Özellikle ekmek üretimi yapan fırınları mercek altına alan gıda kontrol ekipleri, eksikliği bulunan firmalara cezai işlem uyguladı. Yılın ilk üç aylık periyodunda ise 551 iş yerini denetleyen ekipler toplamda 116 bin TL ceza kesti.
ERSAN ARSLAN
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ramazan ayında denetimlerini sıkılaştırdı. Kentte, gıda üretimi yapan iş yerlerini belirli periyotlarda denetleyen ekipler, insan sağlığını tehdit eden herhangi bir unsura rastlamadı. Denetimlerde bazı eksiklikleri bulunan işletmelere ise cezai işlem uygulandı.
Sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi konusunda vatandaşları dikkatli olmalarını isteyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, vatandaşların rastladıkları olumsuzlukları mutlaka Alo 174 hattını aramalarını istedi.
‘ÖNCE FIRINLARI DENETLEDİK’
Ramazan ayında ilk olarak ekmek üretimi yapan fırınların denetlendiğini belirten Aslan, ayrıca ekmek üretimi ve satışı yapan firmaların temsilcileri ile de toplantı yaptıklarını söyledi.
Aslan; ‘Biz Ramazan’a yönelik denetimlerimize Ramazan’ın birinci günü başlamadık. Biz denetimlerimize ilk önce pide fırınlarına yönelik denetimlerle başladık. Ekiplerimiz gidip inceliyorlar, eksiklikleri var ise uyarıyorlar. Çok kötü durumda ise ya da hijyeni bozuk, sağlığı tehdit edecek durumda ise idari para cezası yazıyoruz. Fırın denetimlerimizin ardından ekmek satışı yapan işlerlerimizin temsilcileri ile bir toplantı yaptık. Ekmek üretenler ve satanlarla bir araya geldik ve Ramazan’da nasıl davranmaları gerektiğini, neler istediğimizi, hangi şartları taşımaları gerektiğini söyledik. Çünkü en fazla tüketilen gıda ekmek... Özellikle Ramazan pidesinin tadı hiçbir şey de yok.
Daha sonra özellikle tatlı üretimi yapan yerleri denetledik. 100’ün üzerinde yer denetlendi. Ufak tefek eksikliği olan yerler var ama sağlığı tehdit eden bir durumla karşılaşmadık. Farklı şehirlere gittiğinizde lokanta, tatlıcı gibi satış yapılan yerleri gözlemleyin, bir de gelin Sivas’taki işyerlerine bakın. Aradaki farkın çok büyük olduğunu siz de göreceksiniz. Halkımız gönül rahatlığı ile Ramazan ayında tüketim yapabilir.’
‘VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLSUN’
Güvenli ve sağlıklı gıda tüketimi konusunda vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü belirten Aslan, vatandaşların alışveriş yaptıkları yerlerde gördükleri problemleri Alo 174 hattını arayarak bildirmelerini istedi.
Her tüketiciyi aynı zamanda bir gıda denetçisi olarak gördüklerini belirten Aslan, şu ifadeleri kullandı:
‘Vatandaşlarımız mutlaka aldıkları ambalajlı ürünlerin son kullanma tarihini kontrol etsin. Aldıkları ürünlerin paketlerinin de açılmamış olması gerekir. Eğer alışveriş yaptıkları yerlerde ve aldıkları ürünlerde sıkıntılı bir durumla karşılaşırlarsa Alo 174’ü arayarak durumu bildirsinler.
Bizim denetimleri gerçekleştiren 13 ekibimiz var. Sivas, ilçelerimizi de düşündüğümüz de büyük bir il. Biz il ve ilçelerimizdeki işyerlerimizin hepsini denetliyoruz. Özellikle dikkat ettiğimiz şey, üretim yerlerini yılda 2 kez, satış yerlerini ise 1 kez denetlemek. Artı, şikâyet denetimi yapmak ve Bakanlık programı kapsamında numuneler alarak denetim yapmak. Bakanlık hedeflerinin dışında bizim kendimize koyduğumuz hedef budur.
Üretim yerlerini iki defa denetlememizin sebebi şu; bir yerde üretiliyor 100 yerde satılıyor. Üretim yerlerini kontrol altına alırsak satış yerlerini de otomatikman kontrol altına almış oluyoruz. Bunun yanı sıra Alo 170 hattımız var. Her tüketici bizim için aynı zamanda denetim yapan eleman gibidir. Bir yerde gördükleri aksaklığı, eksikliği, yanlışlığı Alo 174’e bildirsinler. Bu Bakanlık sistemidir. Bakanlığa bildirirler, Bakanlıktan bizim ekranlarımıza düşer. Bir gün içinde denetimleri yapılır ve 1 hafta içerisinde de sonuçlandırarak bakanlığa bildiririz. Orada da şikâyet sonuçlarını görürler. Mutlaka şikâyetçi olsunlar.’
3 AYDA 551 ÜRETİM VE
SATIŞ YERİ DENETLENDİ
Bu yılın ilk 3 aylık periyodunda gerçekleştirilen denetim çalışmaları hakkında bilgi veren Aslan, Nisan Mayıs, Haziran aylarına ilişkin değerlendirmelerin rapor haline getirilmesine yönelik çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.
2014’ün Ocak, Şubat ve Mart aylarında, 551 tane toplu satış ve toplu tüketim yerinin, 112 tane ise gıda üretim yerinin denetlendiğini belirten Aslan, ‘İlimizde 2 bin 517 tane toplu satış ve tüketim yeri var. 416 tane de gıda üretim yeri var. Toplu tüketim yerlerine lokantalar da marketler de giriyor. Son kullanma tarihine yönelik denetimler büyük zaman alan denetimler. Çünkü bütün ürünler denetleniyor. Bu denetimlerde olumsuzluk rastlanan 23 işletmeye toplamda 116 bin TL ceza kesmişiz’ dedi.
‘SON KULLANMA TARİHİ
GEÇMİŞ ÜRÜNLER DAHA ÇOK
ÇOCUKLARIN TÜKETTİĞİ ÜRÜNLER’
Son kullanma tarihi geçmiş ürünler konusunda son derece hassas olduklarını belirten Aslan, bu konuda geçmişte yaşanmış bir olayı örnek vererek, vatandaşların da çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Sonu kullanma tarihi geçmiş ürünlere daha çok çocukların tükettiği ürünlerde rastlanıldığını belirten Aslan, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
‘Geçtiğimiz yıllarda Aydın’da 34 yaşında bir kadın bir dilim su böreğinden hayatını kaybetti. Bir dilim su böreğinden bir kişi hayatını kaybediyor. Biz buna nasıl müsaade edebiliriz. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler ne yazık ki daha çok çocuklara yönelik, çikolata, şekerleme, cips gibi şeyler. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Herkes kendisinin gıda kontrolcüsü olacak. Kendi tükettiği ürünün sağlıklı olup olmadığını mutlaka kontrol edecek.’
Aslan, Ramazan ayı ve Bayram öncesinde denetimlerin devam edeceğini belirtti.
Editor : Haberpanelim