Gündem

Tarım Sigortası Yaptırana Faizsiz Kredi

Tarım Sigortası Yaptırana Faizsiz Kredi

Tarım Sigortası Yaptırana Faizsiz Kredi
31-01-2015 17:45


Çiftçilerin tarım sigortasına yönlendirilmesi adına yereldeki yöneticilerden de destek isteyen Köse, Tekirdağ ve İzmir gibi illerde tarım sigorta oranının yüzde 90’larda olduğunu kaydetti. Köse, ‘Tarım sigortası yaptıran çiftçilere indirimli kredi kullandırılıyor. Bu indirimli kredileri kullanabilmek için çiftçilerimizin ürünlerini sigorta ettirmeleri gerekiyor. Devlet, ‘ürünlerinizi sigorta ettirin ben sizden faiz almayayım veya yüzde 50 indirimli faiz alayım' diyor. Böyle düşünüldüğünde inanın çiftçinin cebine artı para giriyor’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği Müdürü İsmail Köse, Sivas’ın başlıca geçim kaynağı olan Sivas’ta batı illerine oranla tarım kredisi yaptıranların oranının çok düşük olduğunu belirterek, yereldeki yöneticilerden destek talebinde bulundu.

Katıldığı bir toplantıda Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliğinin faaliyetlerini anlatan Birlik Müdürü İsmail Köse, ilimizdeki tarım sigortası oranının yüzde 22 olduğunu kaydetti. Tekirdağ ve İzmir gibi illerde dahi sigorta oranının yüzde 90’larda olduğunu ifade eden Köse, Çiftçilerin ürünlerini (TARSİM) tarım sigortası kapsamında sigortalatmasını isteyerek, ‘Çiftçileri yönlendirmekte güçlük çekiyoruz’ dedi.

Çiftçilerin her türlü doğal afet ve zararlardan korunması amacıyla ortaya çıkan devlet destekli sigorta olan tarım sigortasına (TARSİM), Sivaslı çiftçilerin rağbet göstermediğini ifade eden Köse, bu konuda yerelde görev yapan kişilerden destek istedi.

TARIM SİGORTASI YAPTIRANA

FAİZSİZ KREDİ İMKÂNI

Gelişmişliğin önemli bir ölçütünün de var olan imkânların en verimli şekilde kullanılması olduğunu kaydeden Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği Müdürü İsmail Köse, ‘Tekirdağ bölgesine gidiyorsunuz. Çiftçilerin tarımsal sigorta oranı yüzde 90. İzmir'e gidiyorsunuz yüzde 90. Sivas'a geliyorsunuz yüzde 22. Sigorta ettiren çiftçilere ayrıca indirimli kredi kullandırılıyor. Bu indirimli kredileri kullanabilmek için çiftçilerimizin ürünlerini sigorta ettirmeleri gerekiyor. Devlet, ‘ürünlerinizi sigorta ettirin ben sizden faiz almayayım veya yüzde 50 indirimli faiz alayım' diyor. Böyle düşünüldüğünde inanın çiftçinin cebine artı para giriyor. Ancak çiftçileri yönlendirmekte güçlük çekiyoruz. Bu konuda yerelde görev yapan arkadaşlardan destek bekliyoruz. Sonuçta devletin de çiftçinin de kaybı olmuyor’ dedi.

Tarım kredi kooperatiflerinin merkezinin Ankara'da bulunduğunu kaydeden Köse, 16 bölge birliği, bin 634 kooperatif, 200 hizmet bürosu ve 14 şirket ile ülke genelinde faaliyetlerini sürdürdüklerinin altını çizen Köse, toplam 1 milyon 100 bin ortaklarının bulunduğunu söyledi. Ortaklarının her türlü tarımsal ihtiyaçlarını zamanında, kaliteli ve güvenilir şekilde karşılamak amacıyla kurulduklarını dillendiren Köse, 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifi Kanunu’nun kapsamını anlattı.

Köse, şunları kaydetti:

‘Tarım Kredi Kooperatifleri 1581 sayılı kanuna göre özel hukuk tüzel kişiliğe sahiptir. 1581 sayılı kanuna hizmet noktasında kendisine verilen ayrıcalıklar ve yükümlülükler vardır. Bunlar çiftçinin desteklenmesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği görevleri yerine getirmektir. Kısa ve orta vadeli ortaklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak, ürünlerini değerlendirmek, her çeşit makine ekipman ve tesisleri temin etmek. Ortak olan ve gerektiğinde ortak olmayan diğer üreticilerin zaruri üretim ve tüketim maddeleri ile araçlarını toptan sağlamak. El sanatlarını geliştirmek. Mesleki teknik bilgilerini arttırmak, mevduat toplamak ve bankacılık hizmetleri yapmak temel gayelerimizdendir.’

Tüm çiftçileri kooperatiflerine beklediklerini kaydeden Köse, ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda çiftçilerimize kredi hizmetleri veriliyor. Şu an itibariyle 0 ile yüzde 6 arasında çiftçilere krediler uygulanmaktadır. Eğer tarım kredi kooperatiflerine gelirlerse detaylı bilgi veririz. Damızlık süt sığın yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, damızlık sığır yetiştiriciliği gibi konularda hiç faiz alınmadan kredi kullandırabilmektedir. Diğer konularda da yüzde 2 ile 6 arasında bir faizle kredi verme mevcuttur. Uygulama geçen hafta devreye girdi’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER