Gündem

Tarihin Arka Bahçesi

Tarihin Arka Bahçesi

Tarihin Arka Bahçesi
27-09-2014 17:22

Yetkililerin konuyla ilgili uyarıları yaparak, bu görüntünün ortadan kaldırılmasını sağlamaları bekleniyor.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Kent merkezinde bulunan Tarihi Çifte Minareli Medrese’deki çirkin görüntü tarihi alana adeta gölge düşürdü. Tarihi Medrese’deki çay bahçesine ait kullanılmaz hale gelen masa ve sandalyelerin eyvan bölümündeki hücrelerin hemen dışında depolanması tepkilere yol açtı.

Açık hava müzesi görünümünde olan ilimizde kent meydanında birçok önemli tarihi yapı bulunuyor. Büyük bölümü yıkılan tarihi yapı bugün çay bahçesi olarak hizmet veriyor.

Özellikle yaz aylarında Sivas halkının yoğun ilgi gösterdiği bu tarihi yapıda çay bahçesinde kullanılmaz hale gelen eşyaların medrese bahçesinin hücrelerinin bitişiğinde depolanması tarihi yapıya gölge düşürdü.

Yaz aylarında ilimize gelen turist sayısının da artmasıyla birlikte tarihi Çift Minare’nin ziyaretçi sayısı da arttı. Ancak medrese bahçesinde bir bölümün adeta hurdalık gibi kullanılması görenleri şaşkına çevirdi.

Konuyla ilgili yetkililerin devreye girerek, çay bahçesi işletmecilerine gerekli uyarılarda bulunup, tarihi yapının bahçesinin bu şekilde hurdalık olarak kullanılmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

1243’deki Sivas - Suşehri Köse Dağı’nda Selçuklular ile Moğollar arasında yapılan Köse Dağı Savaşı’ndan sonra, Anadolu ve Sivas’ta Moğol hakimiyetinin sona ermesinin ardından Sivas’ta bulunan İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese, halk arasında Dar’ül Hadis olarak da bilinir.

Minareler dışındaki medrese bölümünün harap olması nedeniyle 1882 yılında Sivas Valisi Sırrı Paşa tarafından ön cephesi hariç yıkılmıştır. 1886 yılında ana eyvana hastane yaptırılmıştır. Bu yapı daha sonraları Askeri Rüştiye olarak kullanılmıştır. 1914 yılından 1960 yılına kadar da İsmet Paşa ve Numune İlkokulu olarak hizmet vermiştir.

1960 yılından sonra bina Sivas Valisi Mehmet Varinli tarafından yıktırılmış, çevre düzenlemesi yaptırılarak bugünkü halini almıştır. Yapıldığı dönemde Vezir Şemseddin Medresesi olarak da bilinen Çifte Minareli Medrese’de İslam Hukuku dersleri okutulmuştur.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER