Gündem

ALİME TARİF GEREKMEZ!

ALİME TARİF GEREKMEZ!

ALİME TARİF GEREKMEZ!
10-12-2014 00:29


Valilik Makamının 2014/1 sayılı genelgesini, ‘Basına sansür mü uygulanıyor?’ sorusu ile gündeme taşıyan gazetemize Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü kanalı ile içerisinde haddi aşan ifadelerin yer aldığı ve gazetecilik mesleğini her türlü zor koşula rağmen, şerefli ve onurluca sürdüren yazı ailemizi aşağılayan ifadelere yer verilen bir bildiri gönderilmiştir. Bildiri’de Valilik Makamı’nın genelgesinin tarih ve sayısı ‘2004/1’ olarak yer alırken, bu şekilde gazetemize gazetecilik dersi vermeye çalışan Valilik Makamının kendi yayımladığı genelgenin tarihini dahi bilmemesi dikkat çekmiştir.

Gazetemiz, Valilik Makamının cevap hakkını kullanarak, genelgenin amacının ne olduğuna ilişkin bir açıklama yapılmasını beklerken, Valilik Makamı, akıllara durgunluk veren bir bildiriye imza atmıştır. Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü kanalı ile gönderilen, kim ya da kimler tarafından, hangi şuur ve öfke ile kaleme alındığı bilinmeyen bildiride; konu hak, hukuk ve ahlaki değerlerden yoksun bir şekilde ele alınmış ve hakarete varan ifadelere yer verilmiştir. Gazetemiz yazı işlerine göre bu bildiri, ufak bir eleştiriye verilen cevap değil, ‘Kin ve öfkenin, eleştiriye tahammülsüzlüğün, hatta had bilmezliğin bir ürünüdür.’

Valilik makamı, gazetemizin haberini hedef alan bildiride sansürün tarifine ‘Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin hükümetçe önceden denetlenmesi işi, sıkı denetim - Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin yayınının ve gösterilmesinin izne bağlı olması.' İfadesi ile yer vermiştir.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan ve doğru olan bu ‘Sansür’ tarifine elbette ki kimsenin bir itirazı olamaz. Ancak, burada önemli olan sansürün tarifi değil, gazetecilerin haber alma özgürlüğüne dolaylı da olsa kısıtlama çabası içerisinde olmaktır.

Bize göre bu bildiri; kente geldiği günden itibaren gerek basın kuruluşlarını ziyareti sırasında, gerekse basın ile bir araya geldiği bir toplantıda gazetecileri küçük gören bir yaklaşımla, talimat verircesine ‘Protokol gazeteciliği istemiyorum’ sözünü kullanan Sayın Vali’nin tüm kontrolü kendi elinde tutma ve istediğinin yayımlanması, istemediğinin yayımlanmaması arzusunun ürünüdür.

Keza 2014/1 Sayılı genelgenin iletilmesi istenen kişi ve kurumların belirtildiği kısmında; ‘Dağıtım: Vali yardımcılarına, 16 ilçe kaymakamlığına, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarına’ ifadesinin yanı sıra ‘Bilgi: Yerel Basın Kuruluşlarına’ şeklinde bir ifadeye daha yer verilmiştir. Bu, ifade genelgenin yerel basına atfen hazırlandığının da bir başka göstergesidir.

Eğer öyle değilse hiçbir sebep yokken, Valilik Makamı neden bu genelgeyi yayımlama ve kurum yöneticilerine bu düzenlemeyi hatırlatma gereği duymuştur. Sivas’ta, basın kuruluşları devlet sırrının ifşa edilmesi yönünde bir girişimde mi bulunmuştur? Sivas’ta kurum amirleri kendi kurumlarına, ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarına zarar verecek bir açıklamada mı bulunmuştur?

GAZETECİLİĞİMİZİ SORGULAMAK

KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR…

Sivas Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü kanalı ile gönderilen bildiride gazetemizde görev yapan tüm meslek mensupları zan altında bırakılarak, kin ve nefret saçan, aşağılayıcı ifadelere yer verilmiştir. Bu çirkin yaklaşım Sivas Valiliği tarihinde bir ilk olduğu gibi, kaleme aldığımız bu duyuruda sarf ettiğimiz sözler de bir ilk niteliği taşımaktadır.

Şu da çok iyi bilinmelidir ki, kurumumuzda görev yapan meslek mensupları, Valilik Makamı ya da bu makamı işgal edenlerin tarifi ile gazetecilik sıfatını kazanmamıştır. Valilik makamınca bugüne kadar gazeteci olarak muhatap alınan meslek mensupları ‘tek bir söz ve eleştiri’ nedeniyle mi mesleki açıdan aşağılanmıştır?

Kimin kaleme aldığı bilinmeyen bu bildirinin şuursuzca basın kuruluşlarına servis edilmesi ise oldukça dikkat çekmektedir. Bu bildiri aynı zamanda, gazetemizde görev yapan meslek mensuplarını bilgisizlikle suçlayan kişi ya da kişilerin, kamuoyuna nasıl açıklama yapılacağı konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadıklarının da açık bir göstergesidir.

Sivas’ta görev yapan basın mensupları ve bu genelge ile neredeyse hiçbir haber talebine olumlu yaklaşmayan kurum yöneticileri, söz konusu genelgenin ‘kapsamı ve sınırlarını’ merak etmektedir.

Sayın Vali ve özel kalem müdürünün gazeteciye ders verme girişimi karşısında tüm yazı ailesi olarak ‘Gülümsediğimizi’ belirtir, doğru bildiğimiz habercilik anlayışı ile ‘bu tür baskıcı tutumlara’ müsamaha göstermeyeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Gazetemiz, ‘BASINA SANSÜR MÜ UYGULANIYOR?’ başlıklı haberi ile yalnızca, basit bir eleştiri yapmış ve sadece şu ifadelere yer verdikten sonra Valilik genelgesini olduğu gibi yayımlamıştır:

‘Genelge kapsamında kurum yöneticileri için ‘Basın onay belgesi’ hazırlatıldı. Genelgede yöneticilerin bu belgeye Sivas Valiliği’nin resmi web sitesi www.sivas.gov.tr’den ulaşılabileceği belirtildi. Genelgenin vali yardımcıları başta olmak üzere 16 ilçe kaymakamı ile ilgili kurum ve kuruluşlarına dağıtımının yapılması sağlandı. 01.12.2014 tarihinde Sivas Valisi Âlim Barut’un imzasıyla yayımlanan ve ‘Basına sansür mü uygulanıyor?’ sorusunu akıllara getiren genelgede, şu ifadelere yer verildi.’

Değerlendirmeyi siz değerli okuyucularımıza bırakıyor, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER