Gündem

Yorgan Yıkamanın Püf Noktaları

Yorgan Yıkamanın Püf Noktaları

Yorgan Yıkamanın Püf Noktaları
28-04-2015 18:07


Aydın, yaz aylarının gelmesi ile kimi vatandaşların yorgancıları tercih ettiğini kimilerinin ise yorganları kaldırımlara serdiğini ifade ederek, ‘Bayanlarımız yükleri seriyorlar ama gerçekten yanlış bir yol izliyorlar. Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır’ dedi. Ayrıca Aydın, elyafların sağlık açısından iyi olmadığını belirterek, ‘Günümüzde çok kullanan olmasa da elyafa göre yün yorgan kullanılmasını tavsiye ederim’ dedi.

SERCAN ÇETİNEL

Sivas’ta yorgancılık denildiği zaman akla gelen ilk isimlerin başında Sabri Aydın geliyor… 47 yaşındaki Aydın 38 sene önce başlamış olduğu yorgancılık mesleğini hala günümüzde de devam ettiriyor. Mesleğe başlama hikâyesi ise abisinden geliyor. Abisinin o zamanlar yorgancılıkla uğraştığını ifade eden Aydın, ‘Küçük yaşlardayken abimin yanına giderdim. Yorgan dikerlerdi ve benim çok hoşuma giderdi. İlgimi çekti ve o gün bugündür o heves ve şevk ile devam ediyorum’ dedi.

Aydın, ‘38 senedir yorgancılık mesleği ile uğraşıyorum. Yaz aylarının gelmesi ile müşterilerimizde bir artış oldu. Kış aylarında ise baya düşüş oluyor. Yaz aylarında yaptığımız iş sayısı kış aylarında yaklaşık yarı yarıya etkiliyor. Biz bu semtte 1972 yılında bu yana hizmet veriyoruz. Sivas’ın en eski esnaflarından ve yorgancılarından bir tanesiyiz’ dedi.

Yaz mevsimiyle birlikte bu dönemde en çok çeyizlik yorgan yaptıklarını belirten Aydın, ‘Bunlar gündelik kullanılmıyor. Bunları genelde vatandaşlarım hastalıkta, doğumda, sünnetlerde ve gelinlik yorganları olarak kullanırlar. Normal yorganlarımız gündelik mitil yorganlar var bunlar yünden yapılıyor.

Sağlık açısında yorganlardaki kumaşların önemine değinen Aydın, ‘en kullanışlı yorganlar mitil yorganlardır. İpek yorganlarda tabi ki kullanılır yalnız elyaftan değil de yün ve pamuk daha çok tercih edilir. Ama gündelik devamlı kullanacağım sağlık açısından da pek önemi yok diyorsa bir vatandaş elyafı öneririm’ dedi.

FİYATLAR GEÇEN YILLARA GÖRE AYNI

Fiyatlarda geçtiğimiz yıla oranla bir değişiklik olmadığını belirten Sabri Aydın, ‘Çeyizlik yorganlarımız her şeyi bize ait olursa 150 liradan başlayarak 400 liraya kadar artış gösteriyor. Bunlar model ağırlı olarak değişiyor. Kimi model çalışmalar 1 günde biterken kimi modeller 1 haftaya kadar süren modellerimiz var. Şuan elimde kemik olarak adlandırılan model var. Bu model 250 liralık bir model ve 3 gün sürüyor. Fiyatlarımız geçtiğimiz yıllara göre aynı. Zam yapmıyoruz, yapamıyoruz’ şeklinde konuştu.

GELİNLERİN ESKİ RAĞBETİ KALMADI

Aydın, ‘Gelin adayları artık eskisi kadar rağbet göstermiyor ve çeyizlerinde bulundurmuyorlar. Artık yorganların konfeksiyonu çıktı yani hazırları çıktı. Hazır makine yorganları var ve gelin adayları bugünlerde daha çok onları tercih ediyor. Antep yorganları vardır mesela, onların içinde beyaz bir bez vardır. Bunları makinede tararlar elyaf şekline, pamuk şekline getirerek yaparlar. Onların fiyatları daha ucuz oluyor’ şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR YANLIŞ YÜN YIKIYOR

Yün yıkayan bayanların yaptığı yanlışlara da değinen Aydın, ‘Bayanlarımız yükleri seriyorlar ama gerçekten yanlış bir yol izliyorlar. Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER