Atalay, ‘özgüveniniz yüksek olsun. Merkez medyada çalışan, bugün birer efsane olarak yetişmiş gazeteciler dâhil hiç kimsenin sizden bir üstünlüğü yok. Hiçbiri sizden daha iyi şartlarda mesleğe başlamadı. Hiçbiri de sizden daha az iş kaygısı yaşamadı.’ Dedi.
ERSAN ARSLAN
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İletişim Fakültesi, ‘Medya ve Yerellik ve Etik’ konulu bir panel düzenledi. Fakültenin konferans salonunda gerçekleştirilen panele BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, SRT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasdemir ve Gazeteci Sirer Doğan konuşmacı olarak katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını CÜ İletişim Fakültesi Dekanı Metin Erol yaptı. Katılımcılara teşekkür eden Erol, daha sonra panelistleri davet etti. Prof. Dr. Zafer Cirhinlioğlu’nun yönetimindeki panelde konuşmacılara 15’er dakika konuşma süresi tanındı.
Panelde ilk konuşmayı BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay gerçekleştirdi. Atalay konuşmasında İletişim Fakültesi öğrencilerine önemli mesajlar verdi.
Medyadaki hızlı gelişim ve değişimlere değinen Atalay, ‘Medyanın geleceği her zaman var. Gittikçe ağırlığını artırarak yoluna devam edecektir. İster yazılı basın olsun, isterse yazılı basından kaymalarla daha önce başlayan televizyonculuk, bugün internet medyası, sosyal medya yarın neler karşımıza çıkacak bilemiyoruz ama ne olursa olsun gelecek bütün şekillere adapte olabilecek bir donanımda, cesarette yetişen, kendini şartlara göre yetiştiren arkadaşlarımız mutlaka gelecekte çok etkili olacaktır.’ Dedi.
‘SİVAS’TA OKUMAK BİR İMTİYAZDIR’
Konuşmasında Sivas’ın önemine vurgu yapan Atalay, tarih ve kültür kenti olan Sivas’ta okumanın bir ayrıcalık olduğunu söyledi.
Sivas’taki tarihi dokuya dikkat çeken Atalay, şu şekilde konuştu:
‘Sivas, bizim nadide memleketimizdir. Kurtuluş Savaşı’nın hakikaten başladığı, o ruhun Anadolu’ya dalga dalga yayıldığı bu önemli şehirde okumak hakikaten bir imtiyazdır. Sayın rektörümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Daha önce emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. Süper bir kampus var. Herkese nasip olmaz. Bizim memleketimiz Trabzon’da bütün arazi bu üniversite arazisi kadar değildir. Allah bazı yerlere araziyi bolca vermiş ve hakikaten güzel de işlenmiş. Burada okumanın avantajları var. Bunu sonuna kadar kullanacağınıza inanıyorum. Bu kadar önemli ve tarihi bir şehirde hiç kimse size bir şey öğretmese bile sağa sola bakmak, o tarihi eserleri görmek bile çok şey öğretiyor. Ben her gelişimde ayrı bir heyecana kapılıyorum. Hakikaten insanların eğileceği bir şehirdir Sivas, çevresi ve ilçeleri ile beraber. Önceki gelişimizde Divriği’ye uğrama fırsatımız oldu. Hiçbir bir tarihi eseriniz yoksa bile tek başına Divriği Ulu Camii Sivas’ı anlatmaya yeter. Sivasspor, Roberto Carlos yeter de artar.
Sivas’ta bir spor altyapısı oluştu.’
‘SİVAS’TAKİ GAZETELER
KAHRAMANCA BİRLEŞTİ’
Sivas’ta iletişim altyapısının da hızla oluştuğunu belirten Atalay, kentteki basın kuruluşlarını örnek gösterdi. Sivas’taki gazetelerin kahramanca birleşerek daha kaliteli ve nitelikli bir hale geldiğini belirten Atalay, Sivas’ta Milli Mücadele ruhunun medyaya yansıdığını belirtti.
Atalay, ‘iletişim altyapısı da hızla oluşuyor. Onu da görüyoruz. Daha önce var zaten. Milli Mücadele ve daha öncesi de var mutlaka. Ama Sivas’ı ve Türkiye’yi hareketlendirecek, ayağa kaldıracak o büyük ruhun bugün medyadaki yansımalarını görüyoruz. Bir kere Sivas’ın 1992’den beri televizyonu var. Ciddi bir başarıdır. Pek çok ilimiz, o tarihlerde televizyonculuğa başlayamadı bile. Ama Sivas başladı. Bir birleşme oldu gazetelerimiz arasında ayrı ayrı gazetecilik yapmak, zor şartlarda yapmak, hakikaten belirli bir pasta var ve o pasta ile beraber hayatını idame ettirmek kolay değildi. Kahramanca bir araya geldiler. Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi… Şuanda Basın İlan Kurumu’ndan ilan alan 3 gazete var. Ama onlar aynı zamanda onlar ciddi manada reklam almaya da başlayacaklar, iyi satış yapmaya başlayacaklar. Ben ona inanıyorum. Siz iyi bir ürün sunarsanız, okuyucu, tüketici sizi arar bulur. Reklamcı da sizi arar bulur. Firmalar da her okuyucuyu tüketici olarak gördükleri için okuyucuya ulaşmak zorundalar ve sizin kanalınızla ulaşacaklar.’ Dedi.
‘SİVAS BASININA GÜVENİYORUZ’
Öğrencilere iş hayatına yönelik önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Atalay, iletişim mezunlarının sadece medya değil birçok alanda kendilerine iş bulabileceklerini belirterek, ‘önünüze hedefler koyun, projeler üretin’ dedi. Bu konuda Sivas basınına güvendiğinin de altını çizen Atalay, gazetelerin daha fazla sattıkça daha başarılı oldukça daha fazla elaman çalıştıracaklarını söyledi.
Basın sektöründeki iş kaygısının sadece okulu bitirenler için değil, sektörde çalışanlar için de geçerli olduğuna dikkat çeken Atay, şu ifadeleri kullandı:
‘Ben dekanımıza teşekkür ediyorum. Panel birkaç kere ertelendi. Sonunda çok şükür gerçekleştiriyoruz. Ama bütün bunları sağlayacak, gerçekleştirecek olan elbette gazete patronlarımızdır, çalışanlardır, siz iletişimci gençlersiniz. Bir kere kendinize özgüveniniz yüksek olsun. Merkez medyada çalışan, bugün birer efsane olarak yetişmiş gazeteciler dâhil hiç kimsenin sizden bir üstünlüğü yok. Hiçbiri sizden daha iyi şartlarda mesleğe başlamadı. Hiçbiri de sizden daha az iş kaygısı yaşamadı. Her birinin hiç şüpheniz olmasın iş kaygısı olmuştur. Bugün medyayı yöneten pek çok kişi ile tanışıyoruz. Onların da henüz işe girmemişken başladı iş kaygıları, işe girdikten sonra acaba devam edebilecek miyiz şekline dönüştü. Sonra, bir yerde müdür olmaya başlayınca acaba müdürlüğü koruyabilecek miyiz diye düşünürken, bir gün genel yayın yönetmeni oldular, haber müdürü oldular. O gazetenin genel yayın yönetmenliğinden ayrıldıktan sonra başka bir televizyona genel müdür oldular. Arkasından da gerçekten başarılı arkadaşlar geliyor. Ama çalışanlar, kendini geliştirenler. Kaderiyecilik yapıp yan gelip yatanlar veya ümitsizliğe kapılıp kendini bir tarafa atanlar değil. Mutlaka bir şeyler yapmalıyım, farklı bir şeyler yapmalıyım diyen herkesi ben şuanda çok iyi yerlerde görüyorum. Mutlaka ‘ben şuraya geleceğim, şu işi yapacağım’ diyen arkadaşımız o işi yapacaktır ve o işi yaptıktan sonra da göreceksiniz işinde daha da yükselecektir. Bugün hayal bile edemediği yerlerde olacaktır.
İlk başlangıç Sivas basını… Biz Sivas basınına güveniyoruz. Daha başarılı oldukça, daha fazla gazete sattıkça, daha fazla elemanla çalışacaklardır. Yetmez, burada çalışan Sivaslı sayısı kadar İstanbul bürolarında da. 800 bin Sivaslı var İstanbul’da, Ankara’da yüz binlerce, İzmir’de yine öyle. Sivaslı olan arkadaşlarımız, iletişim öğrencilerimiz, Sivas’ta kalmak isteyenler, ben buralıyım burada doymak, yaşamak, evlenmek istiyorum’ diyenler mutlaka bu gazetelerde televizyonlarda çalışmaya başlasın. Ama çalışarak farklı şeyler üreterek yapsın. Hemen yarın, staj için başvursun.
Bir gazetede, televizyonda çalışma fırsatı bulamayanlar için daha pek çok saha var. Belediyeler, Valilikler, İl Özel İdareleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsa ve benzeri kuruluşlar ya da şirket ve fabrikalar çok iyi şeyler üretiyorlar ama tanıtamıyorlar, anlatamıyorlar. Bunların iletişim birimi oluşturması lazım. Oralarda da çalışacak olanlar sizlersiniz. Onlara proje hazırlayın, bir fabrikayı, iş adamını ziyaret edin.
En fazla iş sahibi olunabilecek meslek bu. Bunu da hareket alanını genişletecek olanlar da sizlersiniz. Bununla ilgili fikir oluşturup, şirketlere, kamu kurumlarına benimsetecek olanlar da sizlersiniz. Bir araya gelin, bol bol proje üretin ve göreceksiniz o projeleri kabul ettireceksiniz. Herkesin bir ihtiyacı var. Sıkıntısı olduğu bir anda devreye girerseniz hazır projenizle daha pek çok adımı atmış olursunuz.’
Atalay’ın konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, SRT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasdemir ve Gazeteci Sirer Doğan da Medya Yerellik ve Etik’ konularında önemli paylaşımlarda bulundu. Hasdemir ve Doğan mesleki tecrübelerini de İletişim Fakültesi öğrencileri ile paylaştı.
Panelin ardından İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Erol, konuşmacılara plaket takdim etti.
İletişim Fakültesi öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panele Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, CÜ İletişim Fakültesi Dekanı Metin Erol, Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal, Anadolu Basın Birliği Sivas Şube Başkanı ve Memleket Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kemal Çağlayan, BİK Sivas Şube Müdürü Mustafa Yüksel, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Muhittin Karahan, Hakikat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Deliktaş ve öğretim üyeleri de katıldı.
Editor : Haberpanelim