Sivas Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü ekipleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetemizi ziyaret etti. Çalışanlarımızın Gazeteciler Gününü kutlayan Polisler, gazete personelimizi dolandırıcılık ve hırsızlıktan korunma yolları hakkında bilgilendirdi.
Sivas Emniyet Müdürlüğü TDP Şube Müdürlüğü ekipleri dolandırıcılık ve hırsızlıktan korunma yolları hakkında bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetemizi ziyaret eden ekipler, gazetemiz imtiyaz Sahibi Muhittin Karahan ile bir araya geldi. Polisler, Karahan’ın nezdinde tüm yazı ailemizin Gazeteciler Gününü kutladı, TDP Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra gazetemiz personeli ile bir süre sohbet eden ekipler burada, ‘Kontör dolandırıcılığı, tırnakçılık yöntemi ile dolandırıcılık, Sahte para ve döviz dolandırıcılığı, ev güvenliği ve iş yeri güvenliği’ gibi konularda bilgilendirmede bulundu.
Ayrıcı bu konuda bastırılan broşürlerden de dağıtan polisler, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nün faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Dağıtılan broşürlerde dolandırıcılık türleri ile ev ve işyeri güvenliğinin nasıl yapılacağına karşı ipuçları verildi.
POLİS PARA İSTEMEZ!
En çok rastlanan dolandırıcılık türlerinin başında, ‘kontör / TL Dolandırıcılığı’nın geldiğini belirten ekipler devletin hiçbir kurumunun yapacağı işlemler için para talep etmeyeceğini vurguladı.
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekiplerinin dağıttığı broşürlerde şu bilgilere yer veriliyor:
Kullandığınız cep telefonunuzdan, polis, jandarma ve yüksek dereceli bürokrat konumundaki şahısların eşleri aranarak taciz edildi, bu şahısları yakalamak için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmada bize …… TL göndermeniz gerekiyor. Şahıslar yakalandığında devlet paranızı size iade edecek.’ Diyerek sizden para göndermenizi isteyenlere itibar etmeyiniz. Unutmayınız ki devletin hiçbir kurumu yapacağı bir işlemden dolayı sizden para talebinde bulunmaz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda en yakın Polis Merkezi Amirliğine müracaat ediniz.
TIRNAKÇILIK YÖNTEMİYLE DOLANDIRICILIK
Para bozdurmak için başvuran ve genellikle turist rolü yapan kişilerin kasanızdan veya tezgah üzerine çıkardığınız paraların içerisinden karıştırmak suretiyle dalgınlığınızdan istifade ederek bir miktar para çalma olayıdır.
ALTIN ALIMLARINDA
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
-Öncelikle alım yaptığınız yerin güvenilir olduğundan emin olun.
-Aldığınız ürün için yazılı bir sertifika isteyiniz veya aldığınız yerin kartının arkasına aldığınız ürünün ayarı, fiyatı ve gramını yazmasını isteyebilirsiniz.
-Aldığınız ürünün üstünde damgası ve patentli olup olmadığına bakınız. Eğer göremiyorsanız, tezgâhtara ayar damgasının nerede olduğunu sorunuz. Ayar damgası olmayan ürünleri kesinlikle satın almayınız.
-Altının yeni olup olmadığını inceleyiniz.
-Altın alımlarınızda kuyumcuları ya da bankaları tercih ediniz.
Döviz alımlarınızda dolandırılmamak için; döviz alış ve satışlarınızda banka, döviz bürosu, kuyumcu ve benzeri yerleri tercih etmelisiniz.
EV VE İŞ YERİ GÜVENLİĞİ
Ev ve iş yerlerinin güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususların da konu aldığı broşürde ev güvenliğinde dikkat edilmesi gereken 9 madde yer alıyor. Bu maddeler ise şu şekilde sıralanıyor:
-Evinizin güvenliği için sürekli kapalı tutmanız gereken binanızın ana giriş kapısına diafon ve otomatik kapı açma sistemi taktırın. Tanımadığınız kişileri sorgulamadan binaya girişlerine izin vermeyin.
-Binalar için çevre aydınlatması önemlidir çünkü hırsızlar yeteri kadar aydınlatılmış yerleri sevmezler.
-Balkon kapısı ve pencerelerinizi sürekli kilitli bulundurun. Alt katlarda oturuyorsanız, balkonunuza parmaklık ve harekete duyarlı sensörler taktırın.
-Evinizi kısa süreli terk edeceğiniz zaman, akşamları bir lambayı açık bırakın.
-Evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayın. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (faturalar vs) olan daireleri seçerler.
-Evinize yeni taşındıysanız, kapı kilidinizi mutlaka değiştiriniz.
-Değerli eşyalarınızın fotoğraflarını çekin, Elektronik eşyalarınızın seri numaralarını, bir yere not almayı unutmayın.
- Mümkünse alarm cihazları kullanın. Eğer imkânınız varsa evinizi hırsızlığa karşı sigortalatın.
-Hırsızlığı önlemede en yakın yardımcılarınız komşularınızdır. Eğer siz komşularınızın evlerine sahip çıkarsınız, onların da sizin evinize sahip çıkacağını unutmayınız.
-Hırsızlığa maruz kaldıysanız; öncelikle soğukkanlı olun, 155 polis imdat telefonunu arayın ve polis ekipleri gelene kadar hiçbir yere dokunmayarak olay yerini koruma altına alın.
İŞ YERİ GÜVENLİĞİ
-İşyeri kapısı ve camlarının, kepenk veya demir parmaklık ile korunmasına dikkat edilmelidir.
-İşyerini kısa süre de olsa terk ederken, kapılar kilitlenmelidir.
-İşyerinde kamera ve alarm sistemleri kullanılmalı ve mümkünse işyerleri hırsızlığa karşı sigortalanmalıdır.
-Çevre esnaflarla ortak karar alınarak, özel güvenlik görevlisi kullanılmasının da caydırıcı olacağı unutulmamalıdır.
-İşyeri sahipleri, işe yeni alacakları şahısları yeteri kadar araştırmalı ve işe başladıktan 24 saat içinde bu şahısların kimlik bilgilerini mahalli polis merkezlerine bildirmelidir.
Editor : Haberpanelim