Gündem

BELEDİYE UYUŞTURUCUYLA SAVAŞA HAZIRLANIYOR

BELEDİYE UYUŞTURUCUYLA SAVAŞA HAZIRLANIYOR

BELEDİYE UYUŞTURUCUYLA SAVAŞA HAZIRLANIYOR
25-11-2014 17:40


HAYRULLAH AĞKAŞ

Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, dün katıldığı İl Genel Meclisi toplantısında 2015 yılında hayata geçirecekleri uyuşturucuyla mücadele projelerini anlattı. Özaydın, bugün Gaziantep’e giderek burada uyuşturucuyla mücadele için kurulan Gençlik Merkezi’nde incelemelerde bulunacaklarını ve gerekli alt yapıyı hazırlayarak 2015 yılında uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının dünkü konuğu eski İl Genel Meclis üyesi mevcut Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın katıldı.

Özaydın, İl Genel Meclis üyeliği döneminde edindiği tecrübeler ve Belediye Başkan Yardımcılığı süresinde yaptığı hizmetlerle ilgili İl Genel Meclis üyelerini bilgilendirdi.

Öz geçmişinden ve yaptığı hizmetlerden bahseden Özaydın, kendine bağlı bulunan Sivas Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmaları anlattı.

Toplantıda AK Parti Grup Başkanı Fikret Yıldırım, uyuşturucunun Türkiye’nin ve Sivas’ın da baş belası olmaya başlayacağını belirterek Bununla ilgili Sivas Belediyesi’nin bir çalışması olup olmadığını sordu.

Özaydın, ise Sivas’ta da uyuşturucu kullanımının geçtiğimiz yıllara oranla artış gösterdiğini belirterek, Sivas Belediyesi olarak bu konuda 2015 yılında kapsamlı bir çalışma yürüteceklerini kaydetti.

Özaydın, ‘Şuanda Emniyet Müdürlüğü’nün, Sivas Valiliği’nin ve Sivas Belediyesi’nin en önemli konularının başında uyuşturucu geliyor. Maalesef çok yaygınlaştı. Şuanda Sivas belki çok kötü durumda olmayabilir ama kötüye gidişin olduğunu söylemek istiyorum. Bununla ilgili biz Emniyet Müdürlüğü, Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak bir çalışma yapacağız. Bu uyuşturucu konusuyla ilgili Belediye Başkanımız Sami Aydın bey 2015 yılında çok önemli çalışmalara ortaya koymak adına beni görevlendirdi. Bu konuyla ilgili Türkiye genelinde yaptığımız araştırmalarda Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi’nde bir Gençlik Merkezi kurulmuş. Nasıl Gıda Bankası Türkiye’ye bir örnek teşkil ediyorsa, bu merkezde şuanda Türkiye’de bir örnek teşkil ediyor’ ifadelerini kullandı.

Belediye Başkan Yardımcısı Özaydın şöyle devam etti:

‘İnşallah ben yarın ekibimle beraber Gaziantep’e gidip o gençlik merkezinin tüm birimlerini, nasıl çalışıyor, ne iş yapıyor, bu uyuşturucuyla nasıl mücadele ediyor? Bu konularla ilgili oraya gidip bilgi alacağız. Oradaki çalışmaları incelememizin ardından yeni bir bina olabilir veya birim olabilir, bu konuyla ilgili 2015 yılında çok kapsamlı çalışmalar başlatacağız.

Ben Belediye Başkanlığı makamında çok kötü durumlarla karşılaşabiliyorum. Geçtiğimiz günlerde bir bayan geldi. Kocası ile ilgili öyle şeylerden bahsetti ki ‘Başkanım diyor, götürüyoruz, tedavi ettiriyoruz, tekrar başlıyor. Beni dövüyor, çocukları dövüyor ve sonra da bayılıp gidiyor.’

Uyuşturucuyla mücadele herkesin görevi. Bununla ilgili bütün kurumların birebir mücadele göstermesi gerekiyor. Bunun için de tabi ki bir merkez gerekli. Bu merkezi hayata geçirdikten sonra da hangi kurumlarla nasıl bir yol izlememiz gerekiyorsa o yönde geniş çaplı çalışmalar başlayacağız. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ prensibi doğrultusunda biz de bu konuyu çok önemsiyoruz.’

Hayat Ağacı Derneği ve Gıda Bankası’nın yürüttüğü çalışmalardan bahseden Özaydın, ‘Hayat Ağacı Derneğimiz, büyük bir hayali gerçekleştirmek amacıyla ‘Yaşanabilir bir dünya için yardım ederek yaşa’ sloganıyla, 24 Mart 2005 tarihinde Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın öncülüğünde ve Sivaslı hayırseverlerin katkıları ile kurulmuştur’ dedi.

Hayat Ağacı Derneği’nin 9 yıl içerisinde Sivaslıların destek ve katkılarıyla büyüyerek geliştiğini belirten Özaydın, Hayat Ağacı Derneği’nin alan el ile veren eli buluşturan ‘Anadolu’nun Büyüyen Yardım Hareketi’  konumuna geldiğini belirtti.

Başkan Yardımcısı Özaydın, Hayat Ağacı Derneği olarak hedef kitlelerinin ihtiyaç sahibi dul, yetim ve öksüzler, engelli, hasta ve yaşlılar, çocuk, genç ve kadınlar, mesleği ve işi olmayanlar, iş bulmakta zorlanan yetişkinler, göç sonucu şehir hayatına uyum sağlamakta güçlük çekenler başta olmak üzere; başka ülkelerden çeşitli nedenlerle ülkemize sığınan mülteciler, çok az geliri olup temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamada desteğe ihtiyacı olanlar olduğunu kaydetti.

Gıda yardımlarını anlatan Özaydın şöyle devam etti.

‘Müdürlüğümüz öncülüğünde kurulan dernek bünyesinde faaliyet yürüten Sivas Gıda Bankasından her ay düzenli olarak dul, yetim, engelli ve yaşlı ailelerden oluşan ihtiyaçlı ailelere market ortamında alışveriş yapma yöntemiyle gıda yardımı yapılmaktadır. Müdürlüğümüz tarafından yardıma uygun görülen ailelerin nüfuslarına göre bir limit verilerek verilen limit doğrultusunda ürünlerde sınırlama yapılmadan verilen limit kadar market alışverişi yapmaları sağlanır. Yapılan gıda yardımları şehrimiz esnaflarının ayni bağışlarıyla ve hayırsever vatandaşlarımızın nakit bağışlarıyla temin edilmektedir. Yapılan gıda yardımları Hayat Ağacı Derneği tarafından karşılanmaktadır.

Bu yıl müdürlüğümüz hizmet binasında çok ciddi bir tadilata girilerek hizmet binamızı dış cephesini eski görünümünden kurtararak yeni modern bir görünüme kavuşturduk. Aynı şekilde hizmet binamızın içinde de tadilat çalışmalarını başlatarak Modern bir market ve giyim mağazası görüntüsüne kavuşturmak için çalışmalara başlamış bulunmaktayız. 2014 Yılı içerisinde Aylık ortalama bin 100 aileye gıda yardımı yapılmaktadır.’

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne müracaat eden yoksul ailelerden Gıda Bankasından kuru gıda verildiğinde yemek pişirecek konumda olan ailelere gıda yardımı yapıldığını belirten Özaydın, ‘Verilen kuru gıda maddesini pişiremeyecek derecede hasta, yaşlı ve özürlü ailelere hazır yemek firmasından ihale ile hizmet alımı yapılmış ve ekmekleri ile birlikte üç çeşit yemek sefer tası ile ev adreslerine bırakılıp boş sefer tasları teslim alınmıştır. Hazır Yemek giderleri Müdürlüğümüz bütçesinden karşılanmaktadır. 2014 Yılı içerisinde Günlük ortalama 80 kişilik yemek dağıtımı yapılmaktadır’ dedi.

Ekmek yardımlarının hem Özbelsan A.Ş. ekmek satış büfelerinden hem de gezici ekmek dağıtım aracıyla devam ettiğini belirten Özaydın şunları kaydetti:

‘Bu kapsamda 28 dağıtım istasyonundan ekmek yardımı yapılmıştır. Ayrıca Özbelsan A.Ş.’nin 18 ayrı yerde ekmek büfesi olan bölgelerde ise yoksul aileler kendilerine verilen ekmek fişi ile günlük ekmek yardımı almaktadırlar.

Yaz aylarında ilimiz genelinde nispeten iş hacmi inşaat sektörünün canlanması nedeni ile artmakta, inşaat sektöründen geçimini sağlayan aileler bu aylarda gelir elde edebilmektedir. Kış sezonunun gelmesi ile birlikte şehrimizdeki inşaat sektörünün durması bu sektörden geçimini temin eden aileleri ekonomik yönden olumsuz yönde etkilemektedir. Mevsim şartlarından olumsuz yönde etkilenen bu ailelere kış sezonu ve eğitim dönemi boyunca yani 7 ay (Kasım-Haziran ayları arası) geçici olarak ekmek yardımı yapılmaktadır.

Ekmek yardımı günde ortalama 1356 aileye yapılmaktadır. Yazın dağıtılan ekmek sayısı günlük ortalama 2000-2500 adet arasında değişiklik göstermektedir. Kışın dağıtılan ekmek sayısı günlük ortalama 5000’ e kadar çıkabilmektedir. Ekmek dağıtım giderleri Müdürlüğümüz bütçesinden karşılanmaktadır.

Müdürlük olarak Mahallelerde ekmek dağıtım istasyonlarında araçlarla ekmek götürüp dağıtmak yerine mahallelerdeki muhtelif bakkallarla anlaşarak anlaşma sağlanan bakkallara birer pos makinesi konularak, ekmek yardımı alan şahıslara akıllı kart verilerek yardım alan şahısların ekmeklerini mahalle bakkalından temin etmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan ekmek yardımının bu şekle çevrilmesi insanların toplum içerisinde rencide olmalarının da önüne geçilmesi demektir.’

2014 Yılı Kurban Bayramında 143 Adet Büyükbaş (1.001 Hisse sahibinin) Kurban Kesimi gerçekleştirildiğini ve 2014 yılı içerisinde aylık ortalama 80 Adet Adak kurbanı kesildiğini belirten Özaydın şöyle devam etti:

‘Kurban bayramı ve diğer sair günlerde yapılan bağışlar neticesinde kurbanlıkların ve adaklık kurbanların bağış ve kesim işlemleri makbuz karşılığı gerçekleştirilmektedir. Kurbanlardan elde edilen etler paketlenerek gıda bankası et reyonunda ihtiyaçlı ailelerin et ihtiyacını karşılamak amacıyla dağıtıma sunulmuştur.’

Sivas Valiliği’ne bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan kömür yardımı alan ailelere de yakacak odun yardımında bulunduklarını ifade eden Özaydın, ‘Gerek Belediyemizin park bahçe çalışmaları sırasında elde edilen hurda ağaçlar, gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli nedenlerle hurdaya ayırmış olduğu odunlar titizlikle depolanmış ve torbalama sistemiyle paketlenerek, Müdürlüğümüz tarafından kayıt altına alınan ve uygun görülen ailelere yakacak yardımı yapılmıştır.

2014 Yılı kış sürecinde ortalama 1.000 Aileye odun yardımı yapmayı planlıyoruz. Odun yardımı yaptığımız her aileye yaklaşık 250 kg odun vermekteyiz. 2014 yılı kış sürecinde ihtiyaçlı ailelere toplamda 250 Ton odun yardımı yapmayı planlıyoruz’ ifadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER