Ayhan, ‘Kongre Müzesi’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda her hangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Yıl sonuna kadar restorasyon çalışmaları inşallah bitecek. 2016 yılında da iç teşhir tanzim projesinin ihalesini yaptık, onların montajları ve diğer detaylar yapılacak’ dedi.
HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca 'Milli Mücadele Karargâhı' olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin restorasyonu yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun süre tartışma konusu olan Kongre Müzesi’nin restorasyon çalışmaları yılsonuna kadar tamamlanacak. 2016 yılından itibaren de iç teşhir ve tanzim ihalesi çerçevesinde iç dizayn çalışmaları yapılacak.
Kongre Müzesi’nin restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, ‘Kongre Müzesi’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda her hangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Yıl sonuna kadar restorasyon çalışmaları inşallah bitecek. 2016 yılında da iç teşhir tanzim projesinin ihalesini yaptık, onların montajları ve diğer detaylar yapılacak. Kongre Müzesiyle ilgili çok ciddi bir iş kalemi var. Yani bir proje tek bir paket değil. Restorasyon Proje ihalesi oluyor, inşaat ihalesi oluyor, iç teşhir, tanzim ihalesi oluyor. Çevre düzenleme çalışmaları yapacağız. Yani bir restorasyonda en az 7-8 ayrı iş kalemi oluyor’ dedi.
Müzedeki restorasyon çalışmalarının ardından iç teşhir, tanzim ve seslendirme işi ile ilgili işlerinde başlayacağını anımsatan Genel Sekreter Ayhan, ‘Çalışmalar kapsamında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas'ta kaldığı 108 gün ve Kongre Binası’nda alınan kararlarla ilgili seslendirme sistemi kurulacak. Sistem sayesinde kulaklıkla 4 Eylül Sivas Kongresi'nde alınan kararlar dinlenebilecek. Tarihi binanın iç düzenleme işlemleri de müzemize yakışır şekilde yapılacak. Kongre Binası’nın iç dizaynı 4 Eylül 1919 ruhunu yansıtacak’ diye konuştu.
Müzede devam eden çalışmaların Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce sürekli mercek altında tutulduğunu da hatırlatan Ayhan, ‘Çatıda gerçekleştirilen onarımlar sürerken yağışın etkili olması ile birlikte tarihi binanın zarar görmemesi için bir takım hızlı müdahaleler gerekmiş, bunun sonucunda da istenmeyen görüntüler ortaya çıkmıştır. Üzerinde titizlikle durduğumuz Milli Mücadele karargâhımızın dış ve iç bölümlerinde gerçekleştirilecek çalışmaların mevsim şartları da göz önünde bulundurularak gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda firma yetkililerine ikazlar yapılmıştır. Restorasyon sonrası 4 Eylül Milli Mücadele Müzesi olarak hizmet verecek olan tarihi Kongre Binası çalışmalarının 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır’ ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim