Gündem

?Türkiye Birincisiyiz?

?Türkiye Birincisiyiz?

?Türkiye Birincisiyiz?
01-11-2014 18:35

Ülke genelindeki üretim ise 150 bin ton civarında. Türkiye’de sertifikalı tohum ve patates yetiştirilen alanların yüzde 60’ının tohumu Sivas’tan gidiyor.’ Dedi.

ERSAN ARSLAN

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas’ın tarımsal alanda en önemli üretim potansiyelinin tohumluk patates olduğunu söyledi. Kentte öne çıkan bazı ürünler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Aslan, bu sene yaşanan bazı olumsuzluklar ve beraberinde yaşanan sıkıntılar hakkında da bilgi verdi.

HUBUBATTA VERİM DÜŞTÜ

Aslan, bu yıl yaşanan kuraklığın hububat üretimini büyük oranda etkilediğini belirterek, bu kapsamda çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için girişimde bulunduklarını belirtti. Aslan, ayrıca 30 Mart’ta yaşanan don ile birlikte ceviz ve kayısı gibi sert çekirdekli meyvelerde verim düşüklüğü yaşandığını belirtti.

Aslan; ‘Bu sene bir kuraklık yaşadık. Özellikle hububat üretiminde yüzde 30’a yakın verim düşüklüğümüz vardı ve çiftçilerimizin borçlarını ertelenmek üzere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine bildirdik.

Bir de meyvecilikte 30 Mart’ta sert bir soğuk yaşadık. Don dolayısıyla özellikle ceviz, badem, Kayısı gibi sert çekirdekli meyvelerde verim düşüklüğümüz var. Elma, armut, ayva gibi yumuşak çekirdekli meyvelerde herhangi bir sıkıntı yok’ dedi.

‘PATATESTE KALİTEMİZ OLDUKÇA YÜKSEK’

Kentte Sonbahar ile birlikte patates hasadının başladığını, ancak yağışlar nedeniyle hasadın zorlaştığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, patatesteki verimin geçen seneye oranla çok iyi noktada olduğunu söyledi.

Sivas’ta yüksek kalitede patates üretimi yapıldığının altını çizen Aslan; ‘Şimdi Sonbaharda hasat edilen patates, şeker pancarı gibi ürünlerin dönemindeyiz. Havaların yağışlı gitmesi hasadı güçleştiriyor çiftçilerimiz açısından. Patatese baktığımızda geçen seneye göre verimimiz bu sene oldukça iyi. Sulanan ürünler olduğundan dolayı bunlar kuraklıktan etkilenmediler. İlimizde patates kalitemiz oldukça yüksek. Tarımda genel bir kural vardır. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkları yumrulu bitkilerde kaliteyi etkiler. Hem hoş koku, hem kuru madde yüksekliği hem de büyüme bunların üçü gece-gündüz sıcaklık farklarıyla direkt alakalıdır. Bu fark ne kadar yüksek olursa kuru madde oranı o kadar yüksek olur, aroması, verimi de o kadar iyi olur. Bölgemiz bizim yumrulu bitkiler için iyi bir bölge.’ Şeklinde konuştu.

‘SERTİFİKASIZ TOHUMLARA EL KOYUYORUZ’

Türkiye’de tohumluk patates üretiminde önemli bir ihtiyaç bulunduğunu belirten Aslan, Sivas’ta tohumluk patates üretimi için yoğun çalışmalar yapıldığını kaydetti. Kentte, sertifikalı ve kaliteli tohumluk üretildiğini belirten Aslan, dışarıdan gelen ve sertifikası ne olduğu belli olmayan tohumluklara ise el koyarak imha ettiklerini belirtti.

Toprağı hastalıklardan korumak için yoğun mesai harcadıklarını belirten Aslan, şu ifadeleri kullandı:

‘Tohumluk patates üretim alanlarımız her yıl artıyor. Daha fazla alanda patates üretimini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin her yıl 450-500 bin ton civarında tohumluk patates ihtiyacı vardır. Türkiye’nin üretimi de 150 bin ton civarında. Yani bayağı bir tohumluk açığımız var. Bunu kapatmak için ekim alanlarını artırmamız gerekiyor. Bu konuda firmalarımız çalışmalarını devam ettiriyor. Tohumluk üretilen alanlarda hastalık sıkıntısı olan bölgeler, iller var. Çok şükür ilimizde herhangi bir hastalık yok. Tohumluk patates üretim alanlarında kontrolör olarak çalışan arkadaşlarımız yoğun olarak denetim gerçekleştiriyor. Ekilecek patateslerin numunesi alınıyor, onlara bakılıyor herhangi bir eksiklik, sıkıntı var mı? Ekilecek arazilerin numuneleri alınıyor, onlara bakılıyor. Yıl da 3 defa kontrol ediliyor. Üretilen tohumluklardan yine numune anıyor, onları da kontrol ediyoruz herhangi bir hastalık ya da zararlı var mı diye. Tohumluk patates birimine de devamlı personel takviyesi yapıyoruz. Tüm ekibimizle birlikte bölgeye hastalık girmemesi için elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz. Her sene muhtarlara söylediğimiz bir şey var. Kesinlikle belgesiz patates ekimi yapılmasın, ne olduğu belirsiz kamyonlarda satılan patatesler alınıp da ekilmesin. Bu şekilde ekim döneminde özellikle geldikleri zaman bize ihbarda bulunsunlar. Biz o patateslere el koyuyoruz ve imha ediyoruz. Bu çok önemli... Kaynağı belirsiz patatesi toprağa dikmemek lazım… Vatan toprakları buralar, ancak şahsın kendi toprağı aynı zamanda. Eğer kendi arazisine bir hastalık bulaşırsa bu sadece patatesi değil birçok ürünü de etkiliyor. Buğdaydan başka bir şey yetiştiremeyecek demektir ki, buğdayında ilimizde karı çok düşük.’

‘TOHUMLUK PATATES ÜRETİMİNDE

TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ’

Türkiye’nin tohumluk patates üretimin büyük bölümünün Sivas’ta gerçekleştirildiğini belirten Aslan, kentin üretim açısından Türkiye birincisi olduğunu söyledi.

Aslan, ‘Tohumluk patates üretiminde Türkiye birincisiyiz. Yemeklik Patateste de Türkiye sekizincisiyiz. Burada da azımsanmayacak bir durumdayız. Türkiye’de sertifikalı tohum ve patates yetiştirilen alanların yüzde 60’ının tohumu Sivas’tan gidiyor. Sivas’ın patatesinin de şöyle bir özelliği var, nereye giderseniz gidin bu işi bilenler patatesi gördüğü zaman bunun Sivas patatesi olduğunu rahatlıkla anlayabilirler. Dış kabuğun pürüzsüzlüğünden tutun, renginden, tadından, lezzetinden bu anlaşılabiliyor. Sertifika verilen enstitülerimizin de söylediği bir şeydir bu. ‘Gelen bir patatesin etiketine bakmadan Sivas’ın mı başka bir yerin mi biz bunu anlayabiliyoruz’ diyorlar. Bizim patatesimizin albenisi de o kadar yüksek.

Bölgemizde patates karlı bir tarım ürünü. Üretim maliyeti yüksektir ama getirisi daha çok yüksektir. Öyle olunca kar marjımız da artıyor. Biz çiftçilerimizi özellikle tohumluk patates üretimine yönlendiriyoruz. Yemeklik patates üretiminde çok fazla üretim olursa fiyatlar düşebilir ama belirttiğim gibi tohumlukta ihtiyaç 450 bin ton. 150 bin ton üretiyoruz ve 3’te birini üretebiliyoruz. Ne kadar üretirsek satılacaktır. Pazar sıkıntısı yok demektir.’ Şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER