Gündem

Tarımda İstihdam Düşüyor

Tarımda İstihdam Düşüyor

Tarımda İstihdam Düşüyor
18-03-2015 18:30


Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise, tarım sektöründe sanayileşmenin artmasıyla istihdamda düşüş yaşandığını belirtti. Köylerdeki alt yapı sorunlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Çetindağ, köylerimizde artık sadece 50 yaş üzerindeki kişilerin tarımla uğraştığını belirtti.

RUHİ DEMİR

Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilimizde yapılan son istatistiklere göre tarımda istihdamın hızla azaldığını ortaya koyuyor. 2013 ve 2014 yılı istatistiklerine bakıldığında ilimizdeki istihdamın yaklaşık olarak yüzde 25 oranında düşüş gösterdiği görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye genelindeki tarımda istihdam verilerini yayımladı. 2013 yılında TR72 (Sivas, Kayseri, Yozgat) bölgesinde tarımda 267 bin kişi istihdam edilirken, 2014 yılı sonunda ise bu rakam 199 bin oldu. Yüzde 25 oranında düşüş gösteren tarım sektöründe bir yıl içerisinde 68 bin kişinin tarım sektöründen ayrıldığı ortaya çıktı.

TÜİK verilerine göre tarımda istihdam, 26 bölgeden 18’inde azalırken 8’inde artış gösterdi. Oransal olarak en yüksek artış yüzde 93,5 ile Mardin merkezli bölgede olurken, bu bölgeyi yüzde 3,8 ile Şanlıurfa, yüzde 29 ile Van, yüzde 27,1 ile Kastamonu, yüzde 25,9 ile Erzurum, yüzde 11,5 ile Ağrı, yüzde 9,3 ile Tekirdağ merkezli bölgeler takip etti. İstanbul ise yüzde 3,7 artışla tarımda istihdamın arttığı bölgeler içinde yer aldı.

Konuyla ilgili olarak gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ‘Ekonomik gelişmeyle birlikte tarımda istihdam hızla inecek. Tarımdan kopacak nüfusu kırsalda tutacak önlemlerin bir an önce alınması, kırsala yatırımların artırılması gerekiyor’ dedi.

Çetindağ yaptığı açıklamada, tarımda istihdamın 2014 yılında 5 milyon 470 bine indiğini, 26 istatistikî bölgeden 18’inde tarımsal istihdamda azalma olurken, 8’inde artış görüldüğünü belirtti.

Var olan koşullarda tarım ve hayvancılık sektöründeki düşüşlerin devam edeceğini belirten Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, bunların en büyük sebeplerinin ise devlet desteklemeleri ile tarımda sanayileşme olduğunu kaydetti.

Geçmiş yıllarda köylerde tarımla uğraşan kişilerin tamamının beden gücüyle çalıştığını belirten Çetindağ, gelişen teknolojiyle birlikte artık çok sayıda kişinin yaptığı işi tek bir makinenin yapabildiğini bu nedenle de istihdamın düştüğünü belirtti.

Tarımda eğitimin de önemine vurgu yapan Çetindağ, artık köylerde tarımla uğraşan gençlerin bulunmadığını belirterek, köylerimizdeki 50 yaşın üzerindeki insanların tarımla uğraşmaya devam edebildiğini kaydetti.

Köylerdeki alt yapı sorunlarının bir an evvel çözülmesi gerektiğini söyleyen Çetindağ, özellikle eğitim konusunda sıkıntılar yaşandığını ve ailelerin çocuklarının eğitimi için köylerden şehir merkezlerine göndermek zorunda kaldıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıllara oranla ilimiz genelindeki tarımla uğraşan kişilerin sayısında yüzde 15 oranında düşüş yaşandığını belirten Sivas Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, devlet desteklemelerinin artırılması gerektiğini, AB desteklemelerinden daha fazla yararlanılmasını ve desteklemelerdeki şartlarla ilgili yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu.

Ekonomik gelişmeyle birlikte tarımda istihdamın hızla ineceğini bildiren Çetindağ, tarımdan kopacak nüfusu kırsalda tutacak önlemlerin bir an önce alınması, kırsala yatırımların artırılması gerektiğini belirtti.

Çetindağ, aksi takdirde önümüzdeki süreçte, çok değil 15-20 yıl içinde tarımdan kopacak milyonlarca kişinin tabii olarak şehirlerde varoşları dolduracağını, iş, aş, elektrik, su, okul, hastane isteyeceğini altyapının bunu hemen karşılayamayacağını, sosyal sorunlara yol açacağını kaydetti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER