Gündem

?ULAŞTIRMA BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ OLMALI?

?ULAŞTIRMA BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ OLMALI?

?ULAŞTIRMA BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ OLMALI?
11-05-2015 22:13


Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Sivas’ta kurulması planlanan 2. Devlet Üniversitesi’nin kentin geleceğine etki edeceğini söyledi. Üniversitenin mutlaka demiryolu teknolojileri üzerine yoğunlaşması gerektiğini belirten Vatankulu, ‘Biz Sivas’ta kurulacak üniversitenin ulaştırma bilimleri üniversitesi olmasını istiyoruz.’ Dedi. Üniversitenin Sivas Ankara karayolu üzerinde görünür bir bölgede konuşlandırılmasını arzuladıklarını belirten Vatankulu, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın işaret ettiği, imarda yeri belirlenen bölgenin de çok uygun bir alan olduğunu söyledi.

 ERSAN ARSLAN

Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sözünü verdiği 2. Devlet üniversitesi ile ilgili görüşlerini gazetemize açıkladı. Demiryolu kenti olan Sivas’ta kurulacak 2. Devlet üniversitenin de demiryolları üzerine ihtisaslaşmasını arzuladıklarını belitten Vatankulu, bu yöndeki girişimleri desteklediklerini kaydetti. Vatankulu, kentte kurulacak olan üniversitenin demiryolu teknolojileri ve ulaşımının yanı sıra tüm ulaşım teknolojileri ile ilgili eğitim veren, tercih edilen ve hatta yurt dışından da öğrenci alan nitelikli bir üniversite olmasını istediklerini söyledi.

‘BİR VE BERABER OLURSAK

BAŞARAMAYACAĞIMIZ İŞ YOK’

Sivas’ta, ortak akıl, birlik ve beraberlik sağlandığı sürece üstesinden gelinemeyecek hiçbir işin olmadığını belirten Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Ortak talep olarak Başbakan Davutoğlu’na sunulan ve sözü alınan 2. Devlet Üniversitesi’ni buna örnek gösterdi.

Sendika olarak daha önce ‘Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi’ adı altında bir çalışmalarının olduğunu hatırlatan Vatankulu, sonraki süreçte Sivas’a ‘4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ kurulması yönünde tüm STK’ların ortak bir çalışmaya imza attığını ve 2. Devlet Üniversitesi’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan talep edildiğini söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun bu talebi geri çevirmediğini ve Sivas’a yeni üniversitenin müjdesini verdiğini belirten Vatankulu, bunun Sivas için çok önemli ve sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Burada ortaya konulan birlikteliğin önemine de dikkat çeken Vatankulu, ‘Peygamber Efendimizin hadis-i şerifinde olduğu gibi, ‘Ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır.’ Gerçekten de Sivas’ta STK’larımızla, belediye başkanımızla, kurumlarımızla birlikte olduğunuz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur.’ Dedi.

‘SİVAS DEMİRYOLU KENTİDİR’

Sivas’ın, özellikle demiryolu alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu, Cumhuriyet dönemi ile birlikte hayata geçirilen birçok demiryolu yatırımının merkezi konumunda olan kentin, eğitim alanında da merkez olması gerektiğini belirten Vatankulu, bu nedenle Sivas’a ulaştırma bilimleri üniversitesinin kurulmasını istediklerini söyledi.

Sivas’ın mevcut potansiyeli, birikimi ve konumu ile bu alanda kurulacak yeni bir üniversiteye hazır olduğunu belirten Vatankulu, şu ifadeleri kullandı:

‘Biz Sivas’ta kurulacak üniversitenin ulaştırma bilimleri üniversitesi olmasını istiyoruz. Bu üniversite Sivas’ta olmalı. Çünkü Anadolu’nun merkezinde yer alan Cumhuriyet Şehri Sivas, aynı zamanda bir demiryolu kentidir. Demiryolu Sivas için adeta altın yol kadar kıymetlidir.

30 Ağustos1930’da Ankara-Sivas demiryolu hattının açılmasından sonra şehrin jeopolitik konumu gereği Sivas-Erzurum, Sivas-Samsun, Sivas-Malatya demiryolu hatları hizmete giriyor ve bu hatlar Türkiye’nin kalbi konumuna geliyor. Bu gelişmelere paralel olarak Sivas’ta buharlı lokomotifler ve yük vagonlarının onarımını yapmak üzere 1939 yılında 'Sivas Cer Atölyesi' kurulmuştur. Daha sonra bu kuruluş, Türkiye Demiryolu Makineleri Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ) adını alarak demiryolu sektöründe ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda yeni yatırımlarla sürekli desteklenmiş ve 1500 vagon/yıl üretecek kapasitede devasa bir tesise dönüştürülmüştür. TÜDEMSAŞ kuruluşundan buyana Sivas’ın atan kalbi konumunda, demiryolu ağları ise adeta damarlar gibi çalışarak şehrin ekonomisine, sanayisine, kültürüne sanatına ve edebiyatına kısacası hemen her şeyine etki etmiştir. Bizim bu kalbi iyi beslememiz lazım. Onu besleyici şeyler neler onları hissetmemiz lazım. Şehirde demiryolu birçok insanın ekmek kapısı olmuştur. Kalanlarınsa mutlaka bir yakınının demiryolu serüveni vardır.

Burada Sivas’ımızın gururu merhum Nuri Demirağ’ı da anmadan geçemeyeceğim. Demirağ, bundan 50 yıl önce, İstanbul’dan Ankara’ya, Ankara’dan Sivas’a, Sivas’tan da Devriği’ye inmiştir. Bu yönden de Sivas’ta, bilgi birikimimiz gerçekten üst seviyededir. Merhum Nuri DEMİRAĞ azmi, gayreti ve inancı ile adeta ülkeyi demir ağlarla örmüş, Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kurmuş, ilk yerli paraşüt üretimi gerçekleştirmiş bir kahraman olarak adını tarihe yazdırmıştır.

Yakın zamanda Ankara-Sivas arası Yüksek Hızlı Tren hattı açılacak. Bu Sivas’ımız için çok önemli. Bunları Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi’nin Sivas’ta kurulmasının önemini vurgulamak için anlatıyorum. Tüm bunların yanı sıra Karadeniz Akdeniz Bağlantı Yolu projesi var ki, bu da Sivas’ı önemli bir merkez haline getirecek. Ayrıca Lojistik Köy Projesi var. Lojistik Köy’ün kurulması, Sivas’ta üretimin de, çalışanların da, buradaki fabrika ve yan sanayimizin ne kadar geliştiğinin bir göstergesi olacak. Öte yandan, Bakü-Tiflis demiryolu hattının 5 yıl içerisinde devreye gireceğini tahmin ediyoruz. Bu devreye girdikten sonra Sivas, bölgede önemli bir konuma gelecektir.

Sivas ayrıca havayolu ulaşımında hükümetimiz döneminde yapılan yatırımlarla konvansiyonel bir piste, daha sonra şehrin gelecek 50 yıl ihtiyacına cevap verebilir nitelikte yapılan havaalanı terminaliyle uluslar arası standartlarda hava limanına kavuşmuştur.

Bütün bu gelişmeler ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurulduğunda ulaştırma alanında ortaya çıkacak temel ihtiyacın insan kaynağı olacağı açıktır. Ulaştırmanın tüm modlarının ortak hedefi ticari, ekonomik, güvenli, kaliteli, çevreye olumsuz etkisi en aza indirilmiş, kamu yararının gözetildiği tarzda serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılan ve tüm ulaşım türleri ile birbirlerini tamamlayıcı biçimde olarak hizmet sürdürmesidir. Bu ancak nitelikli insan kaynağı ile gerçekleştirilebilir. Yüksek tahsilli yeni mezun gençlerin ulaştırma alanında iş gücüne hızlı bir şekilde katılımı ve katkı sunması, çalışma alanında nitelikli ve yeterli eğitim alması ile mümkündür. Ülkemizde ulaştırmanın çeşitli alanlarında eğitim veren bölümler bulunmakla birlikte ulaştırma modlarını kapsayıcı ihtisaslaşmış bir fakülte ya da üniversite bulunmamaktadır.

Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Kanununun çıkması özellikle demiryolu taşımacılığında faaliyet yürütecek yeni aktörler anlamına gelmektedir. Bu süreçte ortaya çıkacak en temel ihtiyaç yetişmiş insan kaynağı olacaktır.

Tüm bu gelişmeler ve Sivas’ın sahip olduğu imkânlar göz önünde bulundurularak, şehir içi raylı sistemler, demiryolu ulaştırması, hava yolu ulaştırması ve karayolu ulaştırması alanlarında gerek teknik, gerekse idari mevzuatlar konusunda işletmelerin ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü karşılayacak elemanlar yetiştirmek üzere şehrimizde Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi kurulması, ülkemizin gelişimine önemli faydalar sağlayacaktır. Biz bu nedenle ulaştırma bilimleri üniversitesinin Sivas’ta kurulacak olmasından büyük memnuniyet duyuyorum.’

HEM SİVAS’A HEM ÜLKEYE

KATKI SAĞLAYACAK 

Yeni Üniversitenin hem Sivas’a hem ülkeye büyük katkılar sağlayacağını belirten Vatankulu, bu konuda elde edilecek kazanımları sıraladı.

Vatankulu, ‘Sivas ulaştırmanın bahsettiğimiz alanlarında pratik uygulamaların yapılabileceği altyapı imkânlarına sahiptir. Kurulacak bir Ulaştırma Bilimleri Üniversite ile şehrin işletmeleri bir birini tamamlayıcı rol oynayacaktır. Şehir sahip olduğu altyapı, eğitim, kültür ve birikimle bu iş için ideal bir konumdadır. Kurulacak üniversite ile Gençlere uluslar arası alanda geçerli bir dalda eğitim temin edilmekle birlikte, ulaştırma alanında araştıran ve geçerli kanunlar ve diğer mevzuatı hükümlere vakıf, okulu bitirir bitirmez ilave bir eğitime ihtiyaç duymaksızın çalışma alanına katkı sağlayabilecek insan kaynağının yetiştirilmesi sağlanacaktır.

Bunun yanı sıra, ülkemizin ulaşım imkânlarının analizleri yapılarak her bir bölge için en etkin ve ekonomik ulaşım imkânları veritabanı ve ulaşım imkânları haritası hazırlanması, her yıl düzenlenen Ulaştırma Şurasında yapacağı akademik çalışmalarla etkin rol üstlenilmesi, demiryolu taşıtları üretimi alanında faaliyet yürüten TÜDEMSAŞ ve diğer kuruluşların mevcut olanakları en etkin biçimde kullanmaları yönünde akademik araştırmalar ve katkılar sağlanacaktır.

Ayrıca, demiryolu taşıtları üretim sanayinin teknolojik gelişmelere adapte olması ve ürün geliştirme alanında işbirliği yürütülmesi sağlanacaktır. Ulaştırma alanındaki gerek üretim gerek işletme faaliyetlerinde kalitenin artırılmasına katkı sağlayacak araştırma ve faaliyetler konusunda çalışmalar yapılması, demiryolu, karayolu ve havaalanı planlama konularında yapacağı akademik çalışmalarla optimum çözüme ulaşılmasına katkı sağlanması, kombine taşımacılık için önem arz eden lojistik köy ve diğer üslerin yer, kapasite ve benzeri niteliklerini belirleyecek araştırma ve incelemeler yapılması,

Taşımacılıkta kullanılacak araçların teknik ve emniyet yeterliliklerini inceleyebilecek akredite bir kuruluş olarak hizmet sunması, Milli Hızlı Tren projesine katkı sağlanması mümkün olacaktır.’ İfadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER