Gündem

?En Modern Kütüphane´yi Sivas´a Kazandırdık?

?En Modern Kütüphane´yi Sivas´a Kazandırdık?

?En Modern Kütüphane´yi Sivas´a Kazandırdık?
11-10-2015 13:11


Türkiye’nin en modern kütüphanesini Sivas’a kazandırdıklarını belirten TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, ‘Sivas bugün dünden daha güzel, daha zengin. Çünkü Sivas, gerçekten Türkiye’nin en modern kütüphanelerinden birisine sahip. Adeta bunu düzenlerken, yaparken, Ankara’daki milli kütüphanenin her şubesinden bir bölümünün bu kütüphanede yer almasını istedik. Dolayısıyla Türkiye’nin en modern kütüphanelerinden birisidir. İnşallah bugünden sonra da Sivas’ımıza daha güzel eserler kazandırmak için hep birlikte çalışacağız’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Sivas Valisi Alim Barut ve diğer il protokolü üyelerinin katılımıyla Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda konuşan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, ‘Sivas bugün dünden daha güzel, daha zengin. Çünkü Sivas, gerçekten Türkiye’nin en modern kütüphanelerinden birisine sahip. Adeta bunu düzenlerken, yaparken, Ankara’daki milli kütüphanenin her şubesinden bir bölümünün bu kütüphanede yer almasını istedik. Çocuk bölümü var, okuma bölümü var, sesli dinleme bölümü var, sergi bölümü var, kafeterya bölümü var, konferans bölümü var… Dolayısıyla Türkiye’nin en modern kütüphanelerinden birisidir. İnşallah bugünden sonra da Sivas’ımıza daha güzel eserler kazandırmak için hep birlikte çalışacağız. Bizim medeniyetimize bir isim verilse, herhalde en uygunu kitap medeniyeti olur diye düşünüyorum. İlk emri ‘Oku’ olan, kaleme yazdıklarına yemin eden bir medeniyetin temsilcileriyiz’ dedi.

İnsanları kitapla buluşturmanın sorumluluğu içerisinde olduklarını belirten TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, ‘İnsanımızı kitapla, kütüphaneyle buluşturmak bizim sorumluluğumuz. Bugün bu sorumluluğun gereğini yerine getiriyoruz. Kitaplar medeniyetin birikimidir. İnsanoğlunun bütün yaptıkları, düşündükleri, kazanımları ve tecrübeleri kitaplardadır. Kitapların halka sunulduğu yerler ise kütüphanelerdir. 'Kalem kılıçtan keskindir' derler. Asıl iktidarın kitapta olduğunu gören hükümdarların kaleme sarılı kitap yazdığını da söylerler. Güneş dünya için ne anlam ifade ediyorsa kitapta insanlık için onu ifade eder. Güneş dünyayı aydınlatır, kitaplarda insanları aydınlatır, hayat verir. Kitaplar olmasaydı tarih olmazdı, medeniyet olmazdı. Bugün sahip olduğumuz her şeyi kitaplara borçluyuz. Kitaplar içerisinde yaşadığımız zamanın yol gösteren deniz fenerleridir. Atalarımız ‘Söyle arkadaşını söyleyeyim seni’ derler. Her birimiz evlatlarımızın iyi birer arkadaşları olmasını isteriz. En iyi arkadaşta kitaptır’ şeklinde konuştu.

2015 YILINDA 9

KÜTÜPHANE AÇILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise, 2015 yılında 9 il halk kütüphanesinin açıldığını ifade ederek, ‘İçinde bulunduğumuz yeni yüzyılda hep birlikte toplumların dönüşüm parametreleri artık bilgiye endekslemeleri başlanmış ve doğal olarak iletişim teknolojilerinde gelişmeler ile birlikte uluslararası rekabetin niteliği ve araçları da kaçınılmaz olarak değişmiştir. Bilgi hizmetlerinde yaşanan bu değişiklik bütün bilgi merkezlerinde olduğu kadar verdikleri hizmetler ve gerçekleştirdikleri etkinliklerle toplumsal değişim ve gelişme son derece anlamlı katkılarda bulunan halk kütüphaneleri de etkilemektedir. Halk kütüphanelerin eğitim, kültür ve boş zamanların değerlendirilmesi gibi hizmetlerinin yanında bilgiye erişim, dijital uçurumun azaltılması, toplumsal iletişime katkı sağlaması gibi işlevleri de yerine getirmesi açısından çok önemli olduğunun kanaatini taşıyorum. Halk kütüphaneleri değişen dünyanın modern yapılarına paralel olarak kütüphanelerimizi vatandaşlarımızın doğal bir parçası haline getirmek ve kütüphanelerden daha fazla yararlanmalarını sağlamak amacıyla bakanlığımızca gerçekleştirilen projeler ve çalışmalar kapsamında çocuk ve halk kütüphanelerin iyileştirilmesi projesi de önümüzdeki günlerde inşallah başlayacaktır’ şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Topçu konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘2015 yılında 9 yeni halk kütüphanemiz hizmete açıldı. 2015 yılında 17 kütüphanenin yeniden yapılandırılması çalışmaları tamamlandı. 21 kütüphanenin yeniden yapılandırma çalışmaları da şuanda devam etmektedir. Yerleşik halk kütüphanelerinden şehirlerin uzak semtlerinde kasaba ve köylerinde yaşayıp, uzaklık sebebiyle yararlanamayan veya hasta, engelli eve bağımlı gruplar ile hapishane, huzurevi ve yetiştirme yurtlarında kısıtlı gruplar diyebileceğimiz gruplar arasındaki vatandaşlarımıza tam 32 adet gezici kütüphaneyle hizmet verilmektedir. Bugün açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduğum Sivas’ın en işlek güzergâhlarından birisi olan İnönü Bulvarı’nda yer alan Sivas Şemsi Sivasi İl Halk Kütüphanemiz Selçuklu mimarisinin revag ve orta avlu unsurlarından yararlanılarak, böyle bir projeyle siz değerli Sivaslı hemşerilerimizin hizmetine ve kitap severlerin hizmetine sunulmuştur. Bakanlık olarak kütüphane hizmetlerini besleyen yayıncılık alanında elde edilen önemli gelişmeleri dahi ileri seviyelere ulaştırmak zaten Bakanlığımızın görevidir. Bu çerçevede kütüphanelerimizi toplumun her kesimine hitap eden kurumlar haline dönüştürmek ve bu çabaları sürekli kılmak, önceliklerimiz olmaya inşallah devam edecektir. Ben bu vesileyle açılan bu yeni binamızın başta kitapseverlere, sonra Sivas halkına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.’

‘KÜTÜPHANELER ETKİN

BİR ROL ÜSTLENMİŞTİR’

Sivas Valisi Âlim Barut da konuşmasında, ‘Şemsi Sivasi İl Halk Kütüphanesi’nin açılışı gerçekleştiriyoruz. Yüzyıllardır bilgi hazineleri olan kitapları  koruyan geleceğe taşıyan insanoğlunun erişimine sunan kütüphaneler, bir eğitim ve kültür kurumu olarak toplumsal hayatta etkin rol üstlenmişlerdir’ dedi.

Vali Barut şunları kaydetti:

‘Bireylerin araştırma, tanıma, öğrenme arayışlarına cevap veren kütüphaneler, hayat boyu öğrenme sürecinin de en büyük destekleyicisidirler. Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri yalnızca ekonomik göstergelerle belirlenmez. Bilimsel eğitim çalışmaları dışında kendisini geliştirmek amacıyla kitap okumayı, araştırmayı alışkanlık edinen bireylere sunulan imkânlarda bu hususta önemli bir göstergedir. Hızla gelişen dünyamızda bilgiyi teknolojiyle birleştirerek hareket etmek, büyük önem kazanmaktadır. Bu kapsamda bilginin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmakta, bireyler sürekli olarak kendilerini geliştirmek zorunda kalmaktadır. Bilimsel ve hayata dair tüm bilgilere ulaşmanın yolu kitaplardan, dolayısıyla kütüphanelerden geçmektedir. İşte biz de bireylerin kendilerini yetiştirmeleri toplumun eğitim düzeyinin yükselmesi, bilginin korunması ve paylaşılması amacıyla her türlü imkâna sahip olan kütüphanelerimizin çocuklarımızın ve gençlerimizin hizmetine sunmuş bulunuyoruz. Kütüphanemizin tüm Sivas halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ve beraberindekiler kurdele keserek kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi.

Başkan Yılmaz ve Bakan Topçu daha sonra kütüphaneyi gezdi. Kütüphanenin açılışının ardından Meclis Başkanı Yılmaz ve Bakan Topçu tadilat çalışmaları tamamlanan Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı.

Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Ankara’da yaşanan olaylar nedeniyle kentteki diğer programlarını iptal ederek Ankara’ya hareket etti. Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise kentten ayrılarak Tokat’a gitti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER