Gündem

80 Bin Sayfalık Seceriye Sicilleri Bizde

80 Bin Sayfalık Seceriye Sicilleri Bizde

80 Bin Sayfalık Seceriye Sicilleri Bizde
27-01-2015 17:06


İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Cemal Karaca, Sivas halkının kütüphaneye ilgi göstermediğini ifade etti. Daha çok il dışından gelenlerin Kütüphaneyi ziyaret ettiğini kaydeden Karaca, ‘Atasının ve ecdadının nereden geldiğini merak edenler elimizde bulunan 80 bin sayfalık seceriyeden istifade edebilir’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Yusuf Ziya Bey tarafından 1908 yılında kurulan Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi ziyaretçilerini bekliyor. Kütüphane Müdürü Cemal Karaca, katıldığı İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Sivas halkının kütüphaneye ilgi göstermediğinden yakınarak, il dışından gelen ziyaretçilerin daha çok rağbet gösterdiğini söyledi.

Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi hakkında bilgiler veren Karaca, ‘Ziya Bey Kütüphanesi Tamamen Osmanlıca, Farsça, Arapça eserlerle muhtevi ve içinde adeta hazinelerin bulunduğu, bazı levhaların bulunduğu, bizzat canlı görmekle ancak istifade edebileceğimiz bir kütüphanedir’ dedi.

Osmanlıca ve Arapça kurslarının 2 yıldır devam ettiğini kaydeden Kütüphane Müdürü Karaca, ‘Kütüphanemiz bu noktada da tamamen halka açıktır. Kütüphanede 800 yıllık el yazması bir Kur’an-ı Kerim tefserinin bir cildi bizde, diğer üç cildi ise Süleymaniye’de… Yine altın varakla defne yaprağı üzerine yazılmış eserler bulunuyor’ dedi.

‘Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi’ olarak 3 yıldır hizmet verdiklerini kaydeden Karaca, ‘Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi, uçta kalmış gibi görünen fakat değer itibariyle şehre hangi yönden değer kattığını anlayamadığımız bir noktadadır. Şehrin dışında bulunan gerek Sivas’ta gerekse çeşitli sanatçılar Cumhuriyet Üniversitesi’ne gelen öğretim üyeleri, çeşitli konferanslar için gelenler ziyaret eder de, şehirde bulunan insanlar içinizde çok az gördüğüm merakını cezbeder diye sırf dikkat çekmek adına bu şehirde bir Dar’ül Vaha vakfı kurulmuş 1327 yılında ve tuzlaların gelirleriyle bu millete vakıf kültürü altında hizmet etmiş, bununda en son eseri olarak Dar’ül Vaha Vakfı’nın Ziya Bey Kütüphanesi tecelli etmiştir. Ziya Bey Kütüphanesi’nin ası l adı Kütüphane-i Dar’ül Vaha olarak kurulmuştur. İçinde manevi bir atmosfer olmakla birlikte Valilikle içli dışlı olarak çalışmış 2010 yılında kabul görmüş, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı kurulduktan sonra 2012 yılında faaliyete başlamış ve 3 senedir de faaliyet göstermektedir’ ifadelerini kullandı.

Karaca konuşmasında şunları kaydetti:

‘Sivas tarihi açısından, kültürel yapısı açısından ve mimari eserler açısından Gabriel’in hazırlamış olduğu kitap elimizde mevcut. Amasya, Tokat ve Sivas ve tarihi bütün mekânların mimari yapıları, bakın yeryüzünden kaybolsa silinse dahi çizimleriyle beraber elimizde mevcut. Suriye toprakları, Mezopotamya’ya kadar Osmanlı topraklarının yine o dönemin padişahından alınan berat’ta elimizde mevcut.

Ziya Bey’in en önemli katkıları mebusluk yaptığı dönem içerisinde diğer illerde ve ülkelerde olan kitapları getirmesi olmuştur. Kütüphanemiz küçük ve elimizde bin 200 tane yazma eser olmasına rağmen takriben şuanda 23 bin eser bulunuyor. Ancak bunlar içerisinde orijinal eserler bulunmakta. Bundan dolayı siz ve dışarıdan elen misafirler Sivas açısından ve ziyaret açısından çok önemli saydığım ve Sivas’ın kültür turizmi açısından önemli saydığım bu kütüphanenin tekrar ziyaret edilerek canlandırılması, zira kitaplara dokunmanız mümkün değil, bütün eserler dijital ortama atılmış durumda. Herkes bundan istifade edebilir.

Yine elimizde 80 bin sayfalık seceriye sicilleri mevcut. Atasının ve ecdadının nereden geldiğini merak edenler bu seceriyeden de istifade edebilir. Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi’nin sadece önünden geçmek yerine, içinden geçmeyi tavsiye ediyorum. Kütüphanemize il dışından gelenler daha çok rağbet gösteriyor.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER