Özellikle Üniversite – Şehir arasındaki sorunlara dikkat çeken Albayrak, gerek üniversite ile şehir arasında gerekse şehir içerisinde ileriye dönük çalışma yapmak adına raylı sistem projelerinin düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Albayrak ayrıca şehir merkezi dışında halkın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde de çok katlı otopark projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
HAYRULLAH AĞKAŞ
Türkiye Kamu-Sen Sivas İl Temsilcisi ve Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Nurullah Albayrak, şehrimizdeki trafik ve otopark sorununu gazetemize değerlendirdi. Ulaşım’da büyük sıkıntılar yaşandığının altını çizen Albayrak, her geçen gün artan araç sayısı dikkate alındığında önlem alınmaması halinde önümüzdeki yıllarda sorunun daha da vahim boyuta ulaşacağını kaydetti.
Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Albayrak, Sivas Belediyesi’nin ulaşım yönünde yapılmasını planladığı yatırımları da değerlendirdi. Üniversite ile şehir arasındaki trafik sorunuyla ilgili de değerlendirmeler yaptı.
Sivas Belediyesi’nin şehir içi halk otobüslerinin toplanma noktasının Üniversite yerleşkesine alınması fikrini değerlendiren Albayrak, ‘Bu çalışmanın hayata geçmesiyle Üniversite’deki ulaşım sorunu kısmen çözülmüş olabilir. Ancak burada Üniversite yerleşkesindeki yol ağı durumunun da göz önünde bulundurulması gerekir. İlimizdeki ulaşım sorununu ileriye dönük ortadan kaldırmak için raylı sistemlerin kurulması en mantıklısı olacaktır’ dedi.
Cumhuriyet Üniversitesi’nde şuan itibariyle 50 bine yakın öğrencinin olduğunu ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda da artarak katlanacağını belirten Albayrak, Üniversite ile şehir arasında hafif raylı sistem projesinin uygulanmasıyla sorunun ortadan kalkacağını ifade etti.
Şehir içi trafiğinde artık neredeyse İstanbul trafiğinden farkının kalmadığını ifade eden Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Albayrak, ilimizde ulaşımla ilgili düşünülen projelerin geleceği dönük olmadığını ve benzer trafik sorunlarıyla ilerleyen yıllarda tekrar karşı karşıya kalınacağını belirtti.
Hafif Raylı sistemin ilimiz koşullarında şehir içerisinde de rahatlıkla uygulanabileceğini belirten Albayrak, ‘Geçtiğimiz dönemlerde de ilim ulaşımıyla ilgili raylı sistem projeleri gündeme gelmişti. Ancak bazı kesimler Sivas’ın nüfusunun raylı sistemi kaldırmayacağı, raylı sistemin kurulması için nüfusun daha da yoğun olması gerektiği dile getirilmişti. Ancak Dünya genelindeki illere baktığımızda özellikle Avrupa’da nüfusu Sivas’tan bile az olan birçok ilde raylı sistemlerin kullanıldığını görüyoruz’ ifadelerini kullandı.
Artık Sivas olarak geleceğe yönelik projelerin ortaya konulması gerektiğinin altını çizen Albayrak, şehir içerisinde dar olan yollarda bile ‘Monoray’ ve benzeri projelerle mevcut trafiğe hiçbir zarar vermeden şehir içi ulaşımın sağlanabileceğini kaydetti.
Şehir içerisinde trafiğin yükünü taşıyan yolların dar olduğunu belirten Albayrak, bu yolların tek şeridinin otoparka dönüştürülmesinin ardından ulaşımda büyük aksaklıklar yaşandığını kaydetti.
Yolun tek şeridinin kapatılarak otopark olarak kullanılmasının ilimizdeki otopark sorununu ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Albayrak, mevcut Belediye’nin şehir merkezinde yapmayı planladığı otopark projeleriyle birlikte merkezdeki sorunun çözülebileceğini belirtti.
Vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı mahallelerde de park sorununun yoğun olarak yaşandığını belirten Albayrak, Sivas Belediyesi’nin bu bölgelerde de çok katlı bölge otoparkları yaparak Sivas halkının hizmetine sunması gerektiğini bu şekilde sorunun ortadan kalkacağını belirtti.
Sivas’ın kent merkezine sıkıştığını belirten Albayrak, yeni imara açılan bölgelerde de otopark alanlarını ve yol ağlarının 20 yıl – 30 yıl sonrasının düşünülerek planlanması gerektiğini ifade etti.
Editor : Haberpanelim