Temmuz ayında tamamlanması planlanan İnönü Konağı’nda işçilerin göstermiş olduğu ince işçilik ve düzenli çalışma ile Sivas İl Özel İdaresi tarafından projeye ne kadar önem verdiği de açıkça görülüyor
SERCAN ÇETİNEL
İnönü Konağı’nda geçtiğimiz yıl dökülen sıva ve ahşap deformasyonlar sonucu Koruma Kurulu’nun vermiş olduğu basit onarım izni ile restorasyona başlatılmıştı. 2014 yılı sonuna doğru yapılan bu restorasyon çalışmaları sırasında sıvaların kazınması sonrası tüm taşıyıcıların çürüdüğü ve mevcut yapıyı taşıyamayacak durumda olduğu tespit edildi. Hemen harekete geçen İl Özel İdaresi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararı gereği basit onarım kapsamından çıkartılarak esaslı onarıma tabi tutarak çalışmalara hız kazandırdı.
Restorasyon çalışmaları hızla devam edilen İnönü Konağı’nda, bütün işlemler aslına uygun olarak yapılıyor. Özellikle işçilerin göstermiş olduğu ince işçilikler ve düzenli çalışma ile İl Özel İdaresinin bu konuda ne kadar hassas olduğunu gözler önüne seriyor. Temmuz ayında tamamlanması planlanan İnönü Konağı’nda işçilerden edinilen bilgiye göre restorasyonun daha erken tarihte bile tamamlanabilmesinin söz konusunu olduğunu ifade ettiler.
İnönü Konağı
1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden satın alınarak ‘İnönü Müzesi’ adı altında ziyarete açılan bu konak, daha sonra İl Özel İdaresine devredildi. 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konağın bir odasıyla sofasında, 1891–1897 yılları arasında bu konakta oturmuş ve çocukluğunu geçirmiş olan İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün eşya ve fotoğraflarının sergilendiği bir bölüm oluşturulmuş ve diğer odalarla birlikte ziyarete açılmıştır. Konağın oldukça geniş olan bahçesi ziyaretçilerin dinlenmesine yönelik olarak yeniden düzenlenmiştir.
Editor : Haberpanelim