Gündem

?Hara´b Oldular

?Hara´b Oldular

?Hara´b Oldular
15-09-2014 17:41


Uzun yıllardır atıl vaziyette bekleyen tescilli binalar harabeye döndü.  Kent merkezine 7 km uzaklıktaki hara binaları ve 800 dönümlük arazinin, aslına uygun olarak değerlendirilmesi bekleniyor.

MUSTAFA IŞIK

Sivas-Ankara karayolu üzerinde bulunan tescilli Aygır depoları çürümeye devam ediyor.

Sivas Merkez Yapı Mahallesi’nde, yaklaşık 800 dönümlük arazi üzerinde bulunan üç aygır deposu, idari bina ve lojman binaları ile ilgili herhangi bir çalışma yapılım yapılmayacağı merak ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Sivas’a yapılması planlanan ancak, rafa kaldırılan Hipodrom Projesi için anılan arazi ve depolar atıl vaziyette bekliyor.

Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanterine kayıtlı, mülkiyeti Özelleştirme İdaresi’ne ait arazi ve 1889 yılında inşa edilen aygır depolarının akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.

OSMANLI’NIN AT YETİŞTİRME MERKEZİYDİ

Cumhuriyet dönemi öncesinde Osmanlı Ordularına at yetiştirilen aygır depoları, cumhuriyet döneminde de benzer amaçlarla kullanıldı. Tarihi binalar, 2007 yılında tescil edilmesine rağmen, koruma altına alınmadı. Her geçen gün çürüyen ve adeta kaderine terk edilen binalar ve hara alanına uzun süredir, Sivas İl Özel İdaresi talip. Söz konusu alanda Kangal Köpeği Yetiştirme ve Tanıtım Merkezi ve Atçılık Faaliyetlerinin yürütüleceği bir proje uygulamak isteyen İdare bu yöndeki girişimlerini neticelendiremedi.

HİPODROM İÇİN UYGUN DENİLMİŞTİ…

Haraların bulunduğu alana eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp döneminde hipodrom yapılması konusu gündeme geldi. O dönem Sivas-Ankara karayolu üzerindeki 'Eski Aygır Depoları (Hara)’ olarak kullanılan bölgede konuyu değerlendirmek üzere gelen heyet alanın hipodrom için uygun olduğu yönünde rapor hazırladı. Ancak iddiaya göre, seçimlerden sonra iktidarın değişmesi ve yeni gelen idarecilerin basiretsizliği, Sivas'ın bu yatırımdan mahrum kalmasına neden oldu.

Hara arazisi, Sivas eski Valilerinden Hasan Canpolat döneminde bir kez daha hipodrom için gündeme geldi. Ancak, bu girişimde başarısız oldu.

ALİ KOLAT DÖNEMİNDE DE GÜNDEME GELDİ

Haralar ve bulunduğu bölge ile ilgili hipodrom yatırımı düşüncesi Sivas eski Valilerinden Ali Kolat döneminde de gündeme geldi. Kolat döneminde, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Ömer Faruk Girgin ve beraberindeki heyet Sivas’a gelerek bazı arazilerde incelemede bulunmuştu.

Sivas’a yapılması planlanan hipodrom için Haraların bulunduğu alan da gündeme geldi, ancak bu kez konunun uzmanlarının alanın hipodrom için yetersiz olduğunu belirttiği ileri sürüldü.

YILLARDIR ATIL DURUMDA…

Osmanlı’nın son döneminde At yetiştiriciliği merkezi olarak hizmet veren haralar, daha sonra 1933 yılında kurulan Sümerbank’ın mülkiyetine geçti, sonrasında ise şeker fabrikası yapımı için tahsis edildi. Ancak bölgede istenilen yatırım gerçekleştirilemedi. Kamu bankasının özelleştirilmesinin ardından, arazinin mülkiyeti Özelleştirme İdaresi’ne geçti. Söz konusu alanın mülkiyeti halen Özelleştirme İdaresi’nin üzerinde.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER