Sivas’a yeni bir hastane kazandırmak için çeşitli girişimlerde bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katkısıyla Kalkınma Bakanlığı’ndan 200-250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin sözünü aldı. Gelecek yıl temelinin atılması beklenen hastane için proje hazırlıkları tamamlandı.
ERSAN ARSLAN
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Kalkınma Bakanlığı’ndan 200-250 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi için destek sözü aldıklarını açıkladı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın devreye girmesi ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştüklerini ve hastane için destek sözü aldıklarını belirten Kocacık, 6 katlı hastane projesi için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, üniversitenin 2012-2014 dönemine ilişkin Rektörlük Senato Salonunda değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Sami Hizmetli ve CÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe de katıldı.
Kocacık, toplantıda göreve geldiği 2012 yılından bugüne üniversitede gerçekleştirilen proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üniversitenin misyonu ve vizyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Kocacık, öncelikli hedeflerinin huzurlu bir üniversite oluşturmak olduğunu ve bunu sağladıklarını söyledi. Yeni açılan bölüm ve programlar, öğrencilere yönelik düzenleme ve yenilikler, akademik ve idari personel sayıları hakkında bilgiler veren Kocacık, hızla gelişen üniversitenin YÖK Devlet Üniversiteleri sıralamasında da iyi bir noktada yer aldığını söyledi. Kocacık, ‘YÖK tarafından devlet üniversiteleri arasında yapılan sıralamada üniversitemiz Öğrenci Sayısı sıralamasında 15, öğretim elemanı sayısı sıralamasında 25. olmuştur’ dedi.
CÜTF Hastanesi’nde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Kocacık, hastaneye yeni kazandırılan bölüm ve merkezler, yeni alınan tıbbi cihaz ve donanımlarla hizmet kalitesinin artırıldığını söyledi. Kocacık üniversiteye kazandırılan ve yapımı devam eden yeni fakülte binaları, cami, yurt ve sosyal donatılar hakkında da bilgi verdi.
‘KADIN DOĞUM VE ÇOCUK
HASTANESİ YAPACAĞIZ’
Rektör Kocacık konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Cumhuriyet Üniversitesi’ne yapılması gündeme gelen yeni hastane projesi ile ilgili soruları yanıtlayan Kocacık, yeni hastanenin TOKİ kanalıyla yapılması için girişimlerde bulunduklarını ancak bunun olumlu sonuçlanmadığını söyledi.
Bu süreçte Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın kendilerine yakın ilgi gösterdiğinin altını çizen Kocacık, Bakan Yılmaz’ın desteği ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştüklerini ve Sivas’a 200-250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi kazandırmak için destek sözü aldıklarını söyledi.
Kocacık, şu ifadeleri kullandı:
‘Yeni hastane konusunda Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’dan destek aldık. Her iki bakanımıza da teşekkür ediyorum. Hastane konusunda geçen sene bütçe görüşmelerine gittiğimizde bize dediler ki ‘TOKİ ile görüşün’ biz TOKİ ile görüştük ama tepkiler oldu. ‘Yapmayın, etmeyin Sivas’ta inşaat sektörü ölecek’ diye. TOKİ bize hastane yapacaktı, biz de onlara arsamızı verecektik. Ama tepkiler olunca vazgeçtik. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz Bey dedi ki, ‘hocam sen TOKİ’yi boş ver, ben seni Kalkınma Bakanımıza götüreyim, devlet, hastanemizi yapar’ dedi. Birlikte Sayın Kalkınma Bakanımıza gittik ve bunun sözünü aldık. Hastaneyi, Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi olarak şuanda hastanemizin yanındaki yemekhanenin üst kısmına yapacağız. 10 bin metrekareden biraz fazla ve 6 kat olarak yapılacak. Onkoloji Hastanesi’ni de yanına ek bina yapacağız. Fizik Tedavi’de Çermik’e hastane binası yapılacak.’ İfadelerini kullandı.
‘PROJEMİZ HAZIR’
CÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ise hastane konusunda gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirterek, projelerinin hazır olduğunu, hastanenin temelini gelecek yıl atmayı hedeflediklerini belirtti.
Yeni hastane binasının yapılmasının ardından mevcut hastanenin boşalan bölümleri ile birlikte revize edilerek yeniden düzenleneceğini belirten Gökçe, şu ifadeleri kullandı:
‘Bizim Sivas’taki tıp fakültesi hastanemiz, Türkiye’deki Tıp Fakültesi Hastanelerinin çoğuyla aynı. Çoğu tıp fakültesiyle aynı yaşta. Bir revizyon gerekiyor. Ya bu revizyon yapılacak, ya yeni bir hastane yapılacaktı. Biz yeni bir hastane yapalım dedik ama olmadı. Biz, öncelikli olarak bakanımızın da desteğiyle ilk olarak bir ‘Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ planladık. Projelerini de bitirdik. Yaklaşık 200-250 yatak kapasiteli olacak. Proje aşaması çoğunlukla halledildi. Ekipmanlar ve devletten öncelikli olarak gereken projelendirme parası gelecek. Bunlar bu sene içerisinde yapılırsa gelecek senenin ilk aylarında hastanemizin temeli büyük ihtimalle atılacak. Bunun üzerine çalışıyoruz. Hastane bittikten sonra öncelikli olarak, hastanemizin kalan boşalan yerlerini koğuş sisteminden çıkarıp tekrar revizyon yapa yapa yeniden düzenleyeceğiz. Ama öncelikli olarak bizim 200-250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi projemiz var. Zaten bunu uygun gördüler.’
‘FİZİK TEDAVİ HASTANESİNE
EK BİNA YAPACAĞIZ’
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, ise Cumhuriyet Üniversitesi’nin Sıcak Çermikte bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin mevcut hali ile ihtiyaca cevap veremediğini belirterek, bölgede 60 yatak kapasiteli bir ek bina inşa edileceğini söyledi.
Sivas’ın bu açıdan bölgesinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hizmetli, Sivas’ın gerçekleştirilecek yatırımlarla sağlık turizmi alanında da merkez haline dönüşeceğini söyledi.
Hizmetli, ‘Sağlık turizmi tek başına bir yataklı kurumun hizmete geçmesi değildir. Sürekli olarak orada yenileme ve güncel tedavi yöntemlerini yakalamaktır. Dolayısıyla biz 1974’te temelleri atılan üniversite hastanemizle beraber onun yan kampüslerini oluşturma yönünden çalışmalar yaptık. Bunlardan bir tanesi de Sıcak Çermik’teki Fizik Tedavi Hastanesi… Bu aslında bir kampus ve gelişmiş üniversitelerde de bu tarzda gelişmeler olmaktadır. Yeni tedavi parametreleri konarak ancak gelişmeler bu şekilde sağlanabilmekte.
2004’te hizmete açmış olduğumuz Fizik Tedavi Hastanesi şuan ihtiyaca cevap vermiyor. Şuanda Sivas Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Ramatoloji konusunda Kayseri, Erzincan, Tokat ve Orta Anadolu’nun önde gelen önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Dışarıdan gelen hasta sayımız yıllar içerisinde artarak şuanda yüzde 64’e ulaşmıştır. Yani Fizik Tedavi Hastanesi’nde yatan hastanın yaklaşık yüzde 50’si dışarıdan gelmektedir. O nedenle 100 tane aktif yatağı olan Fizik Tedavi Hastanesi şuanda yetişmemekte, ihtiyaca cevap verememektedir. O nedenle Sayın Rektörümüz ve Bakanımızın destekleriyle biz orada yeni bir hastane binasını ek bina şeklinde planladık. 60 yataktan az olmamak kaydıyla bir ek bina yapacağız. Bununla birlikte bölgesel hizmetimiz de daha üst düzeye çıkacak. Sağlık hizmeti ve sağlık turizmi yönünden bölge merkezi olmayı da gerçekleştireceğiz.’
‘BU İMKANI KULLANMALIYIZ’
Hizmetli’nin ardından Sıcak Çermik Bölgesi ve yeni yapılacak ek bina projesi ile ilgili düşüncelerini paylaşan Rektör Kocacık, Sıcak Çermiğin çok büyük bir imkân olduğunu belirtti. Milli savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile bu konuda aralarında geçen bir diyalogu da basın mensupları ile paylaşan Rektör Kocacık, şu ifadeleri kullandı:
‘Bakan bey bana ‘Fizik Tedavi Hastanesi’ne neden ek bina istiyorsunuz’ diye sordu. Dedim ki, bizim hastanemiz 96 yataklı. 1 yılda 2 bine yakın hasta geliyor. Randevuyu 6-8 ay sonraya veriyoruz. Böyle bir potansiyel, imkân, faydalı bir su varken niye kullanmayalım dedim. ‘Haklısın’ dedi.
Böyle bir imkân var niye kullanmayalım. Sivas’tan bile gidip başka kaplıcalardan devre mülke girenler oluş. Şimdi inşallah ona gerek kalmayacak. Çok güzel bir Sıcak Çermiğimiz var. Biz de bunu sağlık turizmi açısından değerlendirmek istiyoruz. Hem sağlığa, hem turizme faydalı olsun.’
Editor : Haberpanelim