Gündem

Olimpiyata adayız

Olimpiyata adayız

Olimpiyata adayız
18-04-2013 11:54


 


 ERSAN ARSLAN
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) bünyesinde de faaliyet gösteren Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından Sivas'ta 'KOBİ ve Girişimcilik' konferansı düzenlendi.
STSO Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programa yurt içi ve yurt dışından çok sayıda önemli konuk katıldı. Konferanstaki konuşmalar davetlilere tercümanlar aracılığı ile aktarıldı.
Programda STSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Ata Şahin, 'Sivas için gelişim vizyonu' konulu sunum yaptı.
'KIŞ OLİMPİYATLARINA
ADAY OLACAĞIZ'
Şahin, katılımcılara gerek TSO gerekse diğer kurumlarca Sivas'ta uygulanan ve hedeflenen projeler hakkında kısa bilgi verdi. Yıldız Dağı, OSB çalışmaları, kaplıca turizmi gibi birçok konuda uygulanan ve hedeflenen çalışmaları sıralayan Şahin, 2003 yılında belirlenen 2023 vizyonu ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Sivas'ın Yıldız Dağı'ndaki yatırımların tamamlanması ile kış olimpiyatlarına aday olacağını Şahin, 'TSO olarak daha önceden belirlemiş olduğumuz genel ve yerel projelerden bahsetmek istiyorum. İlk projemiz TOB ETÜ Üniversitesi'nin bir fakültesinin Sivas'ta açılması. Bu fakültemizin eski fuar inşaatı devralınarak proje çalışmaları bitme aşamasına gelmiş, kısmet olursa 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlanacaktır. Başka bir konu Ankara-Sivas hızlı tren projesi, bu da 2016 yılında hizmete geçecek diye bekliyoruz. Diğer bir konu, Karadeniz-Akdeniz projesi kapsamında Sivas-Ordu karayolu. Bunun da çalışmaları devam ediyor. Yine planlanan tarih, 2015 sonu 2016 yılı. Teşvik Yasası süresinin uzatılması ile ilgili bir konumuz vardı. Bu da bildiğiniz gibi teşvikler kapsamında eski teşvik kanunu bitti.
Şimdi hükümetimiz aralarında Sivas'ın da bulunduğu 49 ili kapsayan yeni bir teşvik kanununun çalışmasını yapıyor.
Mayıs-Haziran aylarında açıklanmasını bekliyoruz. 1. Organize Sanayi Bölgemiz tamamlanmış, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması için çalışmalarımız devam etmektedir.
2023 kış olimpiyatları için ilimizdeki Yıldız Dağı kayak tesisleri çalışmaları devam ediyor. Telesiyej ihalesi yapıldı. 2023 kış olimpiyatlarına Sivas'a aday olarak açıklayacağız.
İlimizde bulunan kaplıcaları sağlık turizmine kazandırmak için yaptığımız çalışmalar var. Bilindiği gibi Dünyadaki tek Sedef tedavi merkezi olan Kangal Balıklı Kaplıca'nın da bu kapsamda değerlendirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor' dedi.
TOBB ETÜ, Sivas Belediyesi'nce yürütülen Eski Sanayi Projesi ve diğer çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şahin; konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:
'Yerel projelerden de bahsetmek istiyorum. İlimizde daha öncede yine odamızın projesi olan Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nin revize edilmesi ile ilgili bir konu var. 5-6 yıl önceki fuar kavramı değiştiği için buranın biraz daha küçültülerek TOBB ETÜ üniversitesine dönüştürülmesi konusundaki çalışmalarımızdan bahsetmiştim. TOBB ETÜ'nün yanında Fuar ve Kongre Merkezimiz de bu binada devam edecek. Eski Sanayi ile ilgili belediyemizin bir projesi var. Onu da yakından takip ediyoruz.
Yerel projelerimizde olmazsa olmazlardan bir tanesi de köprü projesi. Köprü işimiz ikiye çıktı. Bir tanesi Karşıyaka'daki köprünün yeniden yapılmasıydı. Diğeri de üniversiteyi bağlayan Fadlum Köprüsü'nün yeniden yapılmasıydı.
Ne yazık ki hala ilimizde bir alışveriş merkezi yok. Daha önce gündeme gelen alışveriş merkezi projesinde çıkan problemlerden dolayı bunu halen takip ediyoruz. Yine belediyemizin takip ettiği kale projesi var. Bu projenin hayata geçirilmesi konusundaki çalışmaları takip ediyoruz.
Tarihi eserlerin restorasyonu ile ilgili de çalışmalar var. Sivas, Selçuklulara Başşehirlik yapmış, Türkiye'de en fazla Selçuklu eseri bulunan bir kent. Bu proje bitmek üzere. Eserlerin bir çoğu restore edildi ama çok az eksiğimiz kaldı. Aynı zamanda şöyle bir saptamamız var. Sivas'taki Cumhuriyet Meydanı'nda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet eserlerinin üçünün bir arada yer aldığı Türkiye'de başka bir kent yok. Onun için bu projeye çok önem veriyoruz.  Yeni bir Et Balık Kurumu kurulması yönündeki çalışmalarımız devam etmekte.'
'2023 VİZYONUNU
2003'TE BELİRLEDİK'
Türkiye'de 2023 vizyonunun ilk kez Sivas'ta telaffuz edilip belirlendiğini belirten TSO Başkan Vekili Ata Şahin, 2003 yılında alınan kararlar, uygulanan ve uygulanması hedeflenen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Sivas'ın 2023'te 1 milyar dolar ihracat yapan, en az iki üniversiteli bir kent olmasının hedeflendiğini belirten Şahin, 'göçü önlemiş bir kent olacağız' dedi.
Şahin, şu şekilde konuştu:
'2003 yılında odamızın danışma kurulu tarafından 2023 vizyonun belirlendiği birkaç tane noktayı paylaşmak istiyorum. O yıllarda Türkiye'de 2023 vizyonu diye bir kavram konuşulmuyordu. Türkiye'deki bu işin sahibi biziz. İnşallah 2023'e geldiğimizde şuanda 2. Organize Sanayi Bölgemizin kurulum aşamaları devam etmekte, o zaman 4. Organize Sanayi Bölgesi'ni bitirmiş ve hızla sanayileşerek ürünlerini marka haline getirmiş bir kent olmak istiyoruz.
Şuanda 200 milyon dolarlar seviyesinde olan ihracat rakamını, 1 milyar dolara çıkarmış bir sanayi kenti olma hedefimiz var.  Yine milli geliri 15 bin doların üzerinde olan bir kent olmayı hedefliyoruz.
Göçü önlemiş, işsizlik problemini çözmüş, 500 bin nüfuslu bir kent olmayı hedefliyoruz. Şuan merkez nüfusumuz 320 bin civarında.
Ulaşım sorunlarını çözmüş, uluslar arası uçak seferlerine açık modern bir kent diye o zaman yazmıştık. Zaten şuandaki havaalanımız da ulusal hava limanımız diyelim. Yazın uluslar arası seferlerin de düzenlendiği bir hava limanı olacak. İnşallah 2023 yılında bunların hepsinin gerçekleşeceğine inanıyoruz. 2003 yılında Sivas-Ankara hızlı tren projesini hayata geçirmiş bir kent diye belirlemiştik.  Onun da 2016 yılında hayata geçeceğini düşünürsek bu da gerçekleşmiş olacak. Daha önce bahsettiğim Sivas'ı limana bağlayacak olan Karadeniz-Akdeniz KAP projesi de yine 2015 yılı sonu 2016 yılı başlarında hayata geçmiş olacak. Termal ve kış turizmi açısından gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz projelerden bahsetmiştim. Oradan da turizm geliri olarak o yıllarda (2023) 150 milyon dolar beklentisi olan bir kent haline gelmek istiyoruz.
2003 yılında 'Süper Lig ve Avrupa kupalarında mücadele eden bir Sivasspor' demiştik. Sivasspor şuan da halen Süper Lig'de ve birkaç sene önce Avrupa kupalarında oynadı bunu da gerçekleştirmiş olduk. Yine o zaman, 'Selçuklu zamanındaki medreseler kentinden üniversiteler kenti olmak istiyoruz' diye bir karar almıştık. Öncelikli tercih edilen ve kaliteli eğitim veren 100 bin öğrencili ve en az iki üniversiteli bir kent demiştik. Bunu da gerçekleştirdik. Şuanda Cumhuriyet Üniversitemizin öğrenci sayısı 37 bin civarında. TOBB ETÜ ile beraber 2023 yılında inşallah bu rakamı da yakalamış olacağız.'
PROGRAM İKİ BÖLÜM
HALİNDE DEVAM ETTİ…
Şahin'in konuşmasının ardından diğer konuklar da önemli konularda değerlendirmelerde bulundu.
Öğlenden önce ve sonra olmak üzere iki bölüm halinde gerçekleştirilen programın ilk bölümünde Proje Direktörü Bertino Fabro; 'Milan Ticaret Odası KOBİ'lere iş destek hizmetlerini nasıl sunuyor' konulu bir sunum yaptı. Fabro'nun ardından Padua Ticaret Odası Bölüm Başkanı Lina Benedetti; 'Padua Ticaret Odası KOBİ'leri ve yeni başlayan işletmeleri nasıl destekliyor' konulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Avrupa Birliği (AB) Proje Geliştirme ve İzleme Müdür Vekili Werner Gruber; 'KOBİ destekleri ve gelişiminde Türkiye'deki TSO'ların kilit rolleri' konulu, AB Türkiye Delegasyonu Bölgesel Kalkınma ve Sınır Ötesi İşbirliği Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Sektör Yöneticisi Fisun Çiçekoğlu ise 'IPA II ve uyum politikasının geleceği' konulu birer sunum gerçekleştirdi.
Konferansın öğlenden sonraki bölümünde ise 'Ekonomik gelişmede kaliteli danışmanlık hizmetlerinin önemi' konulu sunum gerçekleştirildi. Daha sonra ABİGEM Direktörü Ertan Uzay tarafından ABİGEM'in hizmet portföyünün sunumu yapıldı. ABİGEM tarafından desteklenen girişimcilerin konuşmaları ile devam eden konferans soru-cevap ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.


 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER