Gündem

Yurt Dışından İlaç Temininde Eczacılar İrtibat Noktası

Yurt Dışından İlaç Temininde Eczacılar İrtibat Noktası

Yurt Dışından İlaç Temininde Eczacılar İrtibat Noktası
25-09-2014 17:09


RUHİ DEMİR

Türkiye’de ruhsatlı olarak bulunmayan ve yurt dışından temin edilen ilaçlarla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Yurt dışındaki ilaçları temin etme ve gerekli prosedürleri yerine getirme noktasında büyük zaman kaybı yaşayan ve zorlanan hastalar artık, ithal ilaç başvurularını eczanelere yapacak. Daha önce direk Türkiye Eczacılar Birliği’ne (TEB) yapılan başvurular için irtibat noktası eczacılar olacak.

 ‘24 BİN ECZANE İRTİBAT NOKTASI OLACAK’

37. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş, yeni düzenleme ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

TEB’in ilaç temini ve hastaya ulaştırılması noktasında sunduğu önerinin akamete uğradığını ve yasal düzenleme talebinin yerine getirilmediğini belirten Akkuş, buna rağmen TEB’in hastaların ilaca kolay ulaşımını sağlamak için bir çalışma yapıldığını söyledi.

Akkuş, ‘ülkemizde ruhsatlı olarak bulunmayan ve hastalara gerekli olan ilaçların yurt dışından ithal edilerek teslimi konusunda birliğimiz, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokoller imzalayarak bir kamu hizmeti olan yurtdışından ilaç tedarik hizmetlerini sürdürmektedir.

İlgili Kurumlarla yapılan her görüşmede merkez heyetimizin bu konuda verdiği görüş, ülkemizde hastalara ilaç sunmanın yegâne yolunun ilaçlara ruhsat verilip geri ödemeye alınması ve eczaneler aracılığı ile hastaya ulaştırılmasıdır.

Geçtiğimiz Temmuz ayında ise yurtdışından ithal edilen ilaçların eczaneler aracılığıyla hastaya ulaştırılması konusunda TİTCK ile yapılan şifahi görüşmedeki mutabakat sonucu 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununun EK 7’nci maddesine bir düzenleme yapmak suretiyle işlemlerin eczaneler vasıtasıyla yapılması önerimiz maalesef akamete uğramıştır.

Merkez Heyetimizin 3. Başkanlar Danışma Toplantısında da dile getirmiş olduğu üzere yasal düzenleme için yukarıda belirttiğimiz önerimiz gerçekleşmemiş olsa dahi ithal edilen ilaçların hastalara ulaştırılması noktasında eczanelerden hizmet alma konusunda Birliğimiz hazırlıklarını tamamlamıştır. Bu çerçevede ülkemizde ruhsatlı olarak bulunmayan ilaçlar için 24 bin eczanemiz hastaların bu ilaçlara ulaşmasında irtibat noktası olacak. Bu şekilde ilaca ihtiyacı olan vatandaşlarımız reçeteleri ile herhangi bir eczaneye giderek ithal ilaç başvuru sürecini başlatmış olacaktır’ ifadelerini kullandı.

‘ONAY ALINAN İLAÇLAR

İTHAL EDİLEBİLECEK’

İlaç temin şartları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Akkuş, bu konuda izlenecek yol ve prosedürler hakkında da bilgi verdi.

Akkuş, ‘Sosyal Güvenlik Kurumu mensubu hastalar, reçete bedelini kendi ödeyecek hastalar ile Türkiye İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası mensubu hastaların reçetelerine ait işlem basamakları www.teb.org.tr adresinde ‘Yurtdışından İlaç Temini’ başlıklı sekmede yer almaktadır.

Yurt dışından ilaç temini için öncelikli şart Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan ithalat için onay alınmasıdır. Bu onaydan muaf olan ilaç ve endikasyonlar, kurum tarafından her Cuma https://www.iegm.gov.tr/ adresinde yayınlanmaktadır. Tüm reçetelerin kurum tarafından yayınlanan ‘Yurtdışı Aktif İlaç Listesi’ndeki şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Bu şartları yerine getirmeyen reçeteler Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na onay alınması amacıyla gönderilmekte olup, kuruma gönderilen her reçetenin onay alması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.’ Dedi.

ECZACILAR NELERE DİKKAT EDECEK?

Eczacıların bu kapsamda dikkat etmesi ve uyması gereken kurallar hakkında da bilgiler veren Akkuş, eczacıların hastaların getirdiği reçeteleri sürekli güncellenen Farmainbox sistemi üzerinden ön kontrol yaparak TEB’e ulaştıracağını belirtti.

Akkuş, şu ifadeleri kullandı:

‘Eczacılarımıza gelen Sosyal Güvenlik Kurumu mensubu hastaların evrakları Birliğimiz tarafından sürekli güncellenmekte olan Farmainbox üzerinden erişim sağlanacak reçete ön kontrol panelinden eczacılarımızca ilaç ismi aratılarak incelenecek ve birliğimize kargo ile alıcı ödemeli olarak gönderilecektir. Gönderilen evraklarda eczacı adı-soyadı, eczane adı-adresi ile hastaya ait iletişim bilgilerinin mutlaka yer alması gerekmektedir.

Eczacılarımız tarafından Birliğimize ulaştırılan kurallara uygun düzenlenmiş reçeteler Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer ilgili kurumlara birliğimiz tarafından fatura edilecektir.

Bu reçetelerin fatura edilerek ilaç bedellerinin kurumlardan tahsilâtları gerçekleştirildikten sonra eczacılarımıza vermiş oldukları bu hizmet karşısında merkez heyetimiz tarafından belirlenecek olan bir hizmet bedeli fatura karşılığı aktarılacaktır.

Hastanın reçetesinde eksiklik tespit edilmesi halinde hasta ile irtibata geçilerek gerekli eksikliklerin giderilmesi konusunda reçete eczaneye iade edilecektir. Reçete, Sağlık Uygulama Tebliği ve diğer ilgili protokol hükümlerine uygun olarak düzenlenmişse ilaçlar, hastanın belirtmiş olduğu adrese birliğimiz tarafından kargo ile gönderilecektir. Bu aşamada eczaneye herhangi bir ilaç gönderimi yapılmayacak olup, sadece eksiklik tespit edilen reçeteler eczaneye iade edilecektir.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER