Gündem

SİVAS´IN YÜZ AKI

SİVAS´IN YÜZ AKI

SİVAS´IN YÜZ AKI
01-07-2015 18:43


ERSAN ARSLAN

TBMM Başkanlık seçimi tamamlandı. 4 turda noktalanan seçimlerde, Meclis Başkanlığı'na AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz seçildi. Bakanlığı döneminde Sivas'ın gururu olan Yılmaz, TBMM Başkanlığı görevine seçilerek Sivas'a bir gurur daha yaşattı.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, seçim sonuçlarının ardından yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Yılmaz, 'Meclisimiz, milletimizin her sorununun çözüm adresidir. Meclisin daha iyi çözümleri ortaya koyabilmek için gerekli tartışmanın ve konuşmanın yeri olduğunu bu dönemde milletimize gösterebiliriz. Bizim milletimizden aldığımız yetki de budur.' Dedi.

YENİ ANAYASA VURGUSU

TBMM Başkanı Yılmaz, konuşmasında yeni anayasa vurgusu yaparak, milletin TBMM'den beklentisinin bu olduğunu söyledi.

Kuvvetler ayrılığının, güçler kavgası olmadığını, Cumhurbaşkanının koordinasyonunda belirli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğunu belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

'Meclis Başkanı olarak görevde kaldığım süre içerisinde Anayasa, iç tüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde tam bir tarafsızlıkla yüce meclise hizmet etmeye çalışacağımı belirtmek isterim. Şimdiden destek ve uyarılarınız için teşekkür ederim. Konuşmamın başında bu makama seçilen başta TBMM'nin ilk başkanı, Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, İlk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ana kadar bu makamda bu ülkeye hizmet etmiş tüm başkanları ve milletvekillerini şükranla, hayırla, rahmet ve minnetle yad ediyorum. Yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Bu meclis, istiklal savaşını yöneten, başkomutanını tayin eden, devleti ve cumhuriyeti kuran gazi meclistir. Milli iradenin en somut göründüğü yerdir. Aziz milletimiz sorunların çözüm yeri olarak bu meclisi görmektedir. Bu hem meclisin gücünü, hem de sorumluluğunu artırmaktadır. Burası demokrasinin kalbidir. Yasama organı iyi çalıştıkça, halkın sorunlarına çözüm buldukça halkın geleceğe dönük umutları artacaktır.

Vaktimiz az, kum saati işlemeye başladı. Bu da bize meclisin her anını değerlendirmemiz, bir dakikasını bile boşa harcamamamız gerektiğini göstermektedir. Meclisimiz, milletimizin her sorununun çözüm adresidir. Meclisin daha iyi çözümleri ortaya koyabilmek için gerekli tartışmanın ve konuşmanın yeri olduğunu bu dönemde milletimize gösterebiliriz. Bizim milletimizden aldığımız yetki de budur. Milletimiz, 25. Dönem TBMM'den öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik ve demokratik seviye yeni bir anayasayı zorunlu kılmaktadır. Yeni anayasanın gerekliliği konusunda toplumda çok geniş bir mutabakat da esasen mevcuttur. Hukukun üstünlüğü, insan hakları, güçler ayrılığı, çoğulculuk gibi demokratik anayasaların olmazsa olmaz unsurlarını göz önüne alarak yeni bir anayasayı birlikte yapmamız gerekir. İyi işleyen bir demokratik sistem içerisinde anayasadan beklenen toplumsal, siyasal, ekonomik ve hukuksal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Bu zemin sağlandıktan sonra sorunlar daha kolay çözülebilir. Yeni anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin mümkün olduğu ölçüde bu sürece katılması ile herkesin sahip çıkacağı bir anayasa yapılabilir. Bu süreçte evrensel değerlerle birlikte içinde yaşadığımız toplumun temel değerlerinin de dikkate alınması yeni anayasanın ömrünü uzatacaktır. Bu dönemde devlet gücünü kullanan organlar arasındaki iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim. Bu işbirliğinin gerçekleştirilmesinde de en büyük sorumluluk yine meclisimize düşmektedir. Kuvvetler ayrılığı hiçbir şekilde güçler kavgası değildir, kuvvetler ayrılığı Cumhurbaşkanının koordinasyonunda belirli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliğidir. Toplumsal çeşitliliği koruyarak bireylerin sahip oldukları değerleri ile barış içinde bir arada yaşayabilecekleri, bir siyasal düzeni tahkim etmek de yine bu meclisin görevidir. Demokratik toplumlarda birlikte yaşamanın gereği diğerini olduğu gibi kabullenmekten geçer. Bize düşen farklı dünya görüşleri ve yaşam biçimlerini bir arada zenginlik olarak görmektir. Bu şekilde bir anlayış, çoğulcu demokrasinin de görevidir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliğiyle toplumsal ve siyasal yaşama katılması ile mümkündür. Barış içinde bir arada yaşamanın tarih boyunca en güzel örneklerini sergileyen bir medeniyetin mirasçıları olarak bu konuda ihtiyaç duyduğumuz şey kendi kültürel değerlerimize bir kez daha bu gözle bakmaktır. Adalet, eşitlik, özgürlük ve insan hakları gibi evrensel değerleri benimseyen, farklılıklarını barış içinde bir arada yaşatabilen ve bu suretle demokratik rejimini güçlendiren bir Türkiye ile geleceğe umutla bakabiliriz.'

SEÇİM SÜRECİ…

Meclis Başkanlığı seçimleri 4 tur da sonuçlandı. AK Parti'nin adayı Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP'nin adayı Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP'nin Adayı İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP'nin adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın yarıştığı ilk iki tur oylamalarında 4 aday da aday gösterildikleri partilerin milletvekili sayısı kadar oy almıştı. TBMM Başkanlığı'nın 3. ve 4. Tur oylamaları ise dün gerçekleştirildi. 3. Turda da partiler kendi adaylarını destekledi ve yasa gereği en çok oyu alan adaylar İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal 4. Turda Başkanlık için yarıştı.  547 milletvekilinin katıldığı 4. turda ise AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 258 oyla TBMM'nin 26. meclis başkanlığına seçildi.

1. TUR SEÇİM SONUÇLARI:

İSMET YILMAZ - AK PARTİ: 256

DENİZ BAYKAL - CHP: 125

EKMELEDDİN İHSANOĞLU - MHP: 81

DENGİR MİR MEHMET FIRAT - HDP: 81

2. TUR SEÇİM SONUÇLARI

İSMET YILMAZ - AK PARTİ: 256

DENİZ BAYKAL - CHP: 128

EKMELEDDİN İHSANOĞLU - MHP: 80

DENGİR MİR MEHMET FIRAT - HDP: 80

3. TUR SEÇİM SONUÇLARI

İSMET YILMAZ - AK PARTİ: 259

DENİZ BAYKAL - CHP: 129

EKMELEDDİN İHSANOĞLU - MHP: 80

DENGİR MİR MEHMET FIRAT - HDP: 78

4. TUR SEÇİM SONUÇLARI

İSMET YILMAZ - AK PARTİ: 258

DENİZ BAYKAL - CHP: 182

BOŞ OY: 29 Boş

GEÇERSİZ OY: 78

26. MECLİS BAŞKANI YILMAZ…

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 25 kişi üstlendi. TBMM'nin ilk Başkanı ve Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. 1935 yılında ilk kez başkan seçilen Renda, 1946 yılına kadar kesintisiz 11 yıl görev yaptı. En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık süre ile İsmet Sezgin oldu. Dün gerçekleştirilen seçimlerde ise 26. TBMM Başkanı Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER