Gündem

Sivaslı İş Beğenmiyor

Sivaslı İş Beğenmiyor

Sivaslı İş Beğenmiyor
13-11-2014 16:27


İlimizde işsiz olduğunu belirten Köksal, bunun yanı sıra eleman bulmakta zorluk çeken çok sayıda fabrika ve işletmenin de olduğunu ifade etti. Köksal ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda ilimizdeki istihdamın Haziran 2015’te % 6,9 oranında net artış sağlanacağını belirtti.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Çalışma ve İşkur İl Müdürü Nurettin Köksal, ilimizde yapılan araştırmalar sonucunda işsizliğin olmasının yanı sına iş beğenmeme gibi bir durumun da olduğunu vurguladı. İlimizde faaliyet gösteren birçok fabrikanın eleman ihtiyacı çektiğini ancak işçi bulmakta zorlandığını ifade eden Köksal, ilimizdeki işsizlerin iş beğenmediğini vurguladı.

Önümüzdeki aylarda ilimizde bulunan Suriyelilerin çeşitli yerlerde işe başlayacağını belirten Köksal, bu duruma bazı kesimlerin ‘Sivas halkını işe almadığımızı ve Suriyelileri işe aldığımızı’ söyleyecekler. Ancak biz Sivas İşkur İl Müdürlüğü olarak vasıflı veya vasıfsız iş başvurusu yapan herkese istihdam sağladıklarını belirtti.

Sivas Çalışma ve İşkur İl Müdürü Nurettin Köksal, ilimizdeki işgücü piyasası araştırmalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Köksal, ‘İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır’ dedi.

Bu hedef doğrultusunda Sivas ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak 2014 yılı 12 Mayıs – 27 Haziran tarihleri arasında Sivas İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirildiğini kaydeden Köksal, şunları kaydetti:

‘Sivas ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile Sivas’taki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.’

Yapılan araştırma ile birlikte ilimizdeki işgücü piyasasının fotoğrafının çekildiğini ifade eden Sivas İşkur İl Müdürü Köksal, ortaya çıkan istatistikleri şöyle sıraladı.

‘Sivas ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 1129 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 984 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır. Çalışma kapsamında Sivas ilinde 876 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Sivas’ın ‘açık iş oranı’ % 2,5 olarak hesaplanmıştır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 22,1’i, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 5 işyerinden l’inin açık işi bulunmaktadır.

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 5,6 ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Sivas’ta açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Makineci (Dikiş), Mermer İşçisi, Beden İşçisi (Genel), Garson Servis Elemanı, Ambalajcı (el ile), Satış Danışmanı, Kasiyer, Ağır Kamyon Şoförü, Ön Muhasebeci, Plastik Doğramacı/PVC İmalat ve Doğramacı, olduğu tespit edilmiştir.’

Sivas’ta ilk 6 ayda bin 324 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşıldığını belirten Köksal, ‘Yaklaşık her 5 işverenden 2 ’'si işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır’ dedi.

Köksal eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekleri ise şöyle sıraladı: ‘Makineci (Dikiş), Mermer İşçisi, Garson Servis Elemanı, Pazarlamacı, Çağrı Merkezi Görevlisi, Beden İşçisi (Genel), Aşçı, Gaz altı Kaynakçısı, Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı, Beden İşçisi (İnşaat) mesleğidir.’

Sivas İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 2 bin 377 kişilik net artışın beklendiğini gösterdiğini belirten Köksal, ‘Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 6,9 artmasını beklemektedir’ dedi.

Köksal sözlerini şöyle tamamladı:

‘Çalışmanın sonuç raporunda Sivas’ın işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Sivas’ın işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.

Önümüzdeki dönemde de, Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir. Araştırmanın; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER