Gündem

Destek Bekliyor

Destek Bekliyor

Destek Bekliyor
19-11-2014 17:40


Sivas Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Ömer Vatankulu’nun da destek verdiği bu projenin, 60 bin öğrenci hedefi olan Cumhuriyet Üniversitesine de büyük bir katkı sağlayacağı düşünülüyor

SERCAN ÇETİNEL

Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nde görevli Yüksek Mühendis olarak görev yapan Gültekin Kekeçoğlu, ülkemizdeki diğer kentlerin 2. ya da 3. Üniversiteyi kurmayı planladıkları bu dönemde, Sivas’ta 2. bir üniversite olarak Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi kurulmasının çok önemli olduğu ifade etti. Sivas iç Anadolu’nun en eski ve önemli kentlerinden biri ve sahip olduğu değerleri ile önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu Kekeçoğlu, hazırlamış olduğu projenin önemine değinerek şunları kaydetti:

Kekeçoğlu, ‘Cumhuriyet şehri Sivas, aynı zamanda bir demiryolu kentidir. Demiryolu Sivas için adeta altın yol kadar kıymetlidir. 30 Ağustos1930‘da Ankara-Sivas demiryolu hattının açılmasından sonra şehrin jeopolitik konumu gereği Sivas-Erzurum hattı, Sivas-Samsun hattı, Sivas-Malatya demiryolu hattı hizmete açılmış ve Sivas adeta demiryolu bağlantılarının kalbi konumuna gelmiştir. Karayolu ağları için de bir kesişim noktası olan şehrimiz, ülkemizin batıdan doğuya, kuzeyden güneye bağlantısının sağlandığı önemli bir geçiş noktasında yer almaktadır. Bağlantı yollarının çok önemli bir kısmı bölünmüş yol niteliğindedir. Bölünmüş yol olmayan Malatya-Sivas karayolunda çalışmalar devam etmektedir.’ dedi.

Daha sonra proje içeriği hakkında açıklamalarda bulunarak, Sivas’ın birikimleri ile Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi’ne hazır olduğunu ifade eden Kekeçoğlu, ‘Sivas’ın sahip olduğu imkânlar göz önünde bulundurulması lazım. Şehir içi raylı sistemler, demiryolu ulaştırması, hava yolu ulaştırması (Sivil Havacılık) ve karayolu ulaştırması alanlarında gerek teknik, gerekse idari mevzuatlar konusunda işletmelerin ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü karşılayacak elemanlar yetiştirmek üzere şehrimizde Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi kurulması ülkemizin gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.

Sivas ulaştırmanın bahsettiğimiz alanlarında pratik uygulamaların yapılabileceği altyapı imkânlarına sahiptir. Kurulacak bir Ulaştırma Bilimleri Üniversite ile şehrin işletmeleri bir birlerini tamamlayıcı rol oynayacaktır. Şehir sahip olduğu altyapı, eğitim, kültür ve birikimle bu iş için ideal bir konumdadır.

Tüdemsaş Sosyal Tesisler ve Müze Binası yaklaşık 8.200 m2 kapalı alana sahiptir. Karşısında 4. Bölge Malzeme Müdürlüğü olarak kullanılan 680 m2 kapalı alana sahip 2 adet yapı bulunmaktadır. Binalar fabrika nizamiyesi dışında yer almaktadır.

TCDD 4. Bölge Müdürlüğü Eğitim Merkezi Müdürlüğü binası, üniversite kurularak bu binanın tahsisi gerçekleştirilebilirse TCDD’nin personeli için ihtiyaç duyulacak tamamlayıcı eğitimler üniversite tarafından verilebilir. Bina yaklaşık olarak 3.000m2 kapalı alana sahiptir.’ dedi.

Ayrıca Sivas’ın geçmişte ki birikimlerine de değinen Kekeçoğlu, ‘Demiryolu ve havayolu ile güçlü bağları olan memleketimizin gururu Merhum Nuri DEMİRAĞ azmi, gayreti ve inancı ile adeta ülkeyi demir ağlarla örmüş, Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kurmuş, ilk yerli paraşüt üretimi gerçekleştirmiş bir kahraman olarak adını tarihe yazdırmıştır.

Sivas, ulaştırma alanında Nuri DEMİRAĞ’ın izinde bir ilki daha başarmak istemektedir. Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi’nin kurulması Demiryolunun şehrin ekonomisine, sanayisine, kültürüne sanatına ve edebiyatına kısacası hemen her şeyine etki etmiştir.

Aynı zamanda birçok insanın ekmek kapısı olmuş, kalanlarınsa mutlaka bir yakınının demiryolu serüveni olmuştur. Demiryolları Sivaslının gönlünde ayrı bir yere sahiptir ve Sivas’ın kalkınmasında demiryollarının en önemli rolü oynayacağına inanılmaktadır. Artık Sivas’ta demiryolculuk bir meslek değil yaşam biçimi halini almıştır. Bu yönü ile de Ulaştırma alanında kurulacak bir üniversiteyi Sivas hak etmektedir.’ İfadelerini kullandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Sivas Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Ömer Vatankulu, ülkenin ve şehrin gelişimine katkı sunacak bu tarz projelere destek olacaklarını ve sendika olarak üstlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini ifade ederek şunları kaydetti:

Vatankulu, ‘Bu kapsamda Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nde görevli, önemli birikimlere sahip, köklü bir demiryolu geçmişi olan Sivas Ulaştırma Memur-Sen üyesi Yüksek Mühendis Gültekin Kekeçoğlu’nun şehrimizde Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi açılması önerisini çok isabetli bularak destekleyeceklerini ifade etti.  Sivas’ın jeopolitik konumu ve sahip olduğu değerler de göz önünde bulundurulduğunda hava, kara ve demiryolu taşımacılığını kapsayan bir ihtisas üniversitesinin kurulması ile ülkemizin bu alanda yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamakla birlikte şehrimize çok yakışacak bir proje’ dedi.

Sivas’ta 2. bir üniversite kurulmasının çok önemli olacağına değinen Vatankulu, ‘Sivas gerek demiryolu ağlarının kesişim noktası olması, gerek karayolu ağı olarak devam eden KAP (Karadeniz Akdeniz Bağlantı Yolu Projesi) Projesinin de tamamlanması ile önemini daha da güçlenecek.  Konumu ve sahip olduğu konvansiyonel hava limanı ile böyle bir proje için çok uygun olacağı muhakkaktır. Sivas Selçuklulara başkentlik yapmış çok köklü bir medeniyet olarak emsali birçok kentin üçüncü hatta dördüncü üniversitelerini kurmayı hedefledikleri bir dönemde ikinci üniversite olarak Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi ile yıldızı parlayan iller kategorisine yükselecektir.

Özellikle demiryollarının serbestleşmesi sonrasında sektöre girecek firmaların bu alanda çok büyük bir insan kaynağına ihtiyaç duyacaktır. Günümüzde üretimde rekabetin çok önemli olduğu, maliyetler üzerinde taşıma maliyetlerinin etkisi çok büyüktür. Birçok üniversite bünyesinde ulaştırma alanın programlar ve bölümler açılmakta ancak bu alanda ihtisas üniversitesinin kurulması eğitim kalitesi ve mezunların doğrudan istihdama katılması açısından çok önemli.

Yurtdışında alanında otorite haline gelmiş şirketler incelendiğinde sadece faaliyet alanlarında nitelikli insan ihtiyacını karşılayacak özel ihtisas üniversiteler kurdukları gözlemlenmektedir. Bu sayede eğitim ve Ar-Ge faaliyetlerini bir arada yürüterek rekabet etme kabiliyetlerini artırdıkları gözlemlenmektedir.

 Akıllı ulaşım politikalarını tartışıldığı bu dönemde ihtisaslaşma için ülkemizde de ulaştırma alanın bir üniversitenin kurulması gerektiğine inanmaktayız. Sahip olduğu imkânlarla Sivas’ın böyle bir proje için çok uygun olacaktır.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER