Gündem

Sivas Neden Yok?

Sivas Neden Yok?

Sivas Neden Yok?
30-06-2014 16:52


ERSAN ARSLAN

2011 yılında başlayan ve her yıl farklı illerin de dâhil edildiği EDES programına Sivas bu yıl da dahil edilmedi. 10 bin lira ile 100 bin lira arasında proje desteği sağlanan EDES kapsamına Sivas’ın da alınması için Sivas Valiliği ve Siyasilerin girişimde bulunması bekleniyor. Sivas’ın bu yıl olmasa bile gelecek yıl için EDES kapsamına alınması yönünde çalışma yapılması isteniyor.

2011 ve 2012 yıllarında Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinde uygulanan EDES Programına 2013 yılında ise Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop, ve Zonguldak illeri dâhil edilmişti.

Bakanlığın 2014 yılı için yaptığı EDES proje teklif çağrısı kapsamına ise Çankırı, Kırıkkale Kırşehir ve Nevşehir illeri dahil edildi. Bu kapsamda; Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinde 2014 Yılı EDES Proje Teklif Çağrısı başladı. Başvurular 1 Eylül’de sona erecek.

ENGELLİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ…

EDES; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılından bu yana her yıl devam eden ve yerel dinamikleri harekete geçirerek engellilik konusunda farkındalık yaratmayı, engellilerin psiko-sosyal ve tıbbi rehabilitasyonuna ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan bir proje destek programı.

EDES ile engellilik alanında sorunun kaynağında çözülmesi için fırsat oluşturulması, sorunu yaşayanların kendi projelerini üretmeleri,  bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve dolayısıyla farklı toplum kesimlerinin bölgesel ve ulusal düzeydeki bütünleşmesi, engelli bireylerin ve ailelerinin görünür kılınmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Valiliklerin yetki ve sorumluluğunda yerel düzeydeki kamu kurumları, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından hazırlanan ve uygulanan EDES Programı, projelerin hazırlanması ve uygulanması sürecinde, yerele özgü ihtiyaçların karşılanmasını ve engellilik konusunda yerel sahiplenmeyi sağlayan bir program olarak hayata geçirildi.

2013’TE 4 MİLYON LİRA

KAYNAK AKTARILDI…

EDES kapsamında başvuru yapan il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının engelliler ve engellilikle ilgili farkındalık yaratılmasına, engellilerin ve ailelerinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine, bağımsız yaşam eğitimleriyle engellilerin sosyal yaşama katılımının artırılmasına, evde engelli bireyin bakımını üstlenen kişilerin eğitimine ve engellilik nedenlerinin tespiti, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesi, engellilik oranının azaltılması ve engelliliğin etkilerinin en aza indirilmesine yönelik hazırladıkları projelere finansal destek veriliyor.

Bu kapsamda, 2011 yılında başvuruda bulunan 158 projeden finansmanı uygun bulunan ve engellilerle ilgili duyarlılık ve farkındalığın geliştirilmesine ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan 33 proje için valiliklere 2.000.000 TL kaynak aktarıldı. EDES için ayrılan kaynak 2012 yılında iki katına çıkarak 4 milyon liraya ulaştı ve 2013 yılında başvuran 109 projeden 63’ü için ilgili valiliklere 4.000.000 TL kaynak aktarıldı.

2014 yılı için uygulanmasa da 2015 yılı için Sivas’ın da EDES kapsamına dahil edilmesi bekleniyor. İlgili kurum ve kuruluşların yanı sıra siyasilerinde Sivas’ın EDES’e dahil edilmesi için girişimde bulunması isteniyor. Engelli bireyler için büyük önen taşıyan EDES’ten Sivas’taki engelli vatandaşların da faydalanması bekleniyor.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER