Gündem

Öncelik Restorasyon

Öncelik Restorasyon

Öncelik Restorasyon
03-10-2015 16:44


ERSAN ARSLAN

1271 yılında Anadolu Selçuklu sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Hibetullah Burucerdi oğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılan tarihi Buruciye Medresesi’nin duvarlarındaki çirkin görüntüyü, 2013 yılında ‘Bahçe Duvarı Gibi’ manşetiyle gündeme taşıyan gazetemiz, dönemin Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral’ın hassasiyeti ile eserin yeniden restorasyon gündemine alınmasını sağlamıştı. Gazetemizde yer alan haberin ardından eseri inceleyen Veral, ‘Tarihi yapının orijinaline uygun olmayan duvarları yıkılarak orijinaline uygun bir şekilde yapılacak. Bire bir aslına uygun bir çalışma yapacağız.’ Açıklamasında bulunmuştu. 2015 yılında restorasyon çalışmalarına başlanması planlanan tarihi eserle ilgili bugüne kadar, beklenen çalışma yapılamadı. Aradan geçen süre, ‘Restorasyon planı rafa mı kaldırıldı?’ sorusunu akıllara getirirken yüreklere su serpen açıklama, Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca’dan geldi.

‘ÖN ŞARTIMIZ RESTORASYON’

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Buruciye Medresesi’nin restorasyonuna ilişkin planlamanın kesinlikle rafa kaldırılmadığını söyledi. Tarihi medrese ile ilgili talepte bulunan kurumların bulunduğunu belirten Karaca, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu konudaki değerlendirmesinin devam ettiğini söyledi.

Karaca; ‘İl Müftülüğümüzün talepleri var. Biz bu talebi Genel Müdürlüğümüze gönderdik. O noktadaki karar bize beyan edilecek. Restorasyonu yapılmadan hiçbir şeyi teslim edemeyiz. Restorasyon şartımızla teslim ederiz. Bu eser hangi kuruma tahsis edilirse edilsin, şartımız bu. Medresenin restorasyonu 2,5 milyon liranın üzerinde. Hangi kuruma tahsis edilirse o kurum bunu yapacak. Burası hayrattır. Yani camiler, medreseler bunlar hayrat vakıflarıdır ve hayrat vakıflarında tahsis yapılabilir. Tahsis de Genel Müdürlüğümüzün tasarrufundadır. Burada bizim önceliğimiz restorasyon. Hangi kuruma tahsis edilirse edilsin bunu ön planda tutuyoruz. Burası mutlaka restore edilecek.’ Dedi.

Bu doğrultuda kamuoyunda dile getirilen ‘Eserin restorasyonundan vazgeçildiği’ yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Karaca, ‘Restorasyondan kesinlikle vazgeçilmiş değildir. Zaten Genel Müdürlüğümüz bunu vermez. Ancak, şu olabilir; restorasyon öncesi, ön çalışma yapılırken proje aşamasında burası boş tutulmayabilir. Yani orada bir etkinlik yapılır. Bayramlaşmayı orada yapıyoruz, Kitap Günleri etkinliğini orada yapıyoruz. Proje dönemi bazı etkinliklere engel değil. Proje onaylandığı gün orası kapatılır ve restorasyon başlar.’ İfadelerini kullandı.

GEÇMİŞTE BİRÇOK

ONARIM YAPILDI

Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanteri kayıtlarına göre, 744 yıllık tarihi eser; 1960, 1964 ve 2005 yıllarında onarım gördü. 2005 yılında zemin takviye ve drenaj sistemi, elektrik tesisatı, kubbe kurşun örtüsü, taban taş döşemesi, eriyen, çürüyen ve yıkılan moloz duvarlar epoksi yapılarak onarım tamamlandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER