Gündem

Neden Meslek Lisesi?

Neden Meslek Lisesi?

Neden Meslek Lisesi?
21-05-2015 09:37


Okul Müdürü Halil Duman, Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Sedat Sönmez ve Bilgisayar Öğretmeni Tolga Demirci’nin ortaokulları gezerek öğrencilere, geleceklerini planlamaları ile ilgili bilgi verirken, meslek liselerini tercih etmeleri halinde faydalanacakları fırsatlarla ilgili de bilgi veriyorlar.

RUHİ DEMİR

Diriliş Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ‘Neden Meslek Lisesi tercih edilmeli?’ konulu program kapsamında ilimizdeki bütün ortaokulları gezerek, öğrencileri bilgilendiriyor.

Okul yönetiminin daha iyi bir mesleki eğitim için öğrencilere yol göstermek amacıyla düzenlenen programla tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda Diriliş Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Halil Duman, Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Sedat Sönmez ile Bilgisayar Öğretmeni Tolga Demirci, ortaokul öğrencilerine mesleki eğitim ile ilgili bilgiler vererek, geleceklerini daha iyi şekillendirmeleri adına yardımcı oluyor.

Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Sedat Sönmez, öğrencilere verdiği bilgilerde alan seçimi yapıldığında aslında meslek grubunun seçiminin yapıldığını belirtti. Sönmez, ‘Bunun için öncelikle bireyin kendini tanıması gerekir’ dedi.

Öğrencilere seslenen Sedat Sönmez, ‘Bir öğrenci kendini, ilgilerini, yeteneklerini ve yaşam değerlerini tanımalıdır. Meslekleri değişik yöntemlerle tanımalıdır. Akademik başarısının hangi alanda güçlü olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Sınav sistemi çok iyi bilinmelidir. Tüm bu çalışmalar sonunda edindiği bilgileri bütünleştirerek geleceğiyle ilgili önemli kararı kendisi vermelidir’ şeklinde konuştu.

Sönmez, öğrencilerin alan seçmeden önce kendilerine ‘En iyi yapabileceğimiz iş nedir? Ve En çok mutlu olabileceğimiz iş nedir?’ sorularını sorması gerekliğini belirtti.

Mesleki eğitim ile ilgili de bilgiler veren Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Sedat Sönmez şunları kaydetti:

‘Mesleki ve teknik eğitim sektöre nitelikli eleman yetiştirir. Meslek lisesi mezunları alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız yerleşirler. Meslek lisesi mezunları alanlarıyla ilgili programlarına ek puan alarak yerleşirler. Mesleki ve teknik eğitim lisesi mezunları alanları olmayan lisans programlarına her hangi bir kat sayı eşitsizliği olmadan sınav puanlarıyla yerleşirler.’

İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak üzere ücret aldıklarını belirten Sönmez, ‘Öğrenciler, işletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanır. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanır’ şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER