderimiz 15 milyon TL civarında. Emin olun, biz bunu 5’e düşürebiliriz. Bu ne demektir? 10 milyon TL ile birçok başka iş yapabiliriz demektir. İşte buna böyle bakmamız lazım. Bu bakımdan çevre her şeyimiz.’ İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Melek Reşit Hanım Anadolu öğrencileri ‘çevre’ konulu gösteri sundu. Gösteri sonrasında, ‘Sivas Belediyesi Atık Pil Toplama Kampanyası’ ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Beyaz Bayrak Projesi’ kapsamında dereceye giren okullar için ödül töreni düzenlendi. Okul yöneticileri ve öğrenciler ödüllerini Başkan Aydın ve Vali Barut’un elinden aldı.

Ödül törenin ardından Vali Yardımcısı Mustafa Aydın yönetiminde ‘Neden ve nasıl geri dönüşüm’ konulu panel gerçekleştirildi. Panele, konuşmacı olarak Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ergün Pehlivanoğlu, Sivas Belediyesi Özbelsan A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Levent Olgun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Semanur Koruç konuşmacı olarak katıldı.  


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER